Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2024,
17.56

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

Natisni članek

Klemen Žibert Dominika Švarc Pipan konferenca Tanja Fajon SD

Ponedeljek, 12. 2. 2024, 17.56

2 meseca, 2 tedna

Tanja Fajon ostaja na čelu stranke SD, stranka aprila na volilni kongres

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

Predsedstvo stranke SD je po razpravi na konferenci SD odločilo, da gre stranka aprila na volilni kongres. Po besedah predsednice stranke Tanje Fajon ga bodo predvidoma izpeljali 13. aprila. Stranka bi tako še pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament utegnila dobiti novo vodstvo. "Ostajam na čelu stranke, razprava je danes pokazala, da si v stranki želijo trdnega vodenja," je po konferenci SD na novinarsko vprašanje odgovorila predsednica stranke SD Tanja Fajon. Po odstopu Klemna Žiberta bo začasno položaj glavnega tajnika SD prevzel Matevž Frangež.

Stranka SD gre aprila na volilni kongres, je na podlagi opravljene razprave konference stranke zvečer sklenilo predsedstvo SD. Po besedah predsednice Tanje Fajon naj bi kongres predvidoma izpeljali 13. aprila. Tako bi stranka utegnila še pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament dobiti novo vodstvo.

"Nisem nekdo, ki, ko se barka maje in gre skozi čeri, skoči z nje in si nadene rešilni jopič. Ostajam predsednica stranke, na moj predlog smo se dogovorili, zato ker želim, da ima stranka priložnost, da gremo na volilni kongres. Kakšne bodo odločitve do tokrat, mislim, da lahko presodi vsak sam," je na vprašanje o svojem morebitnem odhodu s čela stranke povedala predsednica SD Tanja Fajon.

SD je danes na več organih opravila razpravo o poteh za izhod iz krize, v kateri se je stranka znašla po aferi v zvezi z nakupom stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Anketa, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je pokazala, da je podpora SD strmoglavila z januarskih 7,5 odstotka na komaj 2,6 odstotka. Predsednica Tanja Fajon pa je končala na zadnjem mestu lestvice priljubljenosti politikov.

V predsedstvu stranke odločeni, da ta vlada konča mandat in da SD pri tem aktivno sodeluje

V središču omenjene afere sta se znašla ministrica iz vrst SD Dominika Švarc Pipan in glavni tajnik stranke Klemen Žibert. Prva bo zaradi afere morala zapustiti ministrski položaj, Žibert pa je že odstopil z mesta glavnega tajnika SD.

Obenem so številne kritike letele tudi na vodstvo stranke, ki da se ob aferi ni ustrezno odzvalo, nekateri pa so prst uperili v koalicijsko partnerico Gibanje Svoboda in razmišljali tudi o izstopu SD iz koalicije. A je Frangež danes v izjavi po predsedstvu SD dejal, da so odločeni, da ta vlada konča mandat in da SD pri tem aktivno sodeluje.

Tanja Fajon
Novice SD z najslabšim rezultatom od leta 2005, vlada z najslabšo oceno

Frangež začasno namesto Žiberta

Kolegij predsednice SD Tanje Fajon je zato predlagal, da za vršilca dolžnosti glavnega tajnika postavijo vidnega člana, sicer pa državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Matevža Frangeža, ki je zdaj predsednik konference SD, najvišjega organa med dvema kongresoma. Predsedstvo je predlog soglasno potrdilo, so zapisali na omrežju X.

Matevž Frangež bo začasno prevzel delo glavnega tajnika SD. | Foto: STA Matevž Frangež bo začasno prevzel delo glavnega tajnika SD. Foto: STA

Golob bo začasno prevzel vodenje ministrstva za pravosodje

Prejšnji teden je po več pozivih SD k odstopu oziroma razrešitvi z ministrske funkcije svoj odstop premierju ponudila tudi ministrica za pravosodje Švarc Pipanova. S predsednikom vlade sta se sicer dogovorila, da ga predvidoma v roku enega tedna seznani s svojimi končnimi ugotovitvami glede nakupa stavbe na Litijski cesti. Te je torej pričakovati ta teden, nato pa tudi odstop ministrice, za katerega je Golob napovedal, da ga bo sprejel.

Pogovore s kandidati za novega ministra oziroma ministrico bo Golob po napovedih začel v tem tednu, začasno pa skladno z dogovorom s SD vodenje pravosodnega resorja prevzel sam.

Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Mnenja Konec sveta, kot ga poznamo: premogovnik na Litijski
Dominika Švarc Pipan, Jani Prednik
Novice "Esmeralda" poslancu SD zagrozila s tožbo #video
Volitve za predsednika SD
Novice Vodenje pravosodnega ministrstva bo prevzel Golob
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas
Novice Poleg opozicije tudi v SD skeptični do novele za razdelitev računalnikov
Tanja Fajon, Varnostni svet ZN
Novice Fajonova: Upam, da se bomo iskreno pogovorili in nadaljevali pot #video
Ne spreglejte