Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2012,
14.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 4. 10. 2012, 14.18

8 let, 5 mesecev

Na praznik blejskih kremšnit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ob omembi Bleda pomislimo na slikoviti otok in pletnje, pa tudi na slovite blejske kremne rezine. Ta konec tedna so jim na Bledu priredili praznik.

Zakaj tja? Je že res, da je Bled eden najbolj obleganih turističnih krajev v Sloveniji in da gneča marsikoga odvrne, da bi zavil tja. A vendar mu priljubljenost ni zrasla kar brez razloga. Eno najlepših ledeniških jezer in slikovit otoček sredi njega sta verjetno najbolj prepoznaven slovenski prizor, ki v živo očara še bolj kot na slikah.

Zakaj zdaj? Nepogrešljiv del blejske izkušnje je zagotovo tudi blejska kremna rezina, po domače kremšnita. Sicer se o tem, kje na Bledu imajo najboljše, krešejo mnenja, a za tiste, ki so tradicijo začeli, veljajo slaščičarji hotela Park. Recepturo naj bi po dolgem preizkušanju izpopolnil Ištvan Lukačevič, nekdanji vodja hotelske slaščičarne, in blejska kremšnita tako že skoraj 60 let razveseljuje obiskovalce Bleda.

Da bi primerno proslavili uspeh priljubljene slaščice, v soboto pred restavracijo in kavarno hotela Park prirejajo praznik originalne blejske kremne rezine. Program se začne ob 15. ure, vključuje glasbene goste, sodelovalo pa bo tudi Društvo barmanov Slovenije. Velja omeniti, da bo med prireditvijo za kremne rezine veljala posebna praznična cena – za ceno ene boste dobili dve. Del zbranega denarja bodo organizatorji namenili blejskim otrokom iz socialno šibkih družin.

Kaj početi? Zakaj ne bi ubrali tipične turistične poti? Po poti okoli jezera in na Blejski grad se zapeljite s konjsko vprego oziroma fijakerji, ki imajo postajališče pri Festivalni dvorani. Če želite, vas bodo odpeljali tudi dlje – do Vintgarja, skozi vasi Gorje, Podhom in Zasip ali pa skozi Mlino, Selo, Ribno, Bodešče in Koritno, tudi do igrišča za golf ali kampa Šobec, po dogovoru pa celo do Begunj in Drage, Krope ali Bohinja.

Do otoka sredi jezera lahko odveslate sami, pristna blejska izkušnja pa je seveda prevoz s tradicionalnim čolnom – pletno. Pletnarji vas pričakujejo v Zdraviliškem parku, pod hotelom Park, na Mlinem in v veslaškem centru. Pa ne pozabite pozvoniti z zvonom želja v otoški cerkvi!

Ne spreglejte