SiolNET. Trendi Potovanja
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prihajajo vroči dnevi, kam po osvežitev?

0,90

termometer

morje kopanje Piran
Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V prihodnjih dneh naj bi Slovenijo prvič letos zajele temperature nad 30 stopinj Celzija in marsikdo bo že iskal osvežitev v morju, rekah in jezerih.

V Sloveniji se lahko kopamo povsod, kjer to ni izrecno prepovedano, vendar pa ne moremo za vsako lokacijo zagotovo vedeti, ali se kopamo v kakovostni oziroma čisti vodi. Te informacije so na voljo le za območja, ki imajo status kopalne vode, saj le tam Agencija RS za okolje (Arso) redno spremlja kakovost vode in o tem tudi obvešča javnost.

V Sloveniji ima status kopalne vode 48 območij na rekah, jezerih in morjih. Arso kakovost teh kopalnih voda spremlja in objavlja v času kopalne sezone, ki se je na morju začela 1. junija, na rekah in jezerih pa 15. junija.

Kopalci v Krki pri Žužemberku Kopalci v Krki pri Žužemberku Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Podatke o kakovosti kopalnih voda najdete na Arsovi karti kopalnih voda.

Na isti karti lahko preverite tudi temperature kopalnih voda. Slovensko morje in Blejsko jezero sta te dni že presegla 20 stopinj Celzija, občutno hladnejše je Bohinjsko jezero. Greje se tudi Kolpa, v povprečju najtoplejša slovenska reka, ki ima v spodnjem toku te dni že 18 stopinj Celzija.

Kolpa pri kampu Podzemelj Kolpa pri kampu Podzemelj Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Slovenija med članicami EU z visoko kakovostjo kopalnih voda

Slovenija se sicer z dobro kakovostjo kopalnih voda uvršča v sam evropski vrh, je namreč ena od 11 držav v EU, v katerih so vse kopalne vode primerne za kopanje.

V slovenskem poročilu o stanju kopalnih voda v letu 2020 so sicer na Arsu ugotovili, da je 85,1 odstotka oz. 40 od 47 kopalnih voda odličnih, 8,5 odstotka oz. štiri so dobre kakovosti, 6,4 odstotka oz. tri so zadostne kakovosti, nobena kopalna voda pa ni v slabem stanju, zaradi česar bi bilo kopanje prepovedano.

"Glede na prve letošnje rezultate na naših kopalnih vodah na morju se lahko nadejamo dobre kakovosti vode tudi v letošnji kopalni sezoni," so za STA dejali na Arsu.

Oglejte si še:

Bohinjsko jezero Trendi Naravna kopališča, kjer se lahko ohladite med vročinskim valom Mesto plava Trendi Mesto plava: reke so v švicarskih mestih družabna središča #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin