Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2023,
12.30

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

razgled razgledna ploščad župan turizem Brežice

Sreda, 2. 8. 2023, 12.30

8 mesecev, 4 tedne

Velika novost v Brežicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Višinska razgledna ploščad v Brežicah | Na ploščadi bodo namestili klop, daljnogled in šestmetrski drog z državno zastavo. | Foto Facebook/Občina Brežice

Na ploščadi bodo namestili klop, daljnogled in šestmetrski drog z državno zastavo.

Foto: Facebook/Občina Brežice

Brežiška občina se bo na skoraj 400 metrov visokem Sv. Vidu ali Šentviški gori nad Čatežem in Brežicami, na katerega vodi tudi pohodniška pot, letos lotila gradnje višinske razgledne ploščadi. Naložbo so skupaj z davkom ocenili na nekaj več kot 170 tisoč evrov. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo zanjo prispevalo dobrih 110 tisoč evrov.

Gre za strateško naložbo vzpostavitve privlačne turistične točke na priljubljeni pohodniški točki, ki se vzpenja približno 250 metrov nad Brežicami, je menil brežiški župan Ivan Molan.

Razgledna ploščad bo predvidoma zgrajena do konca leta

Občina je pripravila potrebno dokumentacijo. Ker gre za finančno razmeroma zahtevno naložbo, pa so s prijavo na razpis ministrstva za gospodarstvo za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti poiskali možnost za njeno sofinanciranje, je dodal.

Osnovno konstrukcijo ploščadi bodo zgradili z jeklenimi profili. Temelje bodo sestavili iz dveh armiranobetonskih pasovnih enot. Ograja bo jeklena. Tlak nad leseno podkonstrukcijo oziroma podnice bodo iz lesa avtohtonega kostanja.

Na ploščadi bodo namestili klop, daljnogled in šestmetrski drog z državno zastavo. Razgledno ploščad nameravajo zgraditi do konca leta, je še povedal Molan.

Razgledno ploščad nameravajo zgraditi do konca leta, je povedal Ivan Molan. | Foto: Matic Prevc/STA Razgledno ploščad nameravajo zgraditi do konca leta, je povedal Ivan Molan. Foto: Matic Prevc/STA

Na vrhu stoji cerkev sv. Vida

Namen projekta razgledne ploščadi je trajnostno preoblikovanje javne turistične infrastrukture in njeno izboljšanje, pa tudi dvig zavesti o pomembnosti naravne in kulturne dediščine ter njeno vključevanje v turistično ponudbo, so zapisali na brežiški občini.

Po občinskih podatkih so sicer v okviru priprave strategije razvoja turizma na Brežiškem pripravili več pobud za prenovo oziroma vzpostavitev privlačnih turističnih točk. Občina je tako prenovila zgodovinska železna mostova prek Save in Krke pri Brežicah, leseni most v Cerkljah ob Krki in mestni vodovodni stolp s paviljonom.

V prenovi je še leseni most prek Krke na Borštu. Razgledna ploščad na Sv. Vidu pa je bila ena od prejetih pobud, ki so jo takoj podprli, so še zapisali na brežiški občini.

Na razglednem vrhu 386 metrov visoke Šentviške gore nad Čatežem ob Savi oziroma Brežicami sicer stoji cerkvica sv. Vida, do katere vodi nekaj manj kot enourna pohodniška pot. Od tam se odpira širok razgled na Posavje s krško-brežiškim poljem, na tako imenovana brežiška vrata in naprej proti Zagrebu, Hrvaški ter Panonski nižini.

Preberite tudi:

Airbnb
Trendi Turiste pretresa nedavno odkritje v nastanitvah, ki jih ponuja Airbnb
Gardsko jezero
Trendi Pri naših sosedih uvedli visoke kazni za turiste, ki ne spoštujejo pravil
Benetke
Trendi Unesco presenetil z odločitvijo glede Benetk
Ne spreglejte