Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 7. 2014,
13.37

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

izlet Vinica Bela krajina

Četrtek, 31. 7. 2014, 13.37

5 let

Rohnenje ob schengenski meji (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ta konec tedna bodo našo najbolj jugovzhodno pokrajino razvneli zvoki s festivala Schengenfest, a tudi če imate raje mir in tišino, boste tam lahko našli kotiček zase.

Zakaj tja? Kraje, ki jih od preostanka države ostro ločujejo Gorjanci, pogosto spregledamo, še posebej, ker jih avtocesta zaobide. A prav zato se Bela krajina lahko še vedno pohvali s precej neokrnjeno naravo, razgiban teren z ravnicami, griči in vodami pa je idealen kraj za rekreativce, od pohodnikov in kolesarjev do veslačev in plavalcev.

Zakaj zdaj? Ta konec tedna se bo moral vsaj del Bele krajine odpovedati slovesu mirne dežele. V Vinici se namreč začenja zdaj že tradicionalni poletni festival Schengenfest, ki letos ponuja še posebej privlačno glasbeno ponudbo – več o njej boste izvedeli tukaj.

Sicer pa, verjeli ali ne, vremenska napoved za ta konec tedna obeta bolj sončno in toplejše vreme, kot smo ga vajeni to poletje, zato ga lahko izkoristite za skok v Kolpo. Ta že s svojim vzdevkom najdaljša slovenska riviera pove, da je priljubljena točka kopalcev – ne nazadnje je ena najčistejših in predvsem najtoplejša slovenska reka.

Kaj pojesti in popiti? Bela krajina je vinorodni okoliš, zato ne bi smeli ostati žejni. Zaradi podnebja, ki ugaja rdečim sortam, se je kot značilno vino teh krajev uveljavila metliška črnina, številni vinarji se lotevajo tudi belih sort, predvsem pa boste na svoj račun prišli ljubitelji sladkih vin – med njihovimi pridelovalci sta najbolj znani (in večkrat nagrajeni) kleti Prus in Šturm.

Za podlago je najbolje napasti pečenega odojka ali jagenjčka, ki ju Belokranjci pripravijo prav mojstrsko, predvsem pa ne pozabite na belokranjsko pogačo, tamkajšnjo najbolj znano in tudi zaščiteno jed.

Ne spreglejte