Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 4. 2017,
13.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Kompas

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Na dopustu velika noč potovanja Kompas Portugalska Španija

Torek, 4. 4. 2017, 13.35

2 meseca, 2 tedna

Kam za veliko noč in prvi maj?

Velikonočna Španija: kjer sta navdih našla Cervantes in Lorca

Vsebino omogoča Kompas

Foto: Thinkstock

Andaluzija je ena najnenavadnejših evropskih pokrajin, ki so ji stoletja vladali Mavri in zaznamovali njeno kulturo, zato je potovanje po Španiji kot skok v neke druge čase.

Mesto Ronda v Andaluziji | Foto: Thinkstock Mesto Ronda v Andaluziji Foto: Thinkstock

Po poteh Sanche Pansa in Federica Garcie Lorce

Vse, kar si predstavljamo pod pojmom Španija, je mogoče videti in doživeti v Andaluziji, eni najbolj čarobnih španskih pokrajin, kamor je Cervantes postavil svojega legendarnega Sancha Panso, Federico Garcia Lorca pa svoje nepozabne pesmi.

Ko se med vožnjo po Andaluziji vozimo mimo brezčasnih nasadov oljk, vinogradov in pravljičnih vasic, nam takoj postane jasno, od kod sta oba umetnika črpala svoj navdih.

Brezplačni prevoz Ljubljana–Zagreb–Ljubljana

Vsi, ki bodo pri rezervacijah aranžmaja v poslovalnicah Kompas ali M holidays povedali, da so članek o Španiji videli na Siol.net, bodo prejeli brezplačni prevoz na relaciji Ljubljana–Zagreb–Ljubljana.

Velika noč je za potovanje po Andaluziji še posebej primerna, saj so temperature takrat povsem sprejemljive, narava bujna, turistov pa malce manj kot med najvišjo sezono.

Turistična agencija Kompas je v sodelovanju s hrvaško agencijo Atlas za velikonočne praznike pripravila nekaj potovanj po jugu in severu Španije ter Portugalskem. 

Nasadi oljk v provinci Cadiz.
 | Foto: Thinkstock Nasadi oljk v provinci Cadiz. Foto: Thinkstock

Od morja do vznožja Sierre Nevade in nazaj

Málaga–Granada–Córdoba–Sevilla

Sevilla kot neponovljiva prestolnica Andaluzije in njena duša, samotna Cordoba s svojimi belimi dvorišči in veličastno džamijo ter Granada z osupljivo rdečo mavrsko trdnjavo Alhambra so kraji, ki jih lahko spoznate na petdnevnem potovanju po Andaluziji.

Trajanje potovanja: od 12. do 16. aprila. Odhod letala iz Zagreba.

Odločite se za svoje počitnice:

Velika noč v Andaluziji v hotelu s tremi zvezdicami.

Velika noč v Andaluziji v hotelu s štirimi zvezdicami.

 Granada – zadnje mavrsko mesto

Granada z Alhambro in Sierro Nevado v ozadju | Foto: Thinkstock Granada z Alhambro in Sierro Nevado v ozadju Foto: Thinkstock

Po pristanku v obmorskem mestu Malaga, prestolnici pokrajine Costa Del Sol, rojstnem mestu slikarja Pabla Picassa in igralca Antonia Banderasa, vas bo pot peljala do Granade pod veličastnimi zasneženimi vrhovi Sierre Nevade. Granada je bila zadnje mesto, ki se je leta 1492 osvobodilo arabske nadvlade na Pirenejskem polotoku.

Alhambra, rdeča trdnjava, od koder se razprostira fantastičen razgled na pokrajino pod njo, je ena najbolj romantičnih evropskih stavbnih spomenikov. V Granadi se vsako leto odvija tudi ena najbolj nenavadnih velikonočnih procesij.

Proti oddaljeni in samotni Cordobi

Cordoba | Foto: Cordoba

Do Cordobe, ki jo je kot oddaljeno in samotno opeval Lorca, pridemo po dolgi vožnji mimo nasadov oljk. Med ogledom mesta nas vedno znova preseneti tipična andaluzijska arhitektura z najznamenitejšo džamijo oziroma katedralo z imenom La Mezquita. Med sprehodom po arkadni stebriščni dvorani začutimo viharna stoletja, ki so se pretakala med neštetimi stebri te monumentalne stavbe.

Sevilla: prizorišče številnih oper

Sevilla
 | Foto: Thinkstock Sevilla Foto: Thinkstock

V Sevilli se bomo predajali tipični andaluzijski hrani – pršutu, olivam in gazpachu, se sprehodili po stari židovski četrti Barrio Santa Cruz, se razgledali po številnih pročeljih hiš, ki so okrašene s cvetličnimi lončki in tipično špansko keramiko ter se hladili v senci pomarančevcev. Pogled na največjo gotsko cerkev na svetu z zvonikom Giralda nas bo povsem prevzel, prav tako nas bo navdušila kraljeva palača Alcazar. Med sprehodom po slikovitih ulicah bomo začutili vzdušje iz oper Carmen, Don Juan in Figaro.

Sončna pustolovščina: Costa del Sol in Andaluzija

Málaga–Torremolinos–Granada–Córdoba–Sevilla

Trajanje potovanja: od 12. do 16. aprila. Odhod letala iz Zagreba

Torremolinos kot najznačilnejše mesto južne španske obale

Torremolinos | Foto: Thinkstock Torremolinos Foto: Thinkstock

To je potovanje, ki ga turistična agencija Kompas pripravlja v sodelovanju s hrvaško agencijo Atlas, in vključuje še nekaj nepozabnih krajev sončne Andaluzije.

Potovanje po razčlenjeni in slikoviti obali južne Španije vključuje obiska mesta Torremolinos, ki je bil včasih siromašna ribiška vasica, danes pa je to turistično mestece eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij.

Nikoli ni preveč sonca – naužijte se ga na Portugalskem in na jugu Španije

Sončni jug Portugalske in španske Algarve ter Costa del Sol

Málaga–Albufeira–Lagos–Sagres–Silves–Faro–Olhao–Tavira–Jerez De La Frontera–Cadiz–Estepona–Málaga

Trajanje potovanja: od 12. do 16. aprila. Odhod letala iz Zagreba

Ob sončnih obalah Španije in Portugalske je zelo priljubljeno portugalsko mesto Albufeira oziroma Algarve, nekoč ribiška vasica, zdaj najbolj priljubljeno letovišče na južni portugalski obali.

Najjužnejša točka Portugalske

Rt Sv. Vincenta | Foto: Thinkstock Rt Sv. Vincenta Foto: Thinkstock

Albuferia je zelo primerna za celodnevne izlete po obali. V okviru potovanja po Portugalskem in jugu Španije, ki ga organizirata agencija Kompas in Atlas, bo mogoče obiskati Lagos, kjer so ene najlepših plaž v regiji, Sagres in rt Sv. Vincenta, ki je najjužnejša točka Portugalske. Proti večeru je na vrsti mesto Silves s prekrasnim mavrskim dvorcem na vrhu mesta.

Največja ribja tržnica v regiji

Olhao
 | Foto: Thinkstock Olhao Foto: Thinkstock

Med nepozabnimi kraji je tudi glavno mesto regije Faro, največje ribiško pristanišče v Algarvu – Olhao, kjer imajo tudi največjo ribjo tržnico v regiji. Nujno je treba obiskati tudi Taviro, kjer se reka Gialo steka v Atlantik. Danes je to mesto znano po številnih ekskluzivnih golf igriščih.

Najstarejše mesto v Španiji in Zahodni Evropi

Cadiz | Foto: Thinkstock Cadiz Foto: Thinkstock

Bližina Andaluzije je preveč vabeča, da ne bi obiskali vsaj koščka te prelepe pokrajine, zato se med potovanjem po jugu Portugalske in Španije lahko odpravimo v mestece Jerez de la Frontera, ki je zaslovel po proizvodnji sladkega šerija. Povsem blizu je tudi mesto Cádiz, eno najzanimivejših mest španskega juga, najstarejše mesto v Španiji in Zahodni Evropi. 

Za veliko noč po severni Španiji

San Sebastian | Foto: Thinkstock San Sebastian Foto: Thinkstock

Bilbao–San Sebastian–La Rioja–Pamplona

Tudi sever Španije je čaroben in nas vabi na velikonočne počitnice. Oglejte si Baskijo s "svetim" mestom Guernico, La Riojo z najboljšim španskim vinom, Pamplono, mesto bikov, elegantno obmorsko letovišče San Sebastián ter velikonočne procesije in druge dogodke ob tem prazniku, ki imajo na severu Španije prav poseben čar.

Trajanje potovanja: 5 dni, odhod 13. 4. iz Ljubljane.

Prvomajski termini za obisk Španije:

Ne spreglejte