Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2014,
18.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

moda oblikovalka modna oblikovalka teden mode

Četrtek, 6. 2. 2014, 18.02

7 let, 12 mesecev

Slovenska oblikovalka, ki se predstavlja v New Yorku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Karmen Koren je mlada modna oblikovalka, ki bo svojo kolekcijo te dni predstavila na enem izmed top petih modnih dogodkov v sklopu tedna mode v Velikem jabolku.

Domača modna oblikovalka Karmen Koren je te dni v New Yorku, kjer se bo v prihodnjih dneh zbrala modna smetana in na enem od največjih modnih dogodkov predstavila trende prihajajočih sezon. Karmen smo ujeli še pred prvo predstavitvijo in priznala je, da jo je kar malo strah, sicer pa je za prihodnost ne skrbi, saj ima v rokavu še kar nekaj projektov.

"Nikoli si nisem mislila, da bom postala oblikovalka, saj nisem znala šivati," o svojih začetkih skromno pove Karmen, ki se je vpisala na visoko šolo za dizajn in bila kljub neznanju risanja in šivanja sprejeta med 15 bodočih študentov. "Prve izkušnje sem dobila na šoli, kjer so me naučili osnov, vendar doma pravijo, da sem po prababici, ki je kroje izdelovala kar po svoje," pove Karmen, ki je je po diplomi vpisala še magisterij na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti. Je študij pri nas primerljiv s tujino? "Priznam, da bi nas v Sloveniji lahko naučili veliko več. Na naše ustvarjanje gledajo preveč subjektivno," o študiju doma pove Karmen, ki je svoje oblikovalsko znanje izpopolnjevala tudi na izmenjavi v Portu. "Profesorica – sicer tudi oblikovalka – v Portu je bila glede tega super. Dala nam je prosto pot, vendar ne v smislu: 'Delaj, kar hočeš, po liniji najmanjšega odpora.' Pomagala nam je, nam svetovala in nas usmerjala na pravo pot. Na dizajn je gledala objektivno in verjela v samosvoj talent posameznika."

Navdušila s Hlačami na 1001 način Zgodba Hlač na 1001 način (ki jih lahko vidite na zgornjem posnetku) se je začela leta 2010, čisto spontano, med risanjem skic. "Narisala sem hlače, vendar nisem bila prepričana, da bo izdelek deloval kot oblačilo, saj so nam vedno govorili, da papir prenese vse. Naredila sem prototip, jih oblekla in vse skupaj je delovalo," pove Karmen, ki se je za zbiranje sredstev za proizvodnjo omenjenih hlač obrnila tudi na platformo Kickstarter. Skok čez lužo na teden mode V New Yorku se začenja teden mode, eden od najodmevnejših modnih dogodkov, ki mu sledijo še revije v modnih prestolnicah Milanu, Parizu in Londonu, Karmen pa bo svoje kreacije predstavila prav v Velikem jabolku, kar je lahko odskočna deska za številne nove priložnosti v svetu mode. In kako ji je to uspelo?

"Vse skupaj je neverjetno in še kar ne morem dojeti. Začelo se je nekje oktobra, ko sem po e-pošti dobila povabilo na newyorški teden mode, New York Fashion Week (NYFW). Ponudbo sem sicer zaradi previsoke prijavnine zavrnila, a že samo povabilo je bila velika čast," pove Karmen, ki pravi, da so jo najverjetneje opazili zaradi Kickstarterja, udeležb na številnih natečajih in objav v tujih medijih. "Po tem sem začela malo brskati, kaj vse se dogaja na NYFW, in odkrila SBFW – Small Boutique Fashion Week, ki je v sklopu tedna mode, in se prijavila. Čez nekaj dni sem dobila sporočilo: 'Congrats!' (Čestitke, op. a.)."

Karmen je tako v New York odpeljala kolekcijo za jesen/zimo 2014/15 z naslovom Eclectic Mind. Nastala je na podlagi nadgradnje diplomskega dela, sestoji pa iz kombinacije starih oblačil in novega blaga. Namen kolekcije je, da ljudje začutijo in vidijo, da so stara oblačila še kako posebna in uporabna. "Glede na to, da je SBFW eden izmed top petih modnih dogodkov v New Yorku, lahko samo rečem, da bom zagotovo spoznala zanimive ljudi, ki bodo veliko doprinesli moji karieri. Kreacije so mi pomagale pri osebni rasti, odprle pot v svet podjetništva in prepoznavnost na tujem trgu. Zdaj vem, da kar delam, delam z namenom," doda Karmen. Kam naprej? "V svetu mode je pri nas težko uspeti, da bi od tega lahko živel. Vendar lahko nekam prideš, če se le malo potrudiš in verjameš vase. Težava pri nas so kupci, ki ne vidijo kakovosti v lastni državi. O tem bi lahko napisali roman. V decembru sem se na primer udeležila Start-up vikenda, super dogodek! Od svetovanj, mnenj, druženja, dela in ustvarjanja. Tam sem v treh dneh izvedela ogromno uporabnega. Tako je veliko lažje začeti. Tako v modi kot v čem drugem."

O Karmen bodo tako zagotovo še slišali, tako kot vsem junakom pa tudi njej želimo obilo uspehov.

"Imam kar nekaj načrtov za prihodnost, zato me ne skrbi. Nekateri projekti, ki jih imam v glavi, bi se dogajali pri nas, drugi pa so zasnovani mednarodno. Skrbi me le čas, ki ga imam trenutno zelo malo. Ampak kjer sta volja in želja, je tudi uspeh!"

Ne spreglejte