Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2012,
18.01

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 19. 1. 2012, 18.01

7 let

V Kranjsko Goro na Zlato lisico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Če letošnja zima ne bi bila tako varčna s snegom, bi vam ta konec tedna za izlet znova ponudili Maribor, a kaj, ko so morali Štajerci svojo Zlato lisico prepustiti Kranjskogorčanom.

Na začetku decembra, ko se je začenjalo praznično veseljačenje, smo vam predlagali, da se podajte v Podkoren, kjer so rožljali parklji, ta konec tedna pa bodo ti kraji spet središče zimskih radosti.

Zakaj tja? Zgornjesavska dolina je za turiste in obiskovalce privlačna vse leto. V vročih poletnih dneh prijetno hladi razgrete glave, pozimi pa je idealna izbira za tiste, ki si zaželijo snega, a zanj nočejo prevoziti na stotine kilometrov. Kranjska Gora je središče dogajanja na tem območju in v njej vsakdo najde nekaj zase – od smučanja, sankanja in drugih aktivnosti na snegu do wellness ponudbe in ne nazadnje tudi igralnic.

Zakaj zdaj? Ta konec tedna bo Kranjska Gora gostila Zlato lisico, ki je pribežala iz s snegom podhranjenega Maribora. V soboto bo podkorenska proga gostila veleslalomsko, v nedeljo pa slalomsko tekmo svetovnega pokala. Kljub razočaranju, ker se smučarke ne bodo pognale po tradicionalnem pohorskem terenu, pa je razveseljiva novica, da bo ogled tekem v Kranjski Gori brezplačen. Če jim bo pomagalo tudi vreme, si lahko organizatorji tako obetajo dober obisk.

V nedeljo pa bo v bližnji okolici še en ogleda oziroma udeležbe vreden dogodek. V Planici pripravljajo svetovni dan snega, ko bodo v bližini izteka planiške velikanke odprli Snežno deželo, otroško snežno atrakcijo, ob tem pa promovirali kandidaturo Slovenije za organizatorko nordijskega svetovnega prvenstva leta 2017. Obiskovalce bosta tako v nedeljo pozdravila Petra Majdič in Franci Petek, uradna ambasadorja kandidature, ki bosta predstavila obe nordijski disciplini, smučarske skoke in tek, v njih pa se boste lahko preizkusili tudi obiskovalci.

Kaj pojesti? Kot se za turistični kraj spodobi, tudi v Kranjski Gori ne manjka gostiln, izbira pa je še večja, če se ozrete po okoliških krajih ali celo čez mejo. Italija in Avstrija sta ne nazadnje le nekaj kilometrov stran. Če bi radi kaj pomalicali v Kranjski Gori, predlagamo penzion Milka, ki ob dobri hrani ponuja še sijajen razgled na jezero Jasna in okoliške gore. Ljubitelji klasičnih okusov pa se odpravite do Rateč v gostilno Pri Žerjavu, ki ne le pri Slovencih, ampak tudi pri številnih tujih gostih slovi po svojih ocvrtih piščancih in pristnih rateških krapih.

Kaj pa okolica? Kar smo omenili pri Podkorenu, seveda velja tudi za Kranjsko Goro. Če vas veseljačenje na snegu še ne bo utrudilo, je v okolici mogoče videti in početi še marsikaj, je pa res, da vam bo prav prišel avtomobil. Zapeljete se lahko čez Vršič in pogledate, ali je kaj snega tudi na drugi, primorski strani, na zahodu vabi Trbiž z obilico trgovin, tretja smer pa je proti Avstriji. Če boste skočili k severnim sosedom, vam predlagamo, da preskočite Beljak in se odpravite do Vrbe oziroma Veldna, tamkajšnjega "Monte Carla", se sprehodite ob Vrbskem jezeru in si oči napasete na avtomobilih petičnežev, ki vrtijo ruleto v tamkajšnjih igralnicah.

Ne spreglejte