Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 9. 2012,
12.58

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 6. 9. 2012, 12.58

8 let, 5 mesecev

Na trgatev v slovenske Benetke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Trgatev je že v polnem teku, in če je v vas vsaj malo vinogradniškega duha, se ta konec tedna odpravite v Vipavo, kjer bodo vrhunec del v vinogradu bučno proslavili.

Zakaj tja? Vipavi, ki leži ob številnih izvirih istoimenske reke, pravijo tudi slovenske Benetke. Ime se je kraja prijelo zaradi 25 mostov, ki prečijo izvire reke Vipave. Ko z Nanosa ne piha burja, se je v Vipavo oziroma Vipavsko dolino vredno odpraviti že samo zaradi milega podnebja. Močni vplivi Sredozemlja in rodovitna tla so tu ustvarili odlične razmere za kmetijstvo, še posebej vinarstvo. Odlična vina in nekaj zvenečih kulinaričnih imen v te kraje privabijo marsikaterega lačnega obiskovalca, sloves o njih pa se širi tudi daleč čez mejo.

Zakaj zdaj? Te dni imajo vinogradniki oziroma vinarji polne roke dela. Pobirajo namreč sadove celoletnega dela in čeprav jim je poletna suša pobrala veliko pridelka, je trgatev še vedno pomemben, predvsem pa vesel dogodek. V Vipavi tako ta konec tedna pripravljajo Vipavsko trgatev, ki ima že več kot 40-letno tradicijo.

Kdaj, kje in kaj se bo dogajalo? Prvi dogodki so se začeli že v četrtek, najbolj pestro pa bo v soboto in nedeljo na glavnem vipavskem trgu. Sobota bo predvsem športna, zjutraj bodo kolesarji dirkali na Nanos, opoldne bo tekmovanje v balvanskem plezanju, popoldne pa nogometna tekma med ekipama NK Fama Vipava in NK Plama Podgrad. V vinoteki Vipava bo potekala strokovna delavnica o vinskem turizmu, v kulturnem domu bodo pri vipavskih folkloristih gostovali kolegi iz Trevisa, na glavnem trgu pa bodo zvečer nastopale skupine Antioksidanti, Climax in Kingston.

Glavno vinogradniško dogajanje sledi v nedeljo. Ozračje na glavnem trgu bodo ogrele plesne skupine in pihalna godba, sledilo bo kronanje nove vipavske vinske kraljice, potem pa trgatev avtohtonih vipavskih sort in blagoslov mošta. Seveda ne bo šlo brez degustacij vin iz prejšnjih let, ki jih bo mogoče poskusiti tako v vinoteki Vipava kot na glavnem prizorišču, kjer bodo svoj izbor predstavljale slovenske vinske kraljice. Zvečer sledi glasbeni program, ob 22. uri pa bo pester konec tedna končal veliki ognjemet.

Kako tja? Vipava je izredno lahko dostopen kraj, saj vas tja pripelje hitra cesta med Ljubljano in Novo Gorico. A glede na vinski značaj prireditve ta konec tedna razmislite tudi o alternativi, recimo avtobusu. Ta med Vipavo in Ljubljano vozi tudi v nedeljo. Če se jeklenemu konjičku vendarle ne želite odpovedati, pa dobro razmislite, kdo se bo degustaciji odpovedal in vas varno pripeljal domov.

Ne spreglejte