Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 7. 2021,
11.17

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav, d. d.

Natisni članek

Gorsko kolesarjenje z Luko Mezgecem Gorsko kolesarjenje z Luko Mezgecem advertorial E-mobilnost električno kolo Brda kolesarjenje Zavarovalnica Triglav

Petek, 2. 7. 2021, 11.17

2 meseca

Kolesarski izleti po Brdih

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav, d. d.

Brda so idealna destinacija za ljubitelje dobre kulinarike in vrhunskih vin. Prelepo naravo te vinorodne dežele lahko odkrivate tudi z električnim kolesom oziroma motorjem. V Brdih imajo kar 280 kilometrov kolesarskih poti.

Golo Brdo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Vinogradi, sadovnjaki in oljčniki slovenske Toskane, kot radi rečemo Brdom, pomenijo rajsko kuliso za ljubitelje kolesarskih izletov, ki so nekaj posebnega tudi zato, ker nam ponujajo pokušino briških dobrot.

Po razglednih poteh okrog briških gričev in mirnih vasic se vije več kot 280 kilometrov kolesarskih poti ter več kot 100 kilometrov pohodnih učnih in tematskih poti, ki čakajo, da jih odkrijemo, še preden postanejo množično obiskane.

električno kolo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Na popotovanje po Brdih se lahko odpravimo tudi z električnim kolesom, ki vsem ljubiteljem kolesarjenja, tudi tistim, manj pripravljenim, omogoča premagovanje daljših razdalj, ali pa z električnim skirojem. Nove oblike mobilnosti, ki jih napaja elektrika, spodbujajo gibanje, aktivnosti na svežem zraku, odkrivanje novih krajev in pustolovščine, ki nam bodo popestrile vroče poletne dni. Elektrika poskrbi za to, da smo na poteh lahko brez skrbi, saj nam pomaga poganjati pedale po žgočem soncu, kar je dobrodošlo predvsem za ljudi, ki si napornega poganjanja pedal v tej vročini ne smejo ali ne morejo privoščiti.

Turistično informacijski center Brda je pripravil zanimive predloge za kolesarjenje po tej idilični pokrajini, ki jo hvalijo ljubitelji naravnih lepot in vrhunske kulinarike ter dobrega vina. V turistično informacijskem centru vam nudijo tudi možnost najema električnih koles.

Poti, ki jih predlagajo, imajo lepo zveneča sadna imena, ki nas bodo premamila, da bomo že naslednji prosti dan preživeli aktivno in v dobri družbi, sredi osupljivo lepe pokrajine.

Raziskovanje briških biserov

Goriška brda | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V osrčju vinorodne briške pokrajine

Kozana
 | Foto: Getty Images Kozana Foto: Getty Images

  • Breskev: kolesarska pot po osrednjem delu Brd

Trasa: Dobrovo–Medana–Vipolže–Kozana–Šmartno– Vedrijan–Dobrovo

Dolžina: 19 km

Manj zahtevna pot je v celoti asfaltirana in je primerna za cestno kolo.

Pot mimo najstarejših cipres v Sloveniji nas vodi mimo renesančnega gradu iz 17. stoletja v Kozani. Peljemo se skozi slikovito vasico Šmartno, ki slovi kot arhitekturni biser in kulturni spomenik, in je obzidana s sedmimi obrambnimi stolpi. V Gonjačah se lahko povzpnemo na 23 metrov visok razgledni stolp.

  • Češnja: manj zahtevna pot

Brda | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Trasa: Dobrovo–Gonjače–Kojsko–Cerovo–Vipolže– Medana–Dobrovo

Dolžina: 19 km

Slikovita vinogradniška vasica v osrčju vinorodne briške pokrajine Medana je znana po dobrih vinih, pesniškem izročilu in festivalu Dnevi poezije in vina, ki se odvija vsako leto konec meseca avgusta.

Dvakrat "naj"

  • Najvišji vrh Goriških brd

Šmartno
 | Foto: Getty Images Šmartno Foto: Getty Images

Figa: srednje zahtevna pot ob vznožju najvišjega vrha Brd

Trasa: Dobrovo–Neblo–Nozno–Vrhovlje–Gonjače–Šmartno–Dobrovo

Dolžina: 21 km

Figa je srednje zahtevna, v celoti asfaltirana pot, ki nas pelje mimo vasi Golo Brdo, kjer živi le še peščica domačinov. Nad Golim Brdom nas bo navdušila srednjeveška cerkvica. Pot nas pelje ob vznožju Korade. Korada je najvišji vrh Goriških brd, visok je 812 metrov in nam ponuja veličasten razgled od planin do morja.

  • Najlepša renesančna vila v Sloveniji

Sabotin | Foto: Getty Images Sabotin Foto: Getty Images

Kaki: srednje zahtevna pot

Trasa: Dobrovo–Gonjače–Sabotin–Brestje–Kojsko–Vipolže–Dobrovo

Dolžina: 33 km

Kaki je deloma asfaltirana, deloma makadamska pot, ki na Sabotinu pričakuje s strmim, 800 metrov dolgim vzponom, ki mu bomo z električnim kolesom z lahkoto kos. Na Sabotinu lahko uživamo v prelepem razgledu na vsa Brda in dolino reke Soče. Na poti nazaj se peljemo skozi vas Vipolže, ki slovi kot najlepša renesančna vila v Sloveniji.

Po italijanski in slovenski strani

Golo Brdo | Foto: Getty Images Golo Brdo Foto: Getty Images

  • Kostanj: mimo dveh slikovitih naravnih znamenitosti

Trasa: Dobrovo–Pristavo–Golo Brdo–Mirnik–Jenkovo–Neblo–Dobrovo

Dolžina: 32 km

Na tej poti se približno 800 metrov nad Kotlinami pod Kožbano peljemo mimo izredno slikovitih korit z imenom Krčnik na potoku Kožbanjšček. Dolino Kožbanjščka zaznamuje tudi ena najlepših naravnih znamenitosti v Sloveniji – naravni most Krčnik. Pri Golem Brdu se zapeljemo na italijansko stran Brd.

  • Sliva: zelo zahtevna pot, primerna za cestno kolo, ki poteka po slovenski in italijanski strani Brd

Dvorec Gredič | Foto: Getty Images Dvorec Gredič Foto: Getty Images

Trasa: Dobrovo–Gonjače–Števerjan–Vipolže–Plešivo–Rutarje–Dolenje–Golo Brdo–Dobrovo

Dolžina: 50 km

Števerjan na italijanski strani Goriških Brd je postal znan zaradi številnih vinarjev, ki tukaj več kot uspešno pridelujejo najboljša briška vina. Kraj je zelo znan tudi po festivalu narodno-zabavne glasbe. Blizu vasi Ceglo na slovenski strani pa leži tudi znani dvorec Gredič, kjer je urejen butični hotel, vinoteka in restavracija.

  • Marelica:

Dobrovo
 | Foto: Getty Images Dobrovo Foto: Getty Images

Trasa: Dobrovo–Neblo–Jenkovo–Rutarje–Plešivo–Vipolže–Dobrovo

Dolžina: 26 km

Blizu športnega parka Bosco di Plessiva v Plešivem je naravni izvir vode Magnober, kjer si lahko plastenke napolnimo s svežo vodo.

Za gorske kolesarje

električno kolo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

  • Oljka: zelo zahtevna pot, primerna za gorsko kolo

Trasa: Dobrovo–Višnjevik–Korada–Britof–Golo Brdo–Neblo–Dobrovo

Dolžina: 48 km

Oljka je s svojimi 48 kilometri in 670 metri višinske razlike primerna za gorske kolesarje. Poleti se lahko na poti v tolmunih reke Idrijce tudi ohladimo. Strmina nas čaka z Golega Brda do Dobrovega. Najvišja točka je Korada s 750 metri.

  • Hruška: zelo zahtevna pot, primerna za gorsko kolo

Trasa: Dobrovo–Neblo–Vrhovlje pri Kožbani–Zarščina–Korada–Višnjevik–Dobrovo

Dolžina: 33 km

Pot deloma poteka tudi po gozdu, in sicer vzpon po gozdni poti do vasi Zarščina. Blizu vrha Korade se peljemo mimo priljubljene izletniške točke, cerkvice sv. Genderce.

Ne pozabite tudi na zavarovanje

triglav | Foto:

Električno kolo je vedno bolj priljubljeno prevozno sredstvo, ki pa ga je pametno dodatno zavarovati, saj gre za večjo naložbo in prevozno sredstvo, s katerim lahko hitro povzročimo škodo.

Z AvtoMobilnim zavarovanjem Zavarovalnice Triglav lahko ob obnovi obstoječega ali sklenitvi novega avtomobilskega zavarovanja sklenete tudi akcijsko zavarovanje odgovornosti in asistence kolesarjev ter uporabnikov posebnih prevoznih sredstev (kolo, električno kolo, električni skiro, rolka in druga prevozna sredstva), ob tem pa boste prejeli še druge ugodnosti.

Ne spreglejte