Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 7. 2014,
13.08

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 6. 7. 2014, 13.08

7 let, 11 mesecev

S pikami v sodobnem odtenku ponovni preboj posode EMO

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred Muzejem novejše zgodovine Celje so s pomočjo ledene čajanke proslavili prihod nove linije emajlirane posode po imenu Polka.

Linija Polka obuja prepoznavni nostalgični videz klasičnih kosov EMO pod likovnim vodstvom ilustratorke Milanke Fabjančič, ki je s svojo blagovno znamko HA HA! v preteklih treh letih s štirimi linijami že preoblikovala pojem slovenske emajlirane posode.

Optimističen nov začetek V sporočilu za javnost so zapisali: "Polka v modri različici spominja na kuhinje naših babic, v kombinaciji s svežo zeleno barvo pa nas potegne v optimističen nov začetek, ki ga doživlja tovarna z novim vodstvom." Zgodba EMA ima veliko vzponov in padcev. Zadnji padec je bil lani junija, ko so povsem ustavili proizvodnjo in številni so pomislili na konec 120 let ustvarjanja slovenske emajlirane posode in na 120 let uveljavljenje slovenske blagovne znamke.

Milenka Fabjančič, ena izmed tistih, ki so sentimentalno navezani na klasično slovensko posodo, nadaljuje: "Konec poletja se je prodajalo samo že narejene zaloge, na novo pa niso nič delali in tudi ni bilo nikakršne perspektive. To je bil tudi čas mojega projekta EterniTea, čajnikov in stripov. Kljub temu sem na približno dva tedna hodila v Celje malo obiskovat industrijsko trgovino, da sem videla, kaj se dogaja, kako se držijo tisti, ki so še ostali kot nujni operativci. Kot čisto presenečenje pa je septembra prišla novica o novem najemniku proizvodnje, ki želi na novo pognati EMO, zdaj poimenovan EMO Novum. Gre za g. Mitja Majcna, ki prihaja iz družine, ki je veliko svojega dela že vložila v to tovarno. Tovarna deluje v okrnjeni zasedbi, z borze so nazaj vzeli svoje nekdanje delavce, saj je treba za takšno delo imeti zelo utečeno delovno silo. Trenutno v največji meri izdelujejo izdelke za izvoz, imajo pa tudi posluh za razvoj lastne blagovne znamke, kjer vstopim jaz kot zunanja likovna svetovalka, poleg tega da še naprej snujem emajlirane izdelke HA HA!."

Zelena barvna novost, modra apelira na spomine Nova linija posod temelji na vizualni identiteti proizvodov EMO, ki je že dolgo zgrajena, Polka je le še potrditev utemeljenega. Nova linija je zasnovana tako, da se barvi zelena in modra dopolnjujeta, kombinacije pa se lahko poljubno spreminjajo in set se oblikuje po lastnih željah. "Zelena različica lončkov s pikami je v barvni niansi, ki je za EMO čista novost. Je sodoben odtenek, ki pa ne lovi le minljivih trendov. Nostalgična modra apelira na vse spomine na babice. Meni osebno pa je najbolj poživljajoča prav kombinacija te zelene, modre in bele, " odgovarja Milanka.

Pike, pike … vsepodvsod pike. Vzorec, ki ga imamo vsi tako radi. Ime nove linije Polka je večplastna igra, ki precej diši po poskočnicah, "hkrati pa omogoča preprosto komunikacijo s tujino, saj se pikčastemu vzorčku po angleško reče Polka Dot".

Sveže inovacije v industriji pot z zahodnim svetom Milankini načrti za prihodnost so zelo povezani z osvežitvijo posode EMO. "Mislim, da je to edina pot za komunikacijo z zahodnim svetom, ki od industrije pričakuje sveže inovacije. Termin MADE IN EUROPE (Narejeno v Evropi) je nekaj, kar postaja vedno bolj vitalnega pomena v poslovnem svetu, saj se vsi ozaveščamo na temo kakovosti, ekologije, etike in gospodarskega ravnotežja."

Ne spreglejte