Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2013,
16.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 23. 8. 2013, 16.49

8 let, 5 mesecev

Na Kunigundo v Velenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Velenje. Rudarsko mesto, ki je bilo vedno živahno. Od Pikinega festivala do sejmov, od koncertov do festivala mladih kultur Kunigunda. A še prej moramo priti v Velenje.

Mestna občina Velenje leži v vzhodnem delu Šaleške doline na nadmorski višini 396 metrov. Osrednji del občine predstavlja del ob reki Paki, mesto pa je po številu prebivalcev peto največje v Sloveniji. Severno obrobje občine sega v hribovit svet čez prebojne doline Pake v Hudi Luknji do Paškega Kozjaka. Središče občine je mesto Velenje, ki je izrazito industrijsko središče, saj je v Velenju svoj sedež našlo kar nekaj večjih podjetij. Velenje ima status mestne občine.

Kultura, tako trdijo v Velenju, na neizbrisljiv način zaznamuje skupnost in z vsemi svojimi sestavinami bistveno določa prepoznavnost njene identitete. "V prvi vrsti je pomembna za notranji razvoj posameznika in skupnosti. Je temelj in generator razvoja ustvarjalnosti na vseh področjih življenja, pomembna sestavina vseživljenjskega učenja, zato predstavlja tisto življenjsko kvaliteto, ki je pogoj vsakega pozitivnega razvoja posameznika in družbe kot celote. V sodobni družbi kultura z vsemi svojimi številnimi izraznimi sredstvi pogojuje in spodbuja ustvarjalnost in napredek na vseh področjih človekovega življenja, prispeva k večji socialni kohezivnosti in k izgradnji družbe znanja," so zapisali v Velenju ob predstavitvi svoje občine in, resnično, Velenje živi precej kulturno življenje.

Mesto ima sicer kar nekaj večjih kulturnih dogodkov, a ko se poletje poslavlja, se v Velenju dogaja festival mladih kultur Kunigunda. Tokratni 16. festival se začenja danes, trajal pa bo vse do konca meseca na različnih lokacijah. Festival mladih kultur Kunigunda je idejni projekt Mladinskega centra Velenje, ki ga v sodelovanju z mladimi, prostovoljci, izvajajo že šestnajsto leto. Od samega začetka je festival namenjen predstavitvi produkcije domače mladinske kulture na kar se da nekonvencionalen način. Vse pogosteje na Kunigundi gostijo tudi umetnike iz tujine, ob vseh kulturnih pa organizirajo tudi športne, izobraževalne in zabavne dogodke, največkrat postavljene v urbane dele mesta.

Letošnji program Kunigunde obsega številne kulturne prireditve: od razstav do koncertov, od gledališča do športnih dejavnosti. Ta konec tedna bo Kunigunda tako postregla z odprtjem razstave GIF, koncertom sedemčlanske zasedbe ABOP iz Zagreba, za otroke pa bo že dopoldne na voljo Silno vljudna predstava, glasbena pravljica z Andrejo Zupančič. Pester program vas bo v Velenju pričakal tudi v nedeljo, ko bo v velenjski Pekarni ogled umetniških projektov, za glasbo bo poskrbela multikulturna etno zasedba z edinstveno sintezo originalnih melodij Kampec Dolores iz Madžarske. Zelo zanimiva bo tudi Cladocera, poezijski inštrument, s katerim obiskovalec prek osvetljevanja in gibanja vodnih bolh po petrijevki posega v strukturo obstoječih pesmi in jih tako spreminja. Z vključitvijo živih bitij v inštrument projekt raziskuje prenos informacije, ki je zaradi notranje nestabilnosti biološkega medija vsakokrat malo drugačen, le v povprečju ponovljiv.

Več o programu Kunigunde do konca meseca boste našli na njihovi spletni strani ali v številnih publikacijah, mi vam predlagamo le, da se pred odhodom iz Velenja dobro okrepčate, da bosta vožnja do doma in izkušnja še prijetnejši.

Ne spreglejte