SiolNET. Trendi Top deset
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Top 10 filmskih uničenj velemest

2

termometer

Naj gre za silovito moč narave, slabovoljne Nezemljane ali pa sta posredi človeška aroganca in neumnost, ustvarjalci blockbusterjev zelo radi kar najbolj apokaliptično uničijo mesta na Zemlji.

Katera so se v prah spremenila najbolj spektakularno, si oglejte v spodnjih posnetkih.

10. Metropolis – Jekleni mož (Man od Steel) – 2013

V Jeklenem možu režiserja Zacka Snyderja Superman (Henry Cavill) in General Zod (Michael Shannon) v zadnji tretjini filma poskrbita za uničenje fiktivnega velemesta Metropolisa. Škoda je ogromna, da o številu mrtvih ne izgubljamo besed. Preračunano – če bi se kaj takega res zgodilo ‒ bi bilo mrtvih skoraj 130 tisoč prebivalcev, milijon bi bilo ranjenih, znesek materialne škode pa bi narasel na osupljivih 750 milijard dolarjev (545 milijard evrov).

9. Las Vegas Strip – Mars napada (Mars Attcks) – 1996

V znanstvenofantastični komediji Tima Burtona se neprijazni Marsovci spravijo na znamenite hotele lasvegaškega stripa. Še posebej znan je prizor, ko leteče plovilo, nekoliko ironično, poruši hotel The Landmark iz leta 1969, katerega oblika močno spominja na leteči krožnik.

8. Hongkong – Ognjeni obroč (Pacific Rim) – 2013

Zabavni visokoproračunski spektakel Guillerma del Tora o bojevanju med ogromnimi morskimi pošastmi in ogromnimi človeškimi roboti ni prizanesljiv do kitajskega Hongkonga. Če ne drugače, torej samo s premetavanjem več deset metrov visokih pošasti in robotov med stolpnicami tega velemesta, pa s pomočjo več deset metrov dolgega tankerja, ki ga robot uporabi kot baseballski kij, s katerim odbije napad ene od pošasti.

7. New York – Cloverfield – 2008

Veliko jabolko je največkrat uničeno mesto v filmih katastrofe. Zato ne preseneča, da se je za uničenje New Yorka odločil tudi režiser Cloverfielda Matt Reeves. Svoji nekajnožni morski pošasti je dal brezpogojno dovoljenje, da uniči vse, kar ji prekriža pot. Brez uničenja Kipa svobode tudi tokrat ni šlo. Glava zelenokožne gospe je zato kot krogla za kegljanje veselo poletela med prebivalce New Yorka in verjetno katerega od njih tudi poteptala.

6. San Francisco – Zvezdne steze V temo (Star Trek Into Darkness) – 2013

Režiser J. J. Abrams, ki se je s Zvezdnimi stezami tokrat srečal že v drugo, se je za osrednji prizor uničenja odločil strmoglaviti vesoljsko plovilo Enterprise v središče futurističnega San Francisca. Učinkovito, čeprav nič kaj katarzično.

5. Tokio – Godzila (Godzilla) – 1954

Ker gre seveda za nergavo japonsko pošast, so se ustvarjalci izvirnika iz leta 1954 odločili uničiti japonsko prestolnico Tokio. Kljub temu da za današnje razvajeno občinstvo posebni učinki iz filma delujejo zastarelo – konec koncev gre za igralca, preoblečenega v kostum velikega kuščarja, ki pod seboj tepta sicer natančno izdelano maketo mesta – pa je prizor uničenja Tokia še vedno impresiven.

4. Vsa mesta – Zadnji udarec (Deep Impact) – 1998

Zakaj bi se omejili samo na eno mesto, če lahko padec ogromnega asteroida uniči ves planet? Točno to si je s sodelavci zamislila režiserka Mimi Leder in s pomočjo tornadov, potresov in več desetmetrskih cunamijev v Zadnjem udarcu uničila prav vsa obmorska svetovna mesta. Zdaj vemo, kako so se počutili dinozavri ...

3. New York – Dan po jutrišnjem (The Day After Tomorrow) – 2004

Moderni oče filmov katastrofe Roland Emmerich je v Dnevu po jutrišnjem prav tako na piko vzel New York. Najprej ga je izdatno zalil s hektolitri in hektolitri morske vode, nato pa ga še zamrznil ter ovil v večni sneg in led. Junake filma je pred novo ledeno dobo zaprl v mestno knjižnico. Kljub vsem vremenskim tegobam je Kipu svobode prizanesel. Resda ga je potopil in zamrznil, a sta kronana glava gospe Svobode in njena bakla ponosno kukali tudi iz snega.

2. Los Angeles – 2012 – 2009

Emmerich je vremensko apokalipso izpopolnil v svojem videnju konca sveta, spektakularnem filmu 2012. Že Maji so napovedali, da bo sveta konec 21. decembra 2012 in režiser se je odločil, da ustreže njihovemu videnju. Tokrat se je raje osredotočil na zahodno obalo ZDA in v enem od najbolj spektakularnih filmskih uničenj z zemljo zravnal Los Angeles. Če je v Dnevu po jutrišnjem prizanesel Kipu svobode, je tu z veseljem uničil znameniti napis Hollywood.

1. Washington D. C. – Dan neodvisnosti (Independence Day) – 1996

Na prvem mestu upravičeno še ena Emmerichova mojstrovina. Uničenje ameriške prestolnice Washingtona D. C. je še toliko bolj impresivno, če pomislimo, da je od premiere filma o napadu Nezemljanov minilo že skoraj 20 let. Poleg številnih znamenitosti, ki jih vesoljci razstrelijo s svojim na videz neuničljivim orožjem z zelenim žarkom, je uničenje Bele hiše verjetno najbolj nepozaben (in vsaj za Američane čustven) trenutek v filmu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin