Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 4. 2017,
7.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

6

Natisni članek

Slovenija Hrvaška mejni prehodi Policija schengenska meja schengenski sistem Evropska unija

Petek, 7. 4. 2017, 7.02

6 let, 6 mesecev

Na meji s Hrvaško že nastajajo zastoji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

6

mejni prehod Dragonja | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Na meji s Hrvaško od danes policisti poostreno preverjajo potnike. Za prestop meje potniki nujno potrebujejo potni list ali osebno izkaznico. Na nekaterih mejnih kontrolnih točkah že nastajajo zastoji.

Na schengenskih mejah Evropske unije se danes začenja sistematični nadzor nad vsemi potniki, torej tako državljani EU kot državljani tretjih držav, in sicer tako pri vstopu kot izstopu iz države

Policisti na meji s pomočjo posebnih čitalnikov preverjajo potovalne dokumente (potni list oz. osebna izkaznica) v podatkovnih bazah, ki so na voljo, torej v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov.

Postopek traja le nekaj sekund. Če dokumenti pokažejo, da potnik ni vpisan v nobeni bazi (npr. osumljenec kaznivega dejanja), lahko nadaljuje pot, v nasprotnem primeru pa ga izločijo iz kolone in podrobneje pregledajo.

Na mejah spet daljše kolone

Zaradi poostrenega nadzora se bo število postopkov povečalo in s tem podaljšal tudi čas za prestop meje, predvsem med prazniki in poletnimi počitnicami.

Na nekaterih mejnih kontrolnih točkah že prvi dan nastajajo zastoji.

 

Šest ur od Zagreba do Ljubljane

Avtobus, ki je na redni linijski vožnji iz Zagreba odpeljal ob 4.55 in bi ob 11.45 že moral biti v Padovi, je v Ljubljano prispel šele ob 10.55.

 

Vlaki za zdaj brez večjih zamud

Na železnicah danes, vsaj za zdaj, zaradi strožje kontrole na meji s Hrvaško še ni zaznati večjih zamud. Vlak EuroCity, ki je zjutraj odpeljal iz Zagreba proti Dunaju čez mejni prehod Dobova, je v Slovenijo vstopil z nekajminutno zamudo, kar ni bil neobičajen pojav niti pred današnjo zaostritvijo mejne kontrole. O večjih zamudah ne poročajo niti za EuroCityjev vlak Mimara, ki je za tem odpeljal iz Zagreba proti Frankfurtu, prav tako čez mejni prehod Dobova.

V nasprotni smeri je medtem nočni vlak iz Münchna v Zagreb v hrvaško glavno mesto pripeljal z 20-minutno zamudo.

Vlak iz Züricha, ki prek mejnega prehoda Dobova nadaljuje vožnjo v Zagreb in Beograd, je Slovenijo zapustil po voznem redu, torej zaradi zaostrenih kontrol v Dobovi (vsaj danes) ni potreboval več časa.


Da bi se izognili morebitnim nevšečnostim, na notranjem ministrstvu Slovencem svetujejo:

  • Preverite status svojih dokumentov, še posebej če so vam jih v zadnjih dveh letih ukradli, ste jih izgubili ali so bili razveljavljeni. Treba je namreč zagotoviti pravilnost vpisov v nacionalnih in drugih bazah podatkov.
  • Pravočasno poskrbite za veljavnost svojih potovalnih dokumentov (osebne izkaznice, potnega lista).
  • Pred odhodom na pot preverite informacije o stanju na mejnih prehodih.
  • Ob zgostitvah prometnih tokov mejo prestopajte na manj obremenjenih mejnih prehodih ter v manj obremenjenih dneh in urah.
  • Če niste vezani na tedenske turistične aranžmaje, ki se začenjajo in končujejo med koncem tedna, se prestopanju meje s Hrvaško ob koncih tedna raje izognite.

"To je za gospodarstvo katastrofa"

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije še nimajo informacij o tem, koliko časa na meji čakajo tovorna vozila. Ukrep bo vsekakor negativno vplival ne samo na avtoprevoznike, temveč na celotno gospodarstvo.

"Vozniki bodo stali na meji, njihov delovni čas bo tekel, kar je za podjetje in voznika katastrofalno. Voznik med čakanjem nima zagotovljenih niti minimalnih življenjskih pogojev, ne za hrano ne za stranišče. Po na primer petih urah, ko bo prišel čez mejo, pa bo moral spet narediti odmor," pravi Aleksander Bizjak, predsednik sekcije za promet pri OZS.

Dodaja, da se bo vse skupaj podražilo, kdo bo kril stroške, pa se ne ve. S predstavniki vlade so se o tem že pogovarjali, a niso ničesar dorekli. "Policija pravi, da ni nič kriva, a je tudi delno, saj lahko odpiranje pasov prilagajajo glede na to, ali je več osebnih ali tovornih vozil," dodaja Bizjak.

Na leto po oceni policije slovensko-hrvaško mejo prečka 64 milijonov ljudi, od tega je zgolj 13 milijonov državljanov tretjih držav, ki so jih preverjali do zdaj. Zdaj bo dodatno treba preveriti še preostalih 51 milijonov potnikov.

Generalni direktor policije Marjan Fank zato potnike poziva, naj morebitne zastoje vračunajo v svoje potovalne načrte.

Uredbo je EU sprejela zaradi zagotavljanja varnosti v schengenskem prostoru, in sicer kot odgovor na niz terorističnih napadov v Evropi.

Ne spreglejte