TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
9.37

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

advertorial MasterCard potovanja

Petek, 18. 12. 2015, 9.37

2 meseca, 2 tedna

Vodič po uspešnem šopingu v tujini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Za vse tiste, ki nove kraje in kulturo radi spoznavajo prek nakupovanja in sprehajanja med raznolikimi stojnicami.

Mesta lahko spoznavate tudi prek nakupovanja

Ljudje smo si različni, nekateri potujejo, drugi so raje v varnem zavetju doma. Nekateri v tujini iščejo zgodbe o zgodovini, drugi si ogledujejo drugačno kulturo, tretji se učijo jezika – nekateri pa najraje kraje spoznavajo prek nakupovanja. Vsi našteti razlogi so v redu, pomembno je, da spoznavamo nove kraje in se pri tem zabavamo. A tokrat se posvečamo zadnjim, torej tistim, ki jih zanimajo nakupi.

Veleblagovnice, butiki z visoko modo ali bazar z neskončnim številom stojnic?

Izbire, kaj boste nakupovali in kje boste to počeli, je ogromno. Najbrž je to najbolj odvisno od tega, s kakšnim namenom potujete. Če želite prevetriti svojo garderobo s kosi, ki jih ne srečate vsak dan, boste iskali veleblagovnice in mestne butike. Če želite spoznavati kulturo, ljudi in jezik prek nakupovanja, pa priporočamo, da se podate na stojnice.

Kako barantati?

Če ste se odločili, da greste v tujino po nakupih, sta jasni dve stvari: pristali boste na tržnici, kjer je nakupovanje posebna izkušnja, ter morali se boste naučiti barantati.

Izhodiščna cena ni končna cena. Tega naj bi se potihoma zavedali tako vi kot prodajalec. Uspešen nakup na tržnici velja, če ste zbili ceno vsaj za tretjino ali četrtino. Sicer se odpravite do naslednje stojnice – še vedno se lahko vrnete, če ne najdete ugodnejše ponudbe.

Bodite odločni. Ne verjemite zgodbam, ki vam jih pripoveduje prodajalec z namenom, da bi se vam zasmilil in bi zato kupili njegov izdelek. Odgovorite mu, da imate tudi vi podobno zgodbo in da ste sem prišli s prihranki, na katere morate paziti.

Ne pokažite, da ste nad zadevo navdušeni. Tudi če vam je izdelek še tako všeč, se vsaj malce poskušajte delati ravnodušne, sicer bo prodajalec videl, da je izdelek že prodan, in se ne bo pripravljen pogajati.

Uživajte! Ne pozabite, da je barantanje del nakupovanja na tržnicah. V njem uživajo tudi prodajalci – zato se tudi vi prepustite pregovarjanju.

Izognite se zgrešenim nakupom!

Ko ste v tujini, stvari doživljate drugače kot doma, ste bolj sproščeni, spontani in se zadev lotevate z manj premisleka. Pa vseeno – pazite, da domov ne prinesete kup stvari, ki jih ne znate kombinirati in uporabljati.

Vprašajte se, kaj potrebujete. Če se vam nekaj zdi zanimivo, a veste, da najbrž tega nikoli ne boste mogli uporabiti, se raje sprehodite do naslednje stojnice ali trgovine – morda pa tam najdete kaj bolj uporabnega.

Kupujte kose, za katere veste, kako jih boste kombinirali. To velja predvsem za vse tiste, ki pogosto nakupujejo brez razmisleka. Seveda vam je morda všeč nek kos oblačila, ki ste ga ravnokar videli – ampak ali sploh pristoji vašemu slogu?

Kupujte stvari, ki so vam prav. Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste kupili premajhen ali prevelik modni kos? Vzemite si čas, oblačila pomerite, le tako jih boste doma potem lahko tudi nosili.

Upoštevajte svoj modni slog. Preden karkoli kupite, si zamislite, kako boste to kombinirali z oblačili, ki jih že imate doma. Tako se izognete neuporabnim nakupom.

Ne kupujte samo zato, ker je poceni. Razmislite: vam je stvar tako všeč, da bi si jo kupili tudi, če bi bila malce dražja? Če ne, je morda sploh ne potrebujete.

Privoščite si kakšen značilen kos. Vseeno – ne nakupujte preveč premišljeno. Ste na potovanju, nekoliko sprostitve je popolnoma dobrodošlo! Poiščite si značilen tradicionalen modni kos, ki vas bo še dolgo po tem, ko boste že doma, spominjal na nepozabne trenutke v tujini.

Da bo nakupovanje minilo brez zapletov …

Če ste se odločili za nakupovanje v tujini, morate poskrbeti, da boste imeli svoj denar na varnem in da bo plačevanje kar se da preprosto. Preberite, zakaj je bolje, če na potovanje odidete z malo gotovine in raje plačujete s plačilno kartico.

Mesta, ki so raj za ljubitelje nakupovanja

Pariz

Nakupujte kot Parižani! Če iščete unikatne in drugačne modne kose, se podajte po nakupih v Pariz. Sprehajanje po trgovinah bo neprecenljivo, saj na vsakem koraku naletite na butik z modnimi kosi, ki jih doma ni mogoče zaslediti. Podajte se na Montmartre, svoj nakupovalni pohod pa nadaljujte po najslavnejši nakupovalni aveniji Champs-Élysées.

Berlin

V Berlinu je najbolje, da se po nakupih odpravite brez vnaprejšnjega načrta, le raziskujte okolico ter se ustavite v trgovinah, ki jih srečate – naj vas ne skrbi, teh je na vsakem koraku dovolj. Če vseeno mislite, da potrebujete načrt, se ustavite na tržnici Markhtalle X, v nakupovalnem središču DaKeWe, Voo, spominke pa nakupujte v trgovini Manufactum.

Milano

Raziskovanje italijanskih ulic in nakupovanje – se vam sliši kot nekaj, kar morate doživeti vsaj enkrat? Milano je znana destinacija vseh, ki obožujejo modo. Je Meka tistih, ki se nakupovanju preprosto ne morejo odpovedati. Priporočamo, da med sprehajanjem opazujete stojnice, kjer lahko kupite zanimive unikatne izdelke. Kam pa po bolj prestižnih nakupih? Poiščite ulice in trgovine Via Monte Napolean, Galleria Vittorio Emanuele II, Rinascente, 10 Corso Como, Fidenza Village … Za še več trgovin – raziskujte!

Madrid

Kaj pravite na malce eksotičnega pridiha, medtem ko nakupujete? Izgubite se na španskih ulicah in raziskujete njihovo ponudbo oblačil, spominkov in … slaščic! Nakupovanje v Madridu je super tudi zato, ker boste naleteli na mnogo različnih stilov. Vsak, ki je že bil v Madridu in si privoščil malo tovrstne zabave, bi zagotovo najprej priporočal Chueco, trendi in bohemski predel, kjer nakupujete ugodno, šik, zraven pa se posladkate s 1001 slaščico.

Istanbul

V Istanbulu ne zgrešite antičnih trgovin in tržnic. Prednost nakupovanja v Istanbulu so tudi izjemno ugodne cene. Poiščite slavno tržnico The Grand Bazaar, kjer boste našli vse: nakit, starine in unikatne izdelke, pohištvo, oblačila, ročno izdelane modne dodatke, odlične ponaredke prestižnih znamk, na vsakem koraku pa si boste lahko privoščili tudi slasten posladek ali malico.

London

Zakaj obožujemo nakupovanje v Londonu? Preprosto zato, ker imajo vse trgovine, ki jih pogrešamo doma. Kje jih boste našli? Sprehodite se po naslednjih območjih: Oxford Street, Regent Street in Jermyn Street, Bond Street and Mayfair, Westfield, Carnaby Street, Covent Garden, King's Road, Knightsbridge, Notting Hill …

Ne spreglejte