Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2013,
19.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gledališče

Petek, 10. 5. 2013, 19.19

8 let

Oskarjevec Shanley v kranjskem gledališču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obisk Pulitzerjevega nagrajenca Johna Patricka Shanleya je dogodek, pomemben ne samo za Prešernovo gledališče, temveč za Slovenijo, poudarja direktorica kranjskega gledališča Mirjam Drnovšček.

Od 9. maja se pri nas na povabilo Prešernovega gledališča Kranj (PG Kranj) mudi Pulitzerjev nagrajenec in oskarjevec, svetovno znan ameriški dramatik John Patrick Shanley. V soboto, 11. maja, si bo dramatik, scenarist ter režiser in avtor drame Dvom uprizoritev svojega dela na odru kranjskega gledališča ogledal tudi v živo. Na obisku v Sloveniji, ki je po besedah direktorice PG-ja Kranj Mirjam Drnovšček dogodek, pomemben ne samo za gledališče, temveč za vso državo, pa se bo Shanley srečal tudi z udeleženci mednarodnega združenja PEN.

Drnovščkova je nad dejstvom, da se je ameriški dramatik na povabilo odzval, navdušena. Njegov ogled prizoritve pri nas pa direktorica kranjskega gledališča opisuje kot vznemirljivo doživetje, saj se ustvarjalci vedno sprašujejo, kako uprizoritev sprejema avtor dramskega besedila.

Uprizoritev Dvom je režiral Alen Jelen, dramaturginja je Marinka Poštrak, igrajo pa Borut Veselko, Vesna Jevnikar, Vesna Slapar in Maša Kagao Knez. "Zelo sem radovedna, kako bo avtor sprejel našo predstavo, čeprav mislim, da mu bo naš pristop do uprizoritve všeč, saj ostaja zvest njegovi temeljni sporočilnosti, da naj si vsak sam da odgovor, ki ga besedilo odpira," pravi dramaturginja in vodja umetniškega oddelka v PG-ju Kranj Marinka Poštrak ter dodaja, da je včasih srečanje med ustvarjalci predstave in dramatikom lahko zelo srečno. Z zanimanjem pa se Shanleyjevega ogleda predstave veseli tudi režiser Jelen.

Večkrat nagrajeni avtor John Patrick Shanley je dobitnik vrste upomembnih nagrad, med drugim je bil njegov film Mesečnica nagrajen z oskarjem, za dramo Dvom pa je prejel Pulitzerjevo nagrado ter nagradi Drama Desk Award in tony.

Po Dvomu je v lastni režiji posnel tudi film, v katerem so nastopili Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adamsin Viola Davis. Drama, ki jo je napisal leta 2005, govori o spolni zlorabi v Katoliški cerkvi in je po razkritju številnih afer v zadnjih letih postala žgoča tema.

Ne spreglejte