Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 4. 2012,
11.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 5. 4. 2012, 11.18

8 let, 5 mesecev

Na štajerski Triglav k velikonočnicam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Preden sedete za mizo z velikonočno jedačo, se pretegnite na svežem zraku in si povečajte apetit. Predlagamo vzpon na Boč, kjer raste izjemno redka cvetlica s času primernim imenom - velikonočnica.

Zakaj tja? Verjeli ali ne, Boč je eden zadnjih vrhov v Karavankah, ki sem segajo od Koroške. 978 metrov visoka vzpetina ima dva približno enako visoka vrhova, med seboj oddaljena kakšnih pet minut hoje. Na enem je zaprto vojaško območje s televizijskim oddajniku, na drugem, za javnost dostopnem, pa so postavili 20 metrov visok razgledni stolp, s katerega lahko uživate v razgledu, ki sega od Slemena nad Zagrebom na jugu do Savinjskih in Julijskih Alp na zahodu ter globoko v Panonsko nižino na vzhodu.

Zakaj zdaj? Boč je eno redkih rastišč velikonočnice, dlakave cvetice z vijoličastimi cvetovi. Običajno začne cveteti že med koncem februarja in sredino marca, ker pa na Boču raste na višji nadmorski višini, je mogoče, da kakšno zagledate tudi zdaj. Najdete jih lahko na strogo ograjenem nahajališču na planoti, kjer sta planinski dom in cerkvica svetega Miklavža.

Velikonočnica (Pulsatilla grandis) je zelo ogrožena, zavarovana je že od leta 1949. V preteklosti so jo skoraj iztrebili, ker so jo ljudje nabirali za okras, v zdravilne namene in jo celo presajali v svoje vrtove, zdaj pa jo ogroža krčenje njenega življenjskega okolja zaradi intenzivnega kmetijstva in zaraščanja travnikov.

Kako tja? Na Boč vodi več poti, dve najbolj znani, najkrajši, pa tudi najbolj strmi se začenjata v Zgornjih Poljčanah. Na začetku vodita po isti trasi, ko pridete do gozda, pa se razcepita v pot čez Babo in Detičkovo (gozdno učno) pot. Do planinskega doma na 658 metrih nadmorske višine boste potrebovali kakšno uro, od tam pa je do vrha še okoli 45 minut vzpenjanja.

Do planinskega doma na Boču, od koder je do rastišča velikonočnic le nekaj korakov, se lahko sicer pripeljete tudi z avtomobilom, a vam priporočamo, da se, če se le da, na pohod odpravite peš.

Oprema? Kot smo že omenili, se pot na Boč občasno tudi strmo vzpenja, a ni nevarna. Vseeno izberite primerno obutev, prav pa vam bodo prišle tudi planinske palice. Ob dežju, ki v muhastem aprilu nikoli ni izključen, se vam lahko zgodi, da boste precej blatni, zato raje ne nadenite svojih najljubših hlač, ampak izberite oblačila, ki vam jih ni škoda.

Malica? Tudi če se vam zdi, da bo vaš korak lažji brez nahrbtnika, polnega hrane, ne boste ostali lačni. Dom na Boču je namreč odprt skozi vse leto in obiskovalce krepča s priboljški, kot so enolončnice in zavitki.

Ne spreglejte