Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
7.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

šotor

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 7.14

7 let, 12 mesecev

Mobilne hišice so izpodrinile šotore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za prave kampiste so mobilne hišice smrtni greh. Mnogi pa prav zaradi njih spet uživajo v kampiranju.

Pločevinaste gmote, ki zasedajo najlepše prostore v kampih, v njih pa prebivajo cele družine, babice in dedki, mame in očetje, za nameček pa še kopica kričavih otrok. Pravi šotoristi jih gledajo zviška, češ, pomehkuženci, ki hočejo udobje namesto vonja po šotorskem krilu in spanja na blazinah. Toda dejstvo je, da so mobilne hišice postale tak hit, da so skoraj v vsakem kampu. In da se vsako leto bolj bohotijo ter ponujajo več in več. Tako že dolgo niso več le pločevinasti kontejnerji.

In zakaj so tako priljubljene? Ker so priročne za družine in starejše. Recimo, da ste iz družine zapriseženih šotoristov s tradicijo najbolj prvinskega kampiranja. Da nikoli niste bili na morju ne v hotelu ne v apartmaju, ker je bilo to proti družinskemu izročilu. Potem pa naenkrat vaš EMŠO ne dopušča več, da bi ležali na tleh. Kolena bolijo, naporno je nositi vodo v mehu, sklanjanje nad majhen štedilnik povzroča bolečine v hrbtu, že sama misel, da bi se morali trikrat na noč kobacati iz šotora in lomastiti na skupne sanitarije, pa ubije vsakršno željo po počitnicah … Zaradi starosti se morate odpovedati šotoru in obsojeni sta na hotel, kjer pa trpite. Pogrešate svobodo kampa. In naenkrat se vam odkrije svet mobilnih hišic: spet ste lahko v prvi vrsti kampa, pod drevesi tik ob morju. Nihče vam ne teži, kdaj morate na večerjo, pa vendar vam ni treba spati v spalni vreči. Mobilna hišica je rešila vaš dopust.

Prav tako so mobilne hišice rešile marsikatero družino z majhnimi otroki: bivanje v hotelu z malčki je stresno, šotorjenje je kot hazard, saj bi vam lahko en sam deževen dan uničil ves šarm. In spet so tu mobilne hišice: malčki so svobodni, vam pa ni treba kopati jarkov okoli šotora v primeru neviht.

V zadnjem letu so se mobilne hišice spremenile v prave luksuzne oaze. Gradijo take, ki imajo dve kopalnici in satelitsko televizijo, razporejene so v majhnih gručah z lastnim bazenom in najbolj luksuzne imajo na terasi celo svoj lasten džakuzi. Če to ni imenitno.

Edina napaka, ki jo imajo mobilne hišice, je, da so v visoki sezoni zelo drage. Sto in več evrov je dnevni najem hišice za šest oseb. Toda tudi cena je relativna: je drago, če primerjate s ceno kampa. A je poceni, če primerjate s ceno hotela za šest oseb. Zato pa cene v pred- in posezoni padejo in so idealno zatočišče za zgodnje poletje ali indijansko jesen.

Ne spreglejte