SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Z Liffa v videoteko DKino!

Sredozemlje (Mediterranea)

0,04

termometer

Sredozemlje
Foto: FIVIA – Vojnik

Italijansko-ameriški režiser Jonas Carpignano (V Ciambri) v svojem celovečernem prvencu postavi ogledalo kruti migracijski politiki današnje Evrope. Film je bil uvrščen v program canskega Tedna kritike in prejel nagrado ameriškega združenja filmskih kritikov za najboljši prvenec.

Italija, Francija, Nemčija, ZDA, Katar│ 2015 │ 102 min. │ Drama

R: Jonas Carpignano │ I: Alassane Sy, Koudous Seihon, Adam Gnegne

Ocena IMDb: 6,5/10│ Rotten Tomatoes: 90 %

Da bi svoji družini v Burkina Fasu omogočil dostojno življenje, se Ayiva skupaj s prijateljem Abasom vkrca na enega izmed begunskih čolnov, ki iz severne Afrike vsak dan odplujejo proti Evropi. Ob prihodu v Italijo pribežnike zajame obmejna policija in jih odpelje v center za tujce.

Filmi Quentina Tarantina Trendi Popolna filmografija Quentina Tarantina #foto #video

Če želita ostati v "obljubljeni" deželi, si morata Ayiva in Abas v treh mesecih poiskati pogodbeno delo, ob tem pa se vsak dan spopadata z naraščajočo nestrpnostjo domačinov.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

"Cilj mi nikoli ni bil narediti nečesa, kar bi bilo pretirano didaktično, in poskušati spremeniti italijansko politiko. Dovolj mi je že, če ljudje prenehajo gledati nanje kot na skupino migrantov ali imigrantov in začnejo razmišljati o njih kot posameznikih.

Bolj ko se lahko poistovetimo z njimi in uzremo del sebe v njihovi izkušnji, več sočutja se bo zganilo v ljudeh." Jonas Carpignano, režiser in scenarist filma

HBO Genialna prijateljica Trendi Ko najboljša prijateljica izgine brez sledu #video

"Sredozemlje je lep in zahteven vpogled v stisko migrantov. Deloma je tudi nujno potreben udarec po prstih." Julia Felsenthal, Vogue


"Ta miren, trezen film nikoli ne žrtvuje svoje nepopustljivosti za ekstatičen trenutek upanja, ob katerem bi se nam orosile oči." Stephen Holden, New York Times

Napovednik filma Sredozemlje:

Portret avtorja:

Jonas Carpignano se je rodil leta 1984 v New Yorku in otroštvo preživel med Rimom in New Yorkom.

Njegov prvi celovečerec Mediterranea (2015) je bil premierno prikazan v sekciji Teden kritike na festivalu v Cannesu ter prejel nagrado ameriškega združenja filmskih kritikov (National Board of Review) za najboljši prvenec.

Leta 2014 je režiral kratki film V Ciambri, leta 2017 pa je po njem posnel še istoimenski celovečerec, katerega izvršni producent je bil Martin Scorsese.

Serija Druga plat nogometa Trendi Spoznajte še drugo, umazano plat nogometa #video

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


V videoteki DKino si oglejte tudi:

Srečen konec Trendi Srečen konec (Happy End) Bravo! Trendi Bravo! (Aferim!) Odprto morje Trendi Odprto morje (Fuocoammare/Fire at Sea)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin