Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2024,
6.13

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Ministrstvo za pravosodje Državni zbor Andreja Katič

Torek, 5. 3. 2024, 6.13

1 mesec, 3 tedne

DZ potrdil Andrejo Katič za ministrico za pravosodje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Andreja Katič | "Moja odločitev zanjo je bila sorazmerno preprosta," je dejal premier  Robert Golob.  | Foto STA

"Moja odločitev zanjo je bila sorazmerno preprosta," je dejal premier Robert Golob.

Foto: STA

Državni zbor je s 45 glasovi za in 18 glasovi proti potrdil Andrejo Katič za ministrico za pravosodje. Katičeva je pred poslanci že zaprisegla. Dejala je, da se nadeja dobrega sodelovanja, vendar se zaveda, da "prihaja v zahtevnem času". Upa še, da jim bo skupaj uspelo delati v dobrobit pravosodja.

Predsednik vlade Robert Golob je v obrazložitvi imenovanja kandidatke Andreje Katič za ministrico za pravosodje dejal, da je Katičeva zelo primerna kandidatka za ministrico. Izpostavil je, da je dolgoletna političarka s številnimi izkušnjami tako na lokalni kot na nacionalni ravni, poleg tega je naloge ministrice na pravosodnem resorju že opravljala.

Po Golobovih besedah Katičeva že vse življenje profesionalno kariero posveča politiki. Spomnil je, da je začela v lokalni skupnosti v Velenju, kjer je bila dolga leta direktorica občinske uprave, kasneje pa je bila zelo aktivna na različnih področjih, od zavzemanja za enakost spolov do delovanja v združenju občin. Ocenil je, da je "prava izkušena političarka v pozitivnem pomenu besede".

Katičeva je kariero nadaljevala na državni ravni. Golob je spomnil, da je bila leta 2014 izvoljena za poslanko, nato pa je bila do marca 2018 ministrica za obrambo. Dve leti je bila tudi ministrica za pravosodje v mandatu vlade Marjana Šarca, nato pa je nadaljevala delo na lokalni ravni, dokler ni v mandatu zdajšnje vlade postala državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Golob: Verjamem, da je zelo primerna kandidatka 

"Moja odločitev zanjo je bila sorazmerno preprosta. Gre za eno najbolj izkušenih kandidatk, predvsem pa za kandidatko, ki je na tem resorju že opravljala naloge ministrice, zato verjamem, da bo tudi sredi mandata zastavljene naloge, ki jih ni malo, lahko začela opravljati v polnem zamahu. Verjamem, da je zelo primerna kandidatka za ministrico," je dejal Golob.

Poslanci bodo danes odločali o predlogu, da se za novo pravosodno ministrico imenuje dosedanjo državno sekretarko na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andrejo Katič. Če jo bo DZ potrdil, bo Katičeva že v drugo prevzela vodenje pravosodnega resorja. Za danes je na ministrstvu predvidena tudi primopredaja poslov.

Novega kandidata za pravosodnega ministra so SD in premier iskali po odstopu Dominike Švarc Pipan. Ta se je z ministrske funkcije poslovila po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov.

V koaliciji izpostavili izkušenost Katičeve, pričakujejo pa, da bo razčistila ozadje afere Litijska

Koalicijski partnerji vidijo prednost kandidatke za ministrico za pravosodje Andreje Katič v njenih preteklih izkušnjah na tem resorju in strokovnosti. Podobno kot v opoziciji od kandidatke pričakujejo, da bo proučila ozadje afere s spornim nakupom stavbe na Litijski cesti in da bodo odgovorni prevzeli odgovornost za svoja ravnanja v zvezi s tem.

V NSi in SDS Katič za ministrico za pravosodje ne podpirajo

V opozicijskih strankah NSi in SDS pa ne podpirajo kandidatke Andreje Katič za pravosodno ministrico. V NSi so izpostavili, da mora nova pravosodna ministrica med drugim razčistiti nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. V SDS pa so ocenili, da Katič sicer razume pereče teme pravosodja, vendar konkretnih rešitev za to področje ne podaja.

Andreja Katič
Novice Katičevi zelena luč odbora DZ: sodniške plače bi reševala s posebnim zakonom #video
Andreja Katič
Novice Katičevo v petek čaka zaslišanje pred matičnim odborom DZ
Ne spreglejte