Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 5. 2012,
9.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 17. 5. 2012, 9.50

8 let, 5 mesecev

V Novo Gorico, mesto vrtnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nova Gorica ni le mesto za ljubitelje iger na srečo. Že sedmo leto v maju vabijo na Festival vrtnic.

Maj je zagotovo mesec, ko so vrtnice v središču pozornosti. Pred dvema tednoma so jih častili v Portorožu, kmalu zatem pa se je tudi v Novi Gorici začel letos že sedmi Festival vrtnic. Vrtnica je vsekakor prepoznaven simbol Nove Gorice, nenazadnje jo imajo tudi v grbu.

Zakaj tja? Festival vrtnic postaja osrednja spomladanska kulturno-družabna prireditev na Goriškem, ki poleg domačinov privabi tudi goste iz vse Slovenije in iz tujine. Organizatorji so pripravili razstave, predavanja, strokovne oglede, delavnice in degustacije, vse v znamenju vrtnic.

Kdaj? Kraljico rož bodo v okviru Festivala vrtnic v Novi Gorici častili do 27. maja. Zdaj, ko se spet obeta nekaj toplejših dni, je pravi čas, da se odpravite tja in se naužijete njihovih barv, vonja in celo okusa.

Kaj početi? Kot vsako leto si boste lahko pod strokovnim vodstvom ogledali zbirko starinskih vrtnic burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici. Ta teden so ogledi vsak dan ob 11. uri, po dogovoru pa tudi zunaj tega urnika. To in prihodnjo nedeljo ob 10. uri se lahko odpravite še na voden ogled rožnih nasadov po Novi Gorici.

Ta konec tedna bo potekala tudi ena od treh delavnic na temo vrtnic. Na tokratni delavnici, ki bo v soboto ob 14. uri v prostorih hotela Sabotin v Solkanu, se lahko naučite izdelati kremo z vrtnicami.

Na ogled so tudi tri razstave na temo vrtnic. V paviljonu Poslovnega centra Hit je slikarska razstava del Cvetke Hojnik, v avli hotela Park si lahko do nedelje ogledate razstavo šopkov z vrtnicami, od danes naprej pa je v avli hotela Sabotin na ogled fotografska razstava Ive Krapež.

Kaj pojesti? Če si vrtnice cel dan ogledujete, jih je treba seveda tudi poskusiti. Možnosti za okušanje jedi z vrtnicami bojda še nikoli ni bilo tako veliko kot letos. Različne menije, pa tudi posamične jedi z vrtnicami ponujajo v restavracijah hotelov Sabotin in Lipa, pa tudi v zabaviščnih centrih Park in Perla. Kako se slišijo jelenov file s sadno omako na rožnem pireju, karpačo brancina z bučkami in vrtnicami in pita z vaniljevo kremo in kandiranimi lističi vrtnic?

Ne spreglejte