Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 8. 2012,
7.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 22. 8. 2012, 7.28

8 let

"Ste jezni, ker ste zapustili Češkoslovaško?"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Ljubljanskem gradu je na sporedu peta izdaja Panča, festivala stand up komedije. "Nasmejal sem se do solze, dveh, celo treh," pove obiskovalec.

Poletna izdaja festivala Panč se že tradicionalno odvija na dvorišču Ljubljanskega gradu, izredno komičen začetek smo doživeli včeraj, poslednjo solzo smeha pa boste lahko potočili v petek, 24. avgusta. V štirih večerih se bo na odru pod zvezdami zvrstilo 20 stand up komikov iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Anglije in celo Avstralije. Mešana zasedba za različno krčenje trebušnih mišic. "Lepo je videti, da na festival prihajajo stari in novi obrazi, mlajši in starejši. Vsak stand up nastop na nek način izobrazi slovensko publiko, dodatno svežino prinesejo še tuji predstavniki. Politiki in satiri se primeša bizarnost in absurd, česar slovenska publika še ni vajena," nam pove Tin Vodopivec, ki je skupaj z Andrejem Težakom zakuhal začetek petletke Panč. "Pričakujemo, da bo festival v štirih dneh obiskalo okoli pet tisoč ljudi, v naslednjih letih pa upamo, da bo številka še rasla."

Rabljena punca, Fužine in dedkove modrosti

Uvodno dejanje je bilo v rokah simpatičnega Aleša Novaka, "diplomanta" Akademije Panč, na festivalu je debitiral lansko poletje. Dejstvo, da Aleš prihaja iz Male Pristave, je zaznamovalo dobršen del nastopa, dotaknil se je domačega okolja, vaških posebnosti, edinstvenih lastnosti staršev, deležni pa smo bili tudi pikantnih podrobnosti novega dekleta: "No, ni povsem nova, malo je že rabljena, kot avto. Sem drugi lastnik, država izdelave Ukrajina, nekaj časa je bila v lasti lokalnega nogometnega kluba." Subjektivno mnenje je Aleša označilo za enega od vrhuncev večera, prepričali sta pristnost in izvirna izbira šal. Drugo dejanje je pripadlo Dušanu Tomiću, še vedno aktualnemu stand up komiku leta. Rdečo nit nastopa je predstavljala okoljska determinanta Fužin, njegovih prijateljev, posebne družine in Bosancev na splošno: "Fant iz Fužin reče punci: 'Ti sploh nimaš nobenega samospoštovanja do mene.'" Dušan se na odru loteva preverjene, na trenutke že malce oguljene tematike. Omenjeno pomanjkljivost sicer neverjetno hitro odpravi komična pojava.

Tretje mesto večera si je prislužil komik, DJ in radijski voditelj Klemen Bučan. "Postal je profesionalni komik, kar v Sloveniji pomeni, da je postal brezposeln," njegov prihod napove povezovalce prireditve Andrej Težak - Tešky. Bučan med nastopom spretno krmari med kajenjem marihuane, družinskimi odnosi, postreže pa tudi z dedkovimi modrostmi: "Pri ženski je najbolje, da se zaljubiš v rit, saj bo le ta z leti pridno rasla." Nastop je izzvenel povsem zadovoljivo. Po Bučanu je na oder prikorakal Boštjan Gorenc - Pižama: "Bom umaknil stojalo za mikrofon, da me boste sploh videli." Komika odlikuje inteligenten humor, politikov in slovenske smetane se loteva brez rokavic, meje dobrega okusa se dotakne, a je ne prestopi. "Kako se Miša Molk počuti v svoji koži? Utesnjeno!" Publika je Pižami jedla iz roke, odmevale so salve smeha, po mnenju mnogih je bil absolutni zmagovalec večera.

"Ste jezni ker ste zapustili Češkoslovaško?"

Konec večera je bil v rokah kultiviranega in nežnega Angleža Matta Greena. "Nisem prvič v Sloveniji, lansko leto sem nastopil v Krškem, vasi, ki so jo verjetno postavili zaradi mene. Slovenijo sem med nastopom uvrstil med vzhodnoevropske države. Napaka! Godrnjanje sem v nadaljevanju zatrl s stavkom 'Ste jezni ker ste zapustili Češkoslovaško?'" Matta odlikuje hiter in eksploziven humor, njegova ljubezen so takšne in drugačne anekdote iz vsakdanjega življenja. "Zgodbe imajo resnične korenine, pripetile so se meni in mojim prijateljem. Seveda dodam kanček pretiravanja, ustvarim napetost in nato mirno pripeljem do konca," nam po nastopu zatrdi Green. "Vesel sem, da je publika razumela večino mojega nastopa. Tolikšnega občinstva so v Angliji deležne le največje zvezde. Pri nas je komikov na tisoče, večinoma nastopamo po klubih. Dejstvo pa je, da je teh klubov ogromno."

"Nasmejal sem se do solze, dveh, celo treh"

"Prvič sem na festivalu in sem preprosto navdušen. Večkrat sem si stand up ogledal že v Londonu in moram priznati, da se slovenski komiki lahko postavijo ob bok najboljšim. Na Panču gre za svetovno raven," nam zaupa 34-letni Marko iz Ljubljane. "Glavna razlika je le v odzivih publike, v Angliji so ti namreč precej bolj burni." Bisera večera ni želel izpostaviti, če pa bi že moral izbirati, bi se odločil za Pižamo. "Nasmejal sem se do solze, dveh, celo treh," povsem zadovoljeno pove Boštjan iz Brezovice, ki je festival prav tako obiskal prvič. "Najbolj me je prepričal Pižama. Vzpostavil je izreden stik s publiko in postregel z najboljšimi šalami."

Ne spreglejte