SiolNET. Trendi Potovanja
1,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spomladanski izleti: na velikonočne sejme v Avstriji

1,75

termometer

velikonočni sejem, Dunaj
Foto: www.ostermarkt.co.at/FOTOFALLY

Teden dni pred velikonočnim koncem tedna se pri naših severnih sosedih začenja kopica velikonočnih sejmov, ki kar kličejo po krajšem pobegu čez mejo.

Marsikje po Evropi se velikonočnih sejmov lotevajo s prav takšno vnemo kot adventnih, ob tem pa ne gre spregledati dejstva, da je tako prodajalcem kot obiskovalcem vreme v tem času praviloma veliko bolj naklonjeno – ne nazadnje velikonočna praznovanja izhajajo iz praznovanja začetka pomladi.

Ponudba teh sejmov oziroma tržnic je seveda velikonočno obarvana, prodajajo bolj ali manj umetelno pobarvane pirhe, butare in drugo velikonočno opremo, izdelke lokalnih umetnikov in obrtnikov, povsod pa to zabelijo še z lokalno kulinariko.

Pot na sever je trenutno veliko hitrejša kot pot na jug

Zato je obisk katerega od velikonočnih sejmov lahko prav prijeten eno- ali celo večdnevni izlet. Tokrat predlagamo obisk katerega od avstrijskih mest, kjer imajo velikonočni sejmi še posebej močno tradicijo. Pot na sever se trenutno zdi boljša izbira kot pot proti Jadranu tudi zaradi novonastale gneče na meji s Hrvaško, v vsa našteta mesta pa je mogoče iz Slovenije potovati tudi z vlakom.


Izleti, pri katerih vam ne bo treba čez mejo:


Katero mesto oziroma kateri velikonočni sejem izbrati? Tukaj je pet najbolj zanimivih:

Dunaj

Avstrijska prestolnica se lahko pohvali z več velikonočnimi sejmi in tržnicami, najbolj znan in največji pa je tisti pred palačo Schönbrunn. Tam bo vse do 17. aprila obiskovalce k svojim stojnicam vabilo okoli šestdeset ponudnikov iz Avstrije in drugih držav, za vzdušje bodo skrbeli z nastopi raznih glasbenikov, otroci pa bodo lahko v delavnici velikonočnega zajca izdelovali figurice iz marcipana. Še posebej veselo bo na veliko soboto, 15. aprila, ko bo ves dan potekal veliki lov na velikonočna jajca.


Innsbruck

velikonočni sejem, Innsbruck Foto: www.ostermarkt.at

Najbolj priljubljen velikonočni sejem na Tirolskem, če ne kar v vsej Avstriji, je tisti v Innsbrucku. Vse do velikonočnega ponedeljka ga gosti slikovito staro mestno jedro, ki je zapolnjeno s stojnicami, polnimi velikonočnih izdelkov, okraskov in dobrot. Ob tem vam Tirolci predstavijo tudi svoje velikonočne navade, recimo Frühschoppen, priljubljen običaj dopoldanskega druženja ob vrčku piva, in Palmbuschen, izdelovanje tradicionalnih butar.


Gradec

Gradec, Graz Foto: Thinkstock

Središče Gradca bo velikonočni sejem gostilo do petka, 15. aprila. Na glavnem mestnem trgu, Hauptplatzu, bodo svoje izdelke razstavljali in prodajali umetniki in obrtniki. Tam lahko kupite vse od različnih pirhov do okraskov za dom in vrt, za vzdušje vsak dan poskrbijo nastopi glasbenikov, za zadovoljne trebuhe pa lokalne dobrote, kot so pražena bučna semena. Še bolj kulinarično pa je usmerjena tržnica v frančiškanski četrti, kjer lahko nabavite vse od velikonočne šunke in klobas do žganic in likerjev.


Celovec

velikonočni sejem, Celovec Foto: www.visitklagenfurt.at/Pixelpoint Multimedia

Velikonočni sejem na celovškem trgu Neuen Platz se je začel že konec marca, trajal pa bo vse do velikonočnega petka. Na stojnicah ponujajo velikonočne pirhe, sveče in pletene košare za tiste, ki bodo velikonočne dobrote nesli k blagoslovu. Sicer pa vam v Celovcu ni treba čakati na velikonočno pojedino, že zdaj lahko poskusite recimo velikonočne pince, sladki kruh, ki ga pri nas povezujejo predvsem z Istro, na avstrijskem Koroškem pa pravijo, da so Osterpinzen tudi njihova tradicionalna velikonočna jed, ali pa Reindling, tamkajšnjo različico naše velikonočne potice.


Beljak

Tako je videti reindling, potici podobna sladica, ki jo ob veliki noči tradicionalno pečejo na avstrijskem Koroškem. Tako je videti reindling, potici podobna sladica, ki jo ob veliki noči tradicionalno pečejo na avstrijskem Koroškem. Foto: Wikimedia Commons

Tako kot v Celovcu lahko tudi na velikonočnem sejmu v Beljaku nakupite najrazličnejše izdelke, povezane z veliko nočjo, na primer velikonočne sveče in prtičke za velikonočno košaro, ob tem pa še vrsto dobrot za velikonočno pojedino, velikonočno šunko, namesto potice že omenjeni Reindling, med svoje specialitete pa prištevajo tudi Krainer – svojo različico kranjske klobase.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin