Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2016,
12.27

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DC Comics Jekleni mož Zack Snyder Henry Cavill Russel Crowe Amy Adams DKino superjunaki TV Telekoma Slovenije

Četrtek, 25. 8. 2016, 12.27

4 leta, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Jekleni mož (Man of Steel)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jekleni mož

Najnovejša filmska priredba zgodbe o izvoru legendarnega superjunaka, ki jo je režiral Zack Snyder in produciral Christopher Nolan, avtor trilogije Vitez teme.

ZDA, Kanada, Velika Britanija/2013/137 min.
Režija: Zack Snyder
Igrajo: Henry Cavill, Michael Shannon, Amy Adams, Russel Crowe, Kevin Costner, Lawrence Fishbourne
Žanr: Akcijski domišljijski spektakel
Ocena IMDb: 7,2/10

V novi filmski priredbi legendarnega Supermana spoznamo mladega novinarja Clarka Kenta, ki se zaradi svojih nadnaravnih sposobnosti nikakor ne more vključiti v človeško družbo.

Krušna starša sta ga našla v strmoglavljeni vesoljski ladji in vzgajala kot lastnega sina, toda že kot deček je zaradi svojih posebnih sposobnosti med ljudmi požel tako občudovanje in začudenje kot tudi strah in zavračanje njegove drugačnosti.

Po dolgih letih iskanja lastne identitete se Clark spoprijatelji s simpatično novinarko Lois, toda ko svet ogrozi zlobni nezemeljski general Zod, mora Clark zbrati pogum in kot Superman rešiti svet pred uničenjem.


"Christopher Nolan je s pomočjo scenarista Davida S. Goyerja Supermana postavil v utemeljeno realnost, režiser Zack Snyder pa je junaku vdihnil tisto, kar je od Supermana pričakovati – nastal je vizualno bogat filmski spektakel, ki svojo grandioznost napove že s svojimi prvimi dvajsetimi minutami filma. 4/5" Lucija Šuštar, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Jekleni mož.)


Jekleni mož | Foto:

Zanimivosti:

• Scenarij je napisal David S. Goyer, ki je s Christopherjem Nolanom sodeloval pri vseh treh delih Viteza teme. Nolan je sicer soavtor zgodbe Jeklenega moža in producent filma.

• Studijski vodje so režijo filma najprej ponudili oskarjevcu Benu Afflecku (Misija Argo), ki pa je sodelovanje zavrnil, saj je menil, da ima premalo izkušenj s posebnimi učinki. Ironija je, da je bil Affleck pozneje izbran za vlogo Batmana/Brucea Wayna v spektaklu Batman proti Supermanu: Zora pravice, ki ga je prav tako režiral Zack Snyder in v katerem je Henry Cavill ponovil vlogo Supermana/Clarka Kenta.

• Film je prišel v kinematografe natanko 75 let po tem, ko se je prvič pojavil na straneh stripa Action Comics #1.

Jekleni mož | Foto:

• V končnem izboru za vlogo Supermana so bili še Matthew Goode, Armie Hammer, Matt Bomer, Joe Manganiello, Zac Efron in Colin O'Donoghue.

• Za vlogo Lois Laine so se med drugimi omenjale Natalie Portman, Anne Hathaway, Kristen Stewart, Malin Akerman, Rachel McAdams, Mary Elizabeth Winstead, Kristen Bell, Olivia Wilde, Mila Kunis in Jessica Biel. Supermanovo simpatijo je na koncu odigrala štirikratna nominiranka za oskarja Amy Adams (Junebug, Dvom, Borec, Gospodar), ki se je za vlogo potegovala že na avdiciji za film Superman se vrača.

• Kot morebitni režiserji so se omenjali še Darren Aronofsky (Črni labod), Duncan Jones (Izvorna koda), Matt Reeves (Spusti me k sebi), Jonathan Liebesman (Bes Titanov) in pokojni Tony Scott (Top Gun).

•Oskarjevca Russell Crowe (Jor-El) in Kevin Costner (Jonathan Kent) igrata v filmu Supermanova očeta. Oba igralca sta v preteklosti igrala Robina Hooda – Costner ga je igral v filmu Robin Hood: princ tatov, Crowe pa v Scottovi različici Robina Hooda iz leta 2010.

Napovednik filma Jekleni mož:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte