Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2012,
10.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 27. 7. 2012, 10.34

8 let

Mediteranski jazz z Luca Ciarla quartetom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav sol ni žgečkala nosnic poslušalcev v atriju Mestnega muzeja Ljubljana, je občinstvo na krilih mediteranskega jazza s pridihom Italije Luca Ciarla quarteta v mislih odjadralo v Sredozemlje.

Sredozemski temperament, improvizacija in glasbena sinergija

Atraktivna italijanska četverica Luca Ciarla quartet, ki svoje ustvarjanje opredeljuje kot "mediteranski jazz s pridihom Italije", je 26. julija v sredozemske odtenke obarvala četrti poletni koncert v atriju Mestnega muzeja Ljubljana.

Violinist Luca Ciarla, "capo di banda" italijanske zasedbe, velja za enega najustvarjalnejših in najbolj vsestranskih violinistov v evropskem prostoru, ki si s svojo glasbenim mojstrstvom na eni in improvizacijo na drugi strani vijuga po različnih glasbenih stilih. Preostala trojica – Vince Abbracciante (harmonika), Nicola Di Camillo (bas) in Francesco Savoretti (tolkala) – zanosno sledi svojemu ustvarjalnemu vodji, tako da končni rezultat združuje sredozemski temperament, obvladovanje glasbil z improvizatorskim poigravanjem in sinergijo med glasbeniki, ki se kot virus širi med občinstvo.

V družbi klepetavega violinista

Uigrani kvartet je počasi, a z občutkom ogreval ljubljansko poslušalstvo. V glasbo ujeti veter, pa imeniten glasbeni potep s staro lokomotivo in šopek divjih ciganskih ritmov, živahen mediteranski melos in razigran glasbeni poklon Ciarlovemu sinčku so razvnemali občinstvo, ki je zastriglo z ušesi tudi ob udarnosti Belle Ciao in pretanjenosti Johanna Sebastiana Bacha, "enega in edinega" za klepetavega violinista, ki je ves večer nagovarjal zbrane. Očarljiva mešanica jazza in etno glasbe, ki se spogleduje s klasičnimi mojstrovinami in improvizacijo italijanskih glasbenikov, je navdušila.

Luca Ciarla quartet 1. avgusta v Mariboru

Luca Ciarla quartet, ki je že od maja na veliki turneji po Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, ZDA, Italiji, Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter Hrvaški, v teh dneh nadaljuje koncertriranje v Zagrebu in Sarajevu, 1. avgusta pa bo italijanskim glasbenikom mogoče prisluhniti tudi v Mariboru.

Le dan pozneje, 2. avgusta, se v atriju Mestnega muzeja Ljubljana obeta večer francoskega šansona v družbi pevke Nuške Drašček in pianista Blaža Jurjevčiča.

Ne spreglejte