Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2016,
7.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Banka SKB

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial plačilne kartice Banka SKB brezstično plačevanje Z družino na poti

Petek, 8. 7. 2016, 7.25

2 meseca, 1 teden

Varno na poti: triki za brezskrbne počitnice

Vsebino omogoča Banka SKB

Foto: Thinkstock

potovanje poletje počitnice | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Da bi čas poletnih dopustov in počitnic preživeli varno, moramo čim bolje poskrbeti za svojo varnost na poti, v turističnih krajih in na množičnih prireditvah. Posebno pozornost moramo posvetiti tudi denarju in plačilnim karticam.

Ko plačujemo sladoled na stojnici ob morju, nakupujemo drobnarije na večerni promenadi in povsem odmislimo vse vsakdanje skrbi, ki nas spreletavajo med letom, kaj hitro postanemo nepozorni na to, kako odgovorno ravnamo s svojimi plačilnimi sredstvi.

Plačujte varno in enostavno – doma, po svetu in prek spleta

Zato se temeljito pripravite na dopustniški ritem življenja, ko naj bi vse potekalo veliko bolj umirjeno in brez nepotrebnega stresa.

#Brezstično

brezstično plačevanje NFC kartica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Med zelo pozitivnimi načini plačevanja so se izkazale brezstične kartice, saj jih v nobenem trenutku ni treba predati prodajalcu. Ko plačujemo, jih imamo še vedno pri sebi in smo lahko prepričani, da se  zloraba ne bo zgodila. Ali vedno gledate prodajalcu pod prste, ko plačujete z običajnimi plačilnimi karticami, ki niso opremljene s tehnologijo NFC? Tudi na stojnicah že lahko najdete terminale, ki omogočajo brezstično plačevanje.

Pri plačevanju s kartico v trgovinah imejmo kartico vedno pod nadzorom, preverimo znesek plačila pred potrditvijo plačila s številko PIN ali podpisom, pri vnosu številke PIN zahtevajmo varen vnos, ko nam nihče ne gleda pod prste.

#Brezskrbno

Pri plačevanju s karticami SKB ste lahko povsem brez skrbi. Med potovanji in tudi v domačem okolju lahko kar naenkrat ugotovimo, da smo izgubili oziroma so nam ukradli denarnico ali kartico. Zato je zelo odgovorno, če svoje plačilne kartice zavarujemo pred krajo in nepooblaščeno uporabo naših kartic.

Z Zavarovanjem kartic plus pri banki SKB ne zavarujemo le plačilnih kartic, ampak tudi ključe, osebne dokumente, denarnico in mobilni telefon, vključuje pa tudi kritje dodatnih stroškov. Tako lahko res brezskrbno uživate na poletnih počitnicah.

Zavarovalna premija za celotno Zavarovanja kartic plus znaša 12 evrov in se plačuje letno z direktno obremenitvijo osebnega računa.

potovanje poletje počitnice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kaj storiti, če vseeno ostanemo brez kartice?

Vsako zlorabo kartice mora imetnik kartice takoj sporočiti banki in kartico blokirati, da prepreči nadaljnje zlorabe kartice. Če se imetnik plačilne kartice pritoži zaradi zlorabe kartice, banka vsak primer obravnava individualno.

#Varno

Tudi po spletu potujemo in se marsikdaj preveč neučakano zaženemo v spletno plačevanje. Tudi to se lahko konča s krajo ali zlorabo podatkov in nepotrebnimi stroški ter skrbmi. Uporabite preprosto in varno plačevanje v spletnih trgovinah, in sicer z uporabo gesla Verified by VISA in MasterCard SecureCode za preverjanje pristnosti uporabnikov kartic pri spletnem plačevanju.

To je nova dimenzija varnosti plačevanja na spletu, ki so jo v banki SKB poimenovali 3D-Secure. Storitev 3-D Secure podpirata VISA z Verified by VISA in družba MasterCard z MasterCard® SecureCode™.

Prednosti storitve 3D-Secure:

•  višja stopnja varnosti pri spletnih nakupih,

•  nadzor nad nedovoljeno uporabo kartice,

•  povečanje zaupanja in zaščite uporabnikov kartic in trgovcev,

•  dodatno preverjanje pristnosti imetnika ter

•  uporaba osebnega sporočila in enkratnega gesla.

Aktivacijo storitve 3D-Secure izvedete ob prvem spletnem nakupu na spletnem prodajnem mestu, ki omogoča uporabo te tehnologije. Postopek je povsem preprost in mu uporabnik zlahka sledi.

potovanje poletje počitnice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Imetniki kartic lahko za to, da se izognejo zlorabi plačilne kartice, veliko storijo sami:

  • Prejeto kartico naj takoj podpišejo, saj s svojim podpisom na kartici zmanjšajo možnost zlorabe.

  • Naročijo naj si varnostno SMS-obveščanje o plačilih s kartico.

  • Kadar plačujejo s kartico, naj je nikoli ne izpustijo izpred oči.

  • Redno naj pregledujejo bančne izpiske in preverijo zabeležene transakcije.

  • Številke PIN naj nikoli ne nosijo in hranijo skupaj s kartico.

  • Neveljavne kartice je treba uničiti tako, da se jih prereže prek čipa in magnetnega zapisa.

Kako vemo, da je plačevanje prek spleta varno:

  • Poiščemo simbol ključka – v URL-naslovu spletne strani naj piše https namesto http.

  • Stran, ki zahteva dodatno potrditev kartice s trimestno številko, ki je napisana na hrbtni strani kreditne kartice, je varna.

  • Zaupajmo stranem, ki pri plačilu zahtevajo vnos dodatnega gesla pri varnostnih postopkih – Verified by VISA in MasterCard SecureCode.

#Varno na poti

varno na poti počitnice poletje avtomobil družina | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pred potovanjem preverite, da je vaš avtomobil v brezhibnem stanju:

Preverite profil in zračni tlak v pnevmatikah ter ga prilagodite glede na obremenjenost vozila. Kljub temu avtomobila ni treba nepremišljeno in brez razmisleka obremeniti.

Pred daljšim potovanjem preverite količino olja.

Preverite delovanje luči in odsevnikov ter smernikov.

Natočite hladilno in zavorno tekočino ter tekočino za pranje vetrobranskega stekla.

Prepričajte se, da je akumulator brezhiben.

V prtljažniku imejte vedno dvigalko, rezervno kolo, pomožno vlečno napravo za reševanje, olje in vodo. Naučite se, kako zamenjati pnevmatiko.

Ne spreglejte