Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2023,
10.56

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

9

Natisni članek

princesa Leonor Filip VI

Sreda, 15. 3. 2023, 10.56

1 leto, 1 mesec

Mlada španska princesa mora za tri leta v vojsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

9

princesa Leonor | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Španska prestolonaslednica Leonor bo avgusta začela triletno vojaško usposabljanje, je sporočila španska obrambna ministrica. Princesa bo prihodnje šolsko leto obiskovala splošno vojaško akademijo v mestu Zaragoza, nato bo eno leto v pomorski šoli v Galiciji, zatem pa še leto dni na letalski akademiji v regiji Murcia.

Princesa Leonor, ki bo oktobra dopolnila 18 let, je prva v vrsti za španski prestol, druga je njena mlajša sestra Sofia, ta vrstni red pa bi se spremenil le, če bi njen oče, 55-letni španski kralj Filip VI., dobil sina.

Ko oziroma če bo Leonor sedla na španski prestol, bo s tem postala tudi poveljnica španskih oboroženih sil, zato od nje pričakujejo, da bo vojaško usposobljena, je pojasnila španska obrambna ministrica Margarita Robles. "Poleg tega se v zadnjih letih trudimo, da bi v oborožene sile vključili več žensk," je dodala.

Španski kralj Filip s hčerkama Leonor in Sofio ter ženo Letizio | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Španski kralj Filip s hčerkama Leonor in Sofio ter ženo Letizio Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Španska vlada se je zato s kraljevo hišo dogovorila, da bo princesa prestala "zelo intenzivno" vojaško urjenje, šele nato pa nadaljevala "civilno" izobraževanje. Po triletnem vojaškem usposabljanju bo najprej študirala na eni od univerz v Španiji, nato pa podiplomski študij nadaljevala v tujini. Enako je storil tudi njen oče, ki je po vojaškem urjenju študiral pravo v Madridu, nato pa magistriral iz mednarodnih odnosov v Washingtonu.

Španska monarhija se v zadnjih letih intenzivno trudi popraviti svojo podobo, ki jo je v zadnjih desetletjih skrhal niz škandalov, večinoma povezanih s Filipovim očetom, kraljem Juanom Carlosom. Ta je leta 2014 odstopil zaradi davčnega škandala, v katerega je bilo vpletenih tudi nekaj članov kraljeve družine, od leta 2020 pa živi v Abu Dabiju.

Preberite še:

španska monarhija
Novice Španska monarhija – da ali ne?
Ne spreglejte