Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
3. 2. 2016,
18.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Revoz Renault Smart Tehno Avtomoto Zgodbe strojev

Sreda, 3. 2. 2016, 18.25

6 let, 6 mesecev

Dolenjci lani naredili skoraj 130 tisoč avtomobilov, smarte prvič pošiljajo na Kitajsko

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tovarna Revoz iz Novega mesta je v letu 2015 za deset odstotkov povečala proizvodne količine. Naredili so 83.376 twingov, 41.479 smartov forfour in 4.550 cliov storia II. Zaposlovali letos ne bodo.

Za 14 milijonov novih investicij

Po uspešno sklenjenem 450-milijonskem projektu Edison, v katerem je stekla proizvodnja novega renault twinga in modela smart forfour, ki ga v Novem mestu izdelujejo za Renaultovega nemškega partnerja Daimler, so v letu 2015 za posodobitev in dopolnitev proizvodnih tehnologij namenili še dodatnih 14 milijonov evrov.

Ta investicija pomeni še za deset odstotkov večjo stopnjo robotizacije. Recimo v karosernici, kjer dnevno pri izdelavi karoserij obdelajo tudi več kot 300 ton pločevine, zdaj že 70 odstotkov vsega dela naredijo roboti. Tovarna se poleg tega še hitreje prilagaja naročilom s trga, saj po načelu modularne proizvodnje lahko hkrati delajo več modelov na isti liniji, tudi z volanom na levi ali desni strani. Z uvedbo tako imenovanih vitkih linij so v proizvodnji precej skrajšali pretočne poti materialov, kar pomeni, da avtomobile sestavljajo še hitreje in precej učinkovitejše.

V tovarni so zmanjšali promet viličarjev, saj so med linijami postavili posebne magnetne poti, po katerih samovozni vozički material samodejno dostavljajo na posamezne delovne postaje. Trenutno med posameznimi linijami kroži 16 takih pametnih vozičkov, do konca leta pa naj bi še precej okrepili to napredno tovarniško logistiko.

Vodstvo tovarne poudarja, da je zelo pomembno utrditi konkurenčnost proizvodnje, kar je bilo pogojeno tudi z dejstvom, da so do konca leta 2015 uspešno vzpostavili proizvodnjo dodatnih različic obeh ključnih modelov.

Gre za različico twinga in smarta s samodejnim menjalnikom DCT, z novimi barvami in opremo, kar pomeni vstopnico na nove trge, kot so Rusija, Japonska, Kitajska, Tajvan, Hongkong, Izrael …

Največ v Novem mestu narejenih twingov še vedno pokupijo Francozi (43,1 odstotka) in Nemci (24,9 odstotka), v Sloveniji pa na mesec prodajajo okoli 35 twingov oziroma približno okoli 350–400 na leto, kar je lani pomenilo, da je v Sloveniji na cestah ostalo le 0,3 odstotka Revozove letne proizvodnje, vse ostalo so Dolenjci poslali v svet.

Prvi smarti še ta mesec prek Luke Koper na Kitajsko

V letu 2016 so zaposlili 15 novih sodelavcev, drugih zaposlitev ne načrtujejo. Povečano proizvodnjo, ki je posledica novosti na opremi in tehnologiji obeh avtomobilov ter povpraševanja na novih trgih, bodo rešili s svojo fleksibilno proizvodnjo. Poleg dela v dveh izmenah, ki v tem trenutku naredita okoli 560 avtomobilov dnevno, deleža proizvodnje twinga in smarta pa sta zdaj v razmerju 50:50, bodo vsaj do junija delali tudi vse sobote.

Zelo pomembno za prihodnost tovarne pa je vzdrževanje visoke kakovosti. Tako so lani uspešno prestali presojo za japonski in kitajski trg. Predvsem zadnji je pomemben za slovensko tovarno. Predsednik uprave Revoza Patrice Haettel pa je pri napovedih precej previden:

"Za letošnje leto računamo na nove trge, ki so pomembni za nas. To je predvsem Kitajska. Smo pa na začetku. Gre za začetno investicijo na tem trgu. Naša ocena je, da naj bi za nas kitajski trg predstavljal med 4 in 5 odstotkov proizvodnje, bomo pa videli, kako hitro se bo tam vzpostavila komercialna mreža. Pomembno pa je tudi, da vsa vozila smart za kitajski trg potujejo prek koprskega pristanišča. Prvi smarti iz naše tovarne naj bi bili na Kitajsko dostavljeni še konec tega meseca."

Tovarna je v letu 2015 zabeležila desetodsotno rast proizvodnje, ta naj bi rasla tudi v letu 2016, zato je na mestu vprašanje, zakaj v Novem mestu ne bo novih avtomobilskih služb. Pri mož tovarne pojasnjuje:

"Gre za neko rast, ki je predvidena glede na proračun tovarne. Še vedno to niso tiste prave številke, ki prihajajo iz prodajne mreže, zato, kar se kadrov tiče, potrebujemo to našo fleksibilnost, prilagodljivost proizvodnje. Za začetek se bomo predvideni rasti proizvodnje prilagajali z delovnimi sobotami. Če pa bi bila rast resnično še večja, bi to od nas zahtevalo nove zaposlitve. Za nas je zelo pomembno, da smo prišli do neke stabilne ravni, kar se tiče naročil s strani prodajne mreže, trga. To nam daje neko zaupanje, da lahko bolj varno vnaprej načrtujemo naše delo."

Kaj o Revozovih dosežkih leta 2015 govori statistika?

Ne spreglejte