Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

prosti čas čas možgani počitnice David Eagleman Na dopustu

Torek, 9. 5. 2017, 4.06

6 let, 6 mesecev

Kako doseči, da bodo vaše počitnice trajale dlje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
počitnice, plaža | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ko smo na dopustu, si vsi želimo, da bi lahko zaustavili čas. No, znanstveniki trdijo, da to pravzaprav lahko storimo.

Saj veste - delovni teden se vleče v nedogled, teden dni počitnic pa mine, preden se sploh zavemo. Lahko je tudi obratno. Dodatnega dneva ali tedna dopusta sicer ne boste dobili, se vam bo pa vsaj zdelo, da je oddih trajal dlje. Vse, kar morate storiti, je, da prelisičite svoje možgane.

"Prav tako kot vid je tudi dojemanje časa konstrukcija, ki nastane v možganih, in z njo je mogoče presenetljivo lahko manipulirati," v eseju Brain Time piše ameriški nevroznanstvenik David Eagleman. "Vsi poznamo optične iluzije, pri katerih so stvari videti drugače, kot v resnici so, manj znane pa so časovne iluzije." Pri teh naše dojemanje časa spremenijo različni dejavniki - od psihedeličnih drog do novih doživetij.

Zakaj so bila poletja, ko smo bili otroci, neskončno dolga?

Otrokom je vsako doživetje novo, zato jim čas mineva počasneje - namig odraslim, kako je treba preživljati prosti čas. | Foto: Thinkstock Otrokom je vsako doživetje novo, zato jim čas mineva počasneje - namig odraslim, kako je treba preživljati prosti čas. Foto: Thinkstock Zato se na primer poletij iz svojega otroštva spomnimo kot neskončno dolgih - takrat je bila večina dogodkov, ki so se nam pripetili, popolna novost. Ko minevajo leta in smo že "vsega vajeni", pa se nam zdi, da je poletje mimo, še preden se je sploh začelo.

Eagleman pojasnjuje, da se nam to dogaja zaradi tesne povezanosti spominov in dojemanja časa. V novih, nepričakovanih, vznemirljivih ali celo nevarnih situacijah se naši možgani osredotočijo izključno na to dogajanje, spomini na ta dogodek se v našo zavest vtisnejo močneje in z več podatki oziroma podrobnostmi, ob "prevrtavanju" teh spominov pa se nam zdi, da je dogodek trajal dlje.

Če boste dan za dnem ležali na plaži, se vam bo dopust zdel krajši

Podobno po poročanju britanskega časopisa Daily Telegraph ugotavlja tudi Steve Taylor, doktor psihologije na univerzi v Leedsu, ki je v svoji knjigi Making Time zapisal dva načina, kako lahko upočasnimo svoje dojemanje časa: postavimo se v nove, neznane okoliščine in tem doživetjem zavestno namenimo vso svojo pozornost.

Bolj ko si bodo počitniški dnevi podobni, hitreje bodo minevali. | Foto: Thinkstock Bolj ko si bodo počitniški dnevi podobni, hitreje bodo minevali. Foto: Thinkstock

Če poenostavimo: ležanje na plaži dan za dnem bo krivo, da se vam bodo počitnice zdele nevzdržno kratke. Če se boste odločili za aktiven oddih, na katerem boste spoznavali nove kraje in vsak dan počeli kaj drugega, pa se vam bo zdelo, da je trajal dlje.

Ves čas bodite pozorni na to, kar se vam dogaja

Pa ne gre za to, da bi morali vsak dan osvojiti nov gorski vrh oziroma prekolesariti sto ali več kilometrov, čas lahko upočasnite tudi na veliko lagodnejšem dopustu. "Če se zavestno potrudite, da ste pri vseh svojih doživetjih dejansko prisotni - da se torej zavedate svoje okolice in občutkov, ki vas v tistem trenutku prevevajo -, boste dosegli vtis upočasnjenega časa," trdi Taylor.

Za nova doživetja se vam ni treba lotiti ekstremnih športov. Zakaj se ne bi tokrat na dopustu udeležili tečaja kuhanja? | Foto: Thinkstock Za nova doživetja se vam ni treba lotiti ekstremnih športov. Zakaj se ne bi tokrat na dopustu udeležili tečaja kuhanja? Foto: Thinkstock

Letos torej obiščite nove kraje, poskusite nove stvari, spoznavajte nove ljudi in bodite ves čas pozorni, kaj ob tem občutite. Če že imate omejeno število dni letnega dopusta, naj vsaj ti trajajo kolikor se da dolgo.

Ne spreglejte