TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
8.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 8.24

8 let

ZN o razvojnih ciljih tisočletja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na sedežu Združenih narodov v New Yorku se danes začenja dvodnevna tematska razprava na visoki ravni o uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja.

Iz Slovenije se je udeležuje minister za razvoj Žiga Turk, ki bo v sredo v imenu EU nastopil pred GS ZN. Tematsko razpravo je sklical predsednik Generalne skupščine ZN Srgjan Kerim, ki si je napredek pri uresničevanju ciljev Deklaracije tisočletja zadal za eno od svojih prioritet. Deklaracijo tisočletja so sprejeli državni voditelji v New Yorku leta 2000 in poziva k akciji za zmanjšanje revščine in k razvoju na drugih področjih, pri čemer določa vrsto ciljev do leta 2015.

Kerim je dejal, da je sedaj na polovici poti potrebno pogledati, kako lahko hitreje napredujemo, ker je očitno, da gre prepočasi. Zaradi tega je sklical tematsko razpravo z naslovom "Priznavanje dosežkov, soočanje z izzivi in vrnitev na pot uresničevanja ciljev Deklaracije tisočletja do 2015", ki se bo osredotočila na boj proti revščini, izobraževanje in zdravstvo. Napredek pri teh ciljih namreč pozitivno vpliva tudi na druge.

Revščina v Afriki še vedno narašča Po podatkih ZN revščina v Afriki pod Saharo še vedno narašča in bo s takšnim tempom do leta 2015 zajela 360 milijonov ljudi. Kar 72 milijonov otrok po svetu ni v osnovnih šolah, vsako leto umre pri porodu pol milijona žensk, 10 milijonov otrok umre pred petim letom starosti, v Afriki pa se na leto z virusom hiv okuži 1,7 milijona ljudi. Kerim je dejal, da je potrebna politična volja za spremembo obljub v dejanja.

Razprave se udeležujejo predstavniki vlad, nevladnih organizacij, civilne družbe in poslovnega sveta. Navzoče bo danes poleg Kerima uvodoma nagovorili tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, avstrijski kancler Alfred Gusenbauer, finski premier Matti Vanhanen in zunanji minister Malija Moctar Ouane. Najprej bo tekla razprava na okrogli mizi o revščini, nato pa še dve okrogli mizi o zdravstvu in izobraževanju.

Ne spreglejte