Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 13.32

8 let

V Zagreb po kulinarične in vinske užitke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaška prestolnica je zaradi bližine in svoje raznovrstnosti zanimiva izletniška destinacija v vsakem letnem času. Tokrat jo priporočamo, ker gosti prvi hrvaški festival hrane in vina.

Zakaj tja? Zagreb je od večine slovenskih krajev oddaljen manj kot tri ure vožnje z avtomobilom, iz Ljubljane ali Maribora ga dosežete tudi v uri in pol, še bližje pa je Dolenjcem, zato je več kot primerna destinacija za enodnevni izlet.

Zakaj zdaj? Od petka do nedelje bo Areno Zagreb, največjo hrvaško športno dvorano, zasedel Hrvaški festival hrane in vina, posvečen promociji hrvaške nacionalne kuhinje. Na več kot 5000 kvadratnih metrih bodo obiskovalcem svoje dobrote predstavljali in ponujali proizvajalci pršuta, salam, sirov, olj, žganj, vina in drugih specialitet iz vseh hrvaških regij. Na dveh festivalskih odrih bodo potekali kuharski šovi, v za to posebej urejenem prostoru bodo vinske degustacije in delavnice, pripravljajo pa tudi zabavni program za družine ter posebne delavnice in animacijo za otroke.

Kako tja? Kot smo že omenili, ste z avtomobilom v Zagrebu v dobri uri ali dveh. Če se odpravljate na festival, torej v Areno Zagreb, avtocesto zapustite na izhodu Zagreb jug in zavijte proti središču, potem pa boste ob poti kmalu zagledali impozantno Areno.

Zagreb je s Slovenijo dobro povezan tudi z železnico, le čas potovanja se podaljša za dobro uro. Z vlakom se lahko pripeljete tako iz Ljubljane kot iz Maribora, cena običajne povratne vozovnice iz Ljubljane znaša 23,40 evra, iz Maribora pa 29,40 evra.

Za prevažanje po mestu se zagotovo splača preizkusiti značilne zagrebške tramvaje. Dnevna karta stane 25 kun (3,30 evra), uporabljate jo lahko tako za tramvajske kot avtobusne linije, velja pa tudi za vzpenjačo na Gornji Grad.

Kaj kupiti? Na festivalu bodo razstavljavci svoje izdelke prodajali po festivalskih cenah, če to ne bo zadovoljilo vaših nakupovalnih potreb, je možnosti še kar nekaj. Tik ob dvorani Arena je nakupovalno središče Arena Centar, v bližini je tudi Avenue Mall, nekaj manjših nakupovalnih središč pa je raztresenih tudi v središču mesta, recimo na simpatičnem Cvijetnem trgu, ki je sicer ime dobil po prodajalnah cvetja, ki jih gosti vse leto. Glavna nakupovalna ulica v središču mesta je Ilica, v bližini pa je tudi Dolac, glavna mestna tržnica.

Kaj si ogledati? Začnite na Trgu bana Jelačića, osrednjem zagrebškem trgu, od tam pa se podajte do Gornjega Grada in Kaptola na vzpetini severno od trga. Gre za srednjeveško mestno jedro s cerkvami, muzeji in galerijami, tam pa domujeta tudi hrvaški parlament in vlada. Do tja se lahko povzpnete peš ali pa z vzpenjačo, ki ima spodnjo postajo na Tomićevi ulici.

Ljubitelji narave se zapodite v mestni park Maksimir, kjer je tudi zagrebški živalski vrt, v južnem delu Zagreba pa je športno-rekreativni center Jarun z umetnim jezerom, kjer se v vročih poletnih dneh kar tre kopalcev.

Če želite pravo zagrebško izkušnjo, pa vam priporočamo sobotno kavo v središču mesta, na "špici", kot imenujejo Bogovićevo ulico s številnimi kavarnami. Tam lahko zlahka preživite nekaj ur ob opazovanju Zagrebčanov, ki tja pridejo, da bi koga opazili oziroma da bi bili opaženi.

Ne spreglejte