Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2009,
18.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 28. 8. 2009, 18.20

8 let

Diane Kruger: Vloga v "Barabah" pripada prav meni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S privlačno Nemko Diane Kruger popolnega obraza in elegantne postave smo se srečali v Cannesu dan po svetovni premieri filma Neslavne Barabe.

Od balerine, ko je bila še deklica, prek modnih pist v Parizu, poziranja za Elite, ko je odrasla, pa do filmskega sveta po zaključenih igralskih šolah v Parizu in New Yorku: življenje nemške in svetovne zvezde Diane Kruger se že od zgodnjih let vrti okrog odrskih luči. Prvo veliko vlogo je dobila v spektaklu Troja, svojo slavo pa je utrdila s filmom Zaklad pozabljenih in z nadaljevanjem, kjer je bil njen igralski partner Nicolas Cage.

Brez dvoma ji bo prestižna vloga v Tarantinovem filmu Neslavne barabe samo še okrepila kariero in svetovno slavo ter ji zagotovila nove velike vloge. V Tarantinovem spektaklu o skupini ameriških Židov, ki se med drugo svetovno vojno maščuje nacistom v Franciji, Diane Kruger igra nemško filmsko zvezdo in zavezniško vohunko Bridget von Hammersmark, ki Američanom pomaga pri (uspešnem) atentatu na Hitlerja, Goebbelsa in Goeringa.

Ali ste težko dobili vlogo v Tarantinovem filmu?

Bila je javna skrivnost, da Tarantino pripravlja ta film, in sem se potrudila dobiti vlogo, ker sem menila, da pripada prav meni! Brez šale, resnično sem si želela te vloge, čeprav jo je že zaupal neki drugi igralki, ki pa je zaradi drugih razlogov odstopila od projekta. Tarantino najprej ni verjel, da sem Nemka, vendar sem ga prepričala in dobila vlogo. (smeh)

Kako ste se kot Nemka počutili v filmu, ki se ukvarja z zelo neugodno tematiko za nemški narod?

Kot Nemka sem dobila že mnogo ponudb za vloge v filmih o drugi svetovni vojni, vendar sem vse zavrnila, ker je o tem posnetih že toliko filmov, slabih in dobrih, skratka preveč. Tarantinov film pa je nekaj povsem drugega. Predvsem je to pravljica, ni realistična drama, scenarij in dialogi so zelo zabavni in sočni, igralska ekipa je prekrasna, igrati v Tarantinovem filmu je stvar prestiža. Seveda mi je bila všeč tudi vloga. Bridget je vohunka, vendar ni James Bond, zelo je ranljiva, hkrati pa pogumna in elegantna.

Ali v Nemčiji pričakujete drugačne odzive na film kot drugod po svetu?

To je odvisno od nemškega smisla za humor! (smeh) Kot Nemka mislim, da je film zabaven in pameten in da je ideja o zrušitvi Tretjega rajha in odstavitvi Hitlerja tako, kot si je zamislil Tarantino, totalno kul! Mislim, da bo film v Nemčiji velik hit. V filmu je nekaj namigov , ki jih bodo nemški gledalci prej prepoznali. Na primer namig na nadaljevanko Winnetou, ki je bila izredno priljubljena v Nemčiji, zato ne vem, če bodo namig prepoznali tudi drugi gledalci.

Znano je, da Tarantino od svojih igralcev zahteva, da si ogledajo filme, ki so njega navdihnili za film, ki ga trenutno snema. Imate tudi vi takšno izkušnjo?

O, ja! (smeh) Vsak četrtek smo gledali njegove najljubše filme, ki so ga navdihnili za Neslavne barabe. Predvajal nam je špageti vesterne, kot so Dobri, slabi in zli, ali pa gangsterske drame tipa Bilo je nekoč v Ameriki. Do četrtka sem bila ponavadi tako izčrpana zaradi snemanj, da si nisem ogledala vsake projekcije, zato ne vem, kateri filmi so bili vse na programu. Ne vem, od kod mu vsa ta energija, on sploh ne spi! (smeh)

Kako ste se počutili na snemanju, ali je Tarantino prijeten sodelavec?

Tarantino je zabaven in zelo dober sodelavec, vendar je pa tudi zelo zahteven, zahteva, da naredimo vse, kar si je zamislil do najmanjše podrobnosti. Moram priznati, da je bil to velik izziv. Za razliko od drugih režiserjev, on ne sedi pred monitorjem in gleda prizor, ki ga snemamo, ampak sedi za kamerami in gleda prizor v živo. To je včasih precej neugodno, včasih pa ti da navdih, da si še boljši, nekako kot bi bil na avdiciji.

Tudi v tem filmu je očitno, da ima Tarantino rad močne ženske junakinje ...

Strinjam se z vami, to je zelo pohvalno, on je eden izmed redkih režiserjev, ki imajo v svojih filmih pomembne in močne ženske like. Ženske junakinje v njegovih filmih niso samo epizodne pojave in žrtve, kar je zelo običajno v Hollywoodu, in to je zelo lepo od njega.

Kaj imate zdaj v načrtu? Ali kmalu snemate kak nov film?

Ko zaključim svetovno promocijo Neslavnih barab, imam v delovnem koledarju še dva filma. Kmalu me boste lahko gledali v filmu Mr. Nobody, ki bo premierno predvajan v Benetkah. To je zelo zanimiva znanstveno-fantastična drama o osnovnih življenjskih vprašanjih, ki jo podpisuje belgijski režiser Jaco van Dormael. Kmalu začnem snemati film francoske režiserke in igralke Fabienne Berthaud.

Kot igralka ste v izvrstnem položaju: delate v Evropi in v Hollywoodu, filme snemate v francoskem, angleškem in nemškem jeziku.

Da ... in zelo sem srečna zaradi tega. Počutim se kar malo razvajeno, ker lahko snemam v različnih deželah in igram v različnih jezikih, kar je prečudovito, ker mi nudi več možnosti. Zdaj pa me je še dodatno "razvadil" Tarantino, ker sem videla, kakšno kvaliteto končnega izdelka prinese sodelovanje z vrhunskim režiserjem. Po tem filmu bom veliko bolj previdna pri izbiri sodelavcev in projektov.

Ali se strinjate, da so Neslavne barabe trenutno vrhunec vaše igralske kariere?

Ne vem, če je ta film trenutno moj vrhunec, vem pa, da je bila ta vloga moja velika priložnost delati z velikim režiserjem, ki ga izredno cenim in občudujem. Občutek, da si vas nekdo želi, ker verjame v vas in ne zaradi vašega izgleda ali preteklih filmov, je prelep. Tarantino je znan po tem, da angažira samo tiste igralce, ki v popolnosti ustrezajo njegovim junakom in to je velik kompliment. Zanj ni pomembno, ali ste vi velika zvezda ali ste pop
olnoma neznani, pomembno je le, da povsem ustrezate junaku in da ste pravi izbor za film.

S katerimi režiserji si želite delati, pa doslej še niste imeli priložnosti?

Joj, več jih je. Rada bi delala s Stevenom Soderberghom, Darrenom Aronofskyjem ... z mnogimi.

Ne spreglejte