Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 5. 2012,
15.30

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 24. 5. 2012, 15.30

8 let, 5 mesecev

Na Primorsko na artičoke in šparglje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na Goriškem se v kraju Orehovlje končuje teden v znamenju špargljev in njihove kulture s tradicionalno povorko, v Strunjanu pa boste lahko okusili artičoke na sto in en način.

Šarglji, ali pravilneje beluši, in artičoke sicer spadajo v povsem različni rastlinski družini, so pa oboji precej priljubljeni v kulinariki. Priročniki pišejo, da je artičoka zdravilna rastlina z 88-odstotno vsebnostjo vode, preostali delež pa predstavljajo koristne snovi, vitamini in minerali. Artičoka je odličen diuretik, pospešuje nastajanje in pretok žolča, znižuje holesterol v krvi in ščiti jetra.

Poganjki belušev, ki jih uporabljamo v kulinariki, veljajo za delikatesno zelenjavo s posebnim okusom, ki pa je odvisen od pridelave. So bogat vir folne kisline, vitaminov C in E ter pospešujejo izločanje urina in tako služijo kot blažje odvajalo.

Zakaj tja?

V Strunjanu se obeta tretji tovrstni praznik, zato je prireditev še dokaj sveža. Organizatorji, ki sicer pripravljajo znameniti praznik kakijev, vabijo s športnim, kulturnim in kulinaričnim dogajanjem. Spoznali boste, da se artičoke ne uporabljajo samo kot dodatek k pici.

Praznik v Orehovljah velja za tradicionalni vaški praznik, njegov glas pa se vedno bolj širi po vsej Sloveniji, tako da so za letošnji teden špargljev Vrt Goriške pridobili celo evropska sredstva. Odlična priložnost, da ob špargljevih dobrotah še zaplešete in se poučite o naravni predelavi hrane.

Kaj početi?

Poleg preizkušanja specialitet z artičokami bomo lahko več o tej rastlini iz družine nebinovk spoznali na predavanjih. Čeprav nam je organizator povedal, da je letošnji mraz povsem osiromašil pridelek domačih artičok, pravi, da bo tradicionalna tržnica polna lokalnih pridelkov. Za zabavni in kulturni program bodo poskrbeli Tuljo Furlanič z ansamblom in srečanje harmonikarjev.

Sicer so se v Orehovljah ta teden že zvrstile številne kulinarične delavnice na temo špargljev, pohod in okrogla miza, vendar se tradicionalni vaški praznik špargljev obeta ta konec tedna, ko je sezona špargljev na vrhuncu. Zabavni rock program, tradicionalno povorko, nastope plesnih skupin in brkinsko godbo bo dodatno popestrila tudi Julija Kramar.

Kdaj?

Obe prireditvi bosta trajali čez ves konec tedna. V soboto, 26. maja, v Strunjanu začnejo s predavanji, sledijo pa pohod po krajinskem parku, ogled nasada artičok in nato končajo z zabavnim programom. Nedeljski program bodo odprli harmonikarji, sledili pa bodo pohodi in predavanja na temo artičok, zvečer pa bodo praznik končali z glasbenim programom.

Sobotni program v Orehovljah bo v znamenju rockovskih glasbenih skupin, v nedeljo pa se ob 17. uri začne tradicionalna povorka, sledi pa kulturno-glasbeni program s plesnimi skupinami, brkinsko godbo in skupino Malibu.

Kaj pojesti?

V Strunjanu preizkusite preprosto jed iz artičok, ki jo domačini najraje pripravijo – artičoke kuhajo v prej soljeni vodi pol ure, nato pa jih začinijo s poprom, dodatno soljo in prelijejo z oljčnim oljem.

Jed, ki jo bomo najprej zagledali na prazniku špargljev, je špargljeva juha. Domačini jo pripravijo tako, da na olivnem olju prepražijo čebulo, dodajo divje ali domače šparglje in krompir. Okus začinijo s peteršiljem in nato vse skupaj podušijo in dolijejo vodo. Na koncu dodajo še poper in muškatni orešček ter vse skupaj vrejo še pol ure.

Ne spreglejte