SiolNET. Trendi Svet znanih
2,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mlada španska princesa mora za tri leta v vojsko

2,83

termometer

princesa Leonor |  | Foto: Guliverimage
Foto: Guliverimage

Španska prestolonaslednica Leonor bo avgusta začela triletno vojaško usposabljanje, je sporočila španska obrambna ministrica. Princesa bo prihodnje šolsko leto obiskovala splošno vojaško akademijo v mestu Zaragoza, nato bo eno leto v pomorski šoli v Galiciji, zatem pa še leto dni na letalski akademiji v regiji Murcia.

Princesa Leonor, ki bo oktobra dopolnila 18 let, je prva v vrsti za španski prestol, druga je njena mlajša sestra Sofia, ta vrstni red pa bi se spremenil le, če bi njen oče, 55-letni španski kralj Filip VI., dobil sina.

Ko oziroma če bo Leonor sedla na španski prestol, bo s tem postala tudi poveljnica španskih oboroženih sil, zato od nje pričakujejo, da bo vojaško usposobljena, je pojasnila španska obrambna ministrica Margarita Robles. "Poleg tega se v zadnjih letih trudimo, da bi v oborožene sile vključili več žensk," je dodala.

Španski kralj Filip s hčerkama Leonor in Sofio ter ženo Letizio | Foto: Guliverimage Španski kralj Filip s hčerkama Leonor in Sofio ter ženo Letizio Foto: Guliverimage

Španska vlada se je zato s kraljevo hišo dogovorila, da bo princesa prestala "zelo intenzivno" vojaško urjenje, šele nato pa nadaljevala "civilno" izobraževanje. Po triletnem vojaškem usposabljanju bo najprej študirala na eni od univerz v Španiji, nato pa podiplomski študij nadaljevala v tujini. Enako je storil tudi njen oče, ki je po vojaškem urjenju študiral pravo v Madridu, nato pa magistriral iz mednarodnih odnosov v Washingtonu.

Španska monarhija se v zadnjih letih intenzivno trudi popraviti svojo podobo, ki jo je v zadnjih desetletjih skrhal niz škandalov, večinoma povezanih s Filipovim očetom, kraljem Juanom Carlosom. Ta je leta 2014 odstopil zaradi davčnega škandala, v katerega je bilo vpletenih tudi nekaj članov kraljeve družine, od leta 2020 pa živi v Abu Dabiju.

Preberite še:

španska monarhija Novice Španska monarhija – da ali ne?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin