Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 10. 2013,
17.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

burger zdrava prehrana tek rekreacija

Sreda, 9. 10. 2013, 17.00

8 let

Zdrav hamburger po dolgem teku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ne boste verjeli, a tudi hamburger je lahko zdrav in primeren obrok po dolgem teku.

Če mislite, da po teku, s katerim ste si nabrali novih moči, izboljšali svojo kondicijo in obenem pokurili odvečne kalorije, ne morete pojesti dobrega hamburgerja, se motite. Z okusnim in zdravim polpetom boste nadomestili porabljene kalorije, okusen hamburger pa je poln še kako potrebnih vlaknin.

Žitno-mesni hamburger (za šest oseb)

Sestavine: 2 žlici rastlinskega olja sol 250 g špinače 250 g mletega govejega ali piščančjega belega mesa 1 majhna, drobno sesekljana čebula 2 stroka sesekljanega česna ščepec kajenskega popra 1 čajna žlička kumine 1 čajna žlička čilija v prahu ¼ čajne žličke črnega popra 1 jajce 2 skodelici namočenih žitaric 6 polnozrnatih žemljic, bombic ali lepinj

Priprava: Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija in v pekač položite papir za pečenje. V večji posodi zavrite slano vodo in špinačo potopite v vrelo vodo za približno 30 sekund. Odcedite jo, stisnite in jo posušite, nato pa narežite na poljubno velike trakove. Primešajte jo mletemu mesu, dodajte čebulo, česen, kajenski poper, kumino in čili v prahu. Zmes solite, dodajte jajce, premešajte, dodajte žitarice, premešajte in oblikujte v polpete, ki jih položite na papir za pečenje. Poplete dajte v pečico in jih pecite od 20 do 30 minut oziroma dokler ne bodo hrustljavo rjavi, lahko pa jih spečete tudi na žaru. Ko so pečeni, jih preložite v polnozrnate bombice ali, še bolje, polnozrnate lepinje, dodajte omake po želji in zelenjavo, ki bo popestrila okus, polpet pa lahko obložite tudi z nemastnim sirom. Zaužili boste približno 320 kalorij, od tega dobrih 30 g ogljikovih hidratov, 8 g vlaknin, 24 g beljakovin, 11 g maščob in 421 mg natrija.

Ne spreglejte