Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
13.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Volkswagen Madžarska Mercedes-Benz delavci Magna Steyr Slovenija

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 13.04

6 let, 6 mesecev

Avtomobilski velikani ne načrtujejo novih investicij

Avtomobilski velikani bodo letos v tovarne investirali "le" 15 milijard, smeji se Madžarom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Avtomobilska industrija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Avtomobilski koncerni so močno zmanjšali investicije v nove tovarne. Kot kaže raziskava svetovalnega podjetja Ernst & Young, je 16 največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu za letos napovedalo investicije v skupni vrednosti 15 milijard evrov – to je skoraj dve tretjini manj kot pred letom dni. Slovenija se podaja v lov za 500-milijonsko investicijo Magne Steyer.

V Revozu lani investirali 14 milijonov, Slovenija v tekmo za novo tovarno na Štajerskem

Ker povpraševanje po cliu raste, se je Renault odločil na kratek seznam tovarn, kjer nastaja (francoski Flins in turška Bursa), odločil dodati tudi novomeški Revoz. | Foto: Reuters Ker povpraševanje po cliu raste, se je Renault odločil na kratek seznam tovarn, kjer nastaja (francoski Flins in turška Bursa), odločil dodati tudi novomeški Revoz. Foto: Reuters Po končanem projektu Edison, s katerim so posodobili novomeški Revoz in ki je bil v zadnjih petih letih s 450 milijoni evrov daleč največja avtomobilska investicija na slovenskih tleh, so lani v naši edini avtomobilski tovarni za investicije namenili 14 milijonov evrov. Nedavno smo poročali tudi o tem, da naj bi v Slovenijo z milijonsko investicijo prišel še avstrijski avtomobilski velikan Magna Steyer.

Spletni portal Automotive News je poročal, da naj bi avstrijski avtomobilski gigant v novo slovensko tovarno vložil okoli 500 milijonov evrov in z novimi investicijami v celotni skupini Magna ponudil kar okoli tri tisoč novih delovnih mest. Gre za del posla, v katerem bo Magna izdelovala šest novih modelov avtomobilov za več različnih znamk, med katerimi sta zdaj tudi Jaguar in Land Rover, so še zapisali pri Automotive News.

Magna velja za enega največjih dobaviteljev avtomobilski industriji in med drugim izdeluje podvozja, elektroniko, sedeže, pogonske sisteme in druge dele za avtomobile, tudi za Mercedez-Benz, s katerim so lani podaljšali pogodbo do leta 2022. Skupina zaposluje 152 tisoč ljudi, samo v Gradcu okoli šest tisoč, in letno ustvari več kot 26 milijard evrov prometa. So priznani specialisti za štirikolesni pogon in terenska vozila. | Foto: Reuters Magna velja za enega največjih dobaviteljev avtomobilski industriji in med drugim izdeluje podvozja, elektroniko, sedeže, pogonske sisteme in druge dele za avtomobile, tudi za Mercedez-Benz, s katerim so lani podaljšali pogodbo do leta 2022. Skupina zaposluje 152 tisoč ljudi, samo v Gradcu okoli šest tisoč, in letno ustvari več kot 26 milijard evrov prometa. So priznani specialisti za štirikolesni pogon in terenska vozila. Foto: Reuters

Slovenija in avtomobilska industrija: 20.300 služb in 3,7 milijarde evrov prihodkov

Od uspeha in investicij globalne avtomobilske industrije je močno odvisno tudi slovensko gospodarstvo. Po podatkih združenja ACS – slovenskega avtomobilskega grozda, v katerem je trenutno povezanih 59 slovenskih podjetji, ki kot dobavitelji in razvojni dobavitelji sodelujejo v avtomobilski industriji – je pri nas z avtomobilsko industrijo povezanih kar 20.300 delovnih mest. Slovenska podjetja, povezana z velikimi avtomobilskimi proizvajalci, predstavljajo 21 odstotkov celotnega slovenskega izvoza, denarni tok iz tega naslova pa dosega okoli 3,7 milijarde evrov prihodkov.

Vrnitev clia v Revoz naj bi Dolenjcem prinesla 400 novih delovnih mest

Strupeni twingo GT iz Novega mesta – vozniška zabava s 110 "konji" in zadnjim pogonom

Novi električni smart, ki bo skrbel za delovna mesta v Revozu

Katere avtomobile je v Parizu prižgala Hidria?

Prvi mož znamk koncerna Volkswagen v Sloveniji Danilo Ferjančič pravi, da koncern Volkswagen ostaja razvojni velikan, saj po investicijah ostaja na prvem mestu razvoja mobilnosti nove dobe. Pravi, da bo leta 2025 že vsak četrti Volkswgen, ki bo prišel iz tovarne, imel popolnoma električni pogon. Ob prelomu desetletja pa bodo tudi na slovenske ceste že zapeljali prvi povsem samovozeči volkswagni. | Foto: Volkswagen Prvi mož znamk koncerna Volkswagen v Sloveniji Danilo Ferjančič pravi, da koncern Volkswagen ostaja razvojni velikan, saj po investicijah ostaja na prvem mestu razvoja mobilnosti nove dobe. Pravi, da bo leta 2025 že vsak četrti Volkswgen, ki bo prišel iz tovarne, imel popolnoma električni pogon. Ob prelomu desetletja pa bodo tudi na slovenske ceste že zapeljali prvi povsem samovozeči volkswagni. Foto: Volkswagen

Investicije, povezane z razvojem samovozečih avtomobilov

Veliki proizvajalci vlagajo predvsem v razvoj samovozečih tehnologij. | Foto: Reuters Veliki proizvajalci vlagajo predvsem v razvoj samovozečih tehnologij. Foto: Reuters Potem ko so v preteklih letih podjetja vložila velike vsote denarja v nove proizvodne zmogljivosti, so v panogi več kot primerno opremljena za pričakovano zmerno rast povpraševanja na svetovnem trgu, navajajo avtorji raziskave.

Zdaj svoje investicije usmerjajo predvsem v omrežena in samovozeča vozila, električne motorje in nove poslovne modele.

V obdobju od leta 2010 so veliki avtomobilski koncerni v Nemčiji investirali 23 milijard evrov in ustvarili 17.500 novih delovnih mest. Vrednost naložb na Kitajskem je dosegla 25 milijard evrov, v ZDA pa celo 29 milijard evrov.

Največ investicijskih milijonov v ZDA, v EU veliki met uspel Madžarom

Avtomobilska industrija | Foto: Reuters Foto: Reuters V tem letu je največ investicij avtomobilskih podjetij načrtovanih v ZDA, sledijo Madžarska, Mehika in Nemčija. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je največji investiciji v Nemčiji napovedal Daimler, in sicer gradnjo nove tovarne baterij v Kamenzu v zvezni deželi Saška in modernizacijo Mercedesove tovarne v Hamburgu. Vrednost vsake je 500 milijonov evrov. Ernst & Young je v raziskavo vključil podatke podjetij Volkswagen, BMW, Daimler, Toyota, GM, Ford, Fiat Chrysler, Peugeot-Citroën, Renault, Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Suzuki, Hyundai in Kia.

Daimler bo v drugo tovarno v madžarskem Kecskemetu vložil milijardo evrov in tam izdeloval avtomobile s sprednjim in zadnjim pogonom, tovarna pa bo predvidoma namenjena tudi proizvodnji vozil z alternativnimi pogonskimi viri.

Madžarska vlada je v projekt vložila okrog 50 milijonov evrov davčnih olajšav, Mercedes pa je obljubil gradnjo tovarne do leta 2020, letno okrog 150 tisoč izdelanih avtomobilov in novih 2.400 delovnih mest. Nemci prav tako napovedujejo, da bo to prva tovarna, v kateri bodo lahko izdelovali tako svoje kompaktne avtomobile kot tudi večje limuzine.

Samsung bo na Madžarskem gradil tovarno baterij za električne avtomobile

Mercedes-Benz je v Kecskemetu prvo tovarno odprl leta 2012 in od takrat tam izdelal več kot pol milijona vozil. Lani so v tej tovarni, ki leži dobrih 300 kilometrov od Lendave, izdelali 180 tisoč vozil. Mercedes tam izdeluje avtomobile razreda B, modele CLA in CLA shooting brake. | Foto: Reuters Mercedes-Benz je v Kecskemetu prvo tovarno odprl leta 2012 in od takrat tam izdelal več kot pol milijona vozil. Lani so v tej tovarni, ki leži dobrih 300 kilometrov od Lendave, izdelali 180 tisoč vozil. Mercedes tam izdeluje avtomobile razreda B, modele CLA in CLA shooting brake. Foto: Reuters

Del investicij največjega evropskega proizvajalca so odnesli ameriški avtomobilski trgovci

Volkswagen tiguan TSI | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen Na razvojne investicije največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca Evrope še vedno vpliva največja evropska avtomobilska afera dieselgate, ki bo spremenila marsikaj. Ob že napovedanih rezervacijah denarja bo Volkswagen moral zdaj ameriškim prodajnim salonom izplačati nič manj kot 1,1 milijarde evrov (1,2 milijarde ameriških dolarjev). Z ameriškimi prodajalci svojih vozil se je uprava v Wolfsburgu dogovorila, da jim bodo v prej omenjenem znesku izplačali odškodnino zaradi goljufanja na okoljskih testih.

Denar bodo razdelili med 652 trgovcev, polovico zneska bodo dobili vnaprej, preostali del pa v prihodnjih 18 mesecih po obrokih. V povprečju naj bi posamezen dobavitelj dobil okoli 1,9 milijona dolarjev.

Ob tem so se dogovorili še, da bo Volkswagen od trgovcev odkupil neprodana vozila.

Odškodnine še niso končane

Koncern Volkswagen je v ZDA pred tem že dosegel poravnavo, v okviru katere bo za kazni in kompenzacije kupcem namenil 14,7 milijarde dolarjev. Pristal je tudi na odkup avtomobilov od voznikov, ki bi to želeli. Še vedno pa mu na ameriškem trgu grozijo civilne tožbe in druge pravne posledice.

Drugače je v Evropi, kjer je za zdaj predvideno le popravilo motorjev, da bodo vozila v skladu s pravili. Možnost izplačila kompenzacij ali odkupa spornih vozil na stari celini za Volkswagen ne pride v poštev, zaradi neenakopravne obravnave ameriških in evropskih strank pa je iz Bruslja in drugih evropskih prestolnic prišlo že mnogo kritik. | Foto: Volkswagen Drugače je v Evropi, kjer je za zdaj predvideno le popravilo motorjev, da bodo vozila v skladu s pravili. Možnost izplačila kompenzacij ali odkupa spornih vozil na stari celini za Volkswagen ne pride v poštev, zaradi neenakopravne obravnave ameriških in evropskih strank pa je iz Bruslja in drugih evropskih prestolnic prišlo že mnogo kritik. Foto: Volkswagen

Ne spreglejte