SiolNET. Trendi Potovanja
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kače bodo letos v ospredju

4

termometer

Kitajci po vsem svetu danes vstopajo v novo leto po lunarnem koledarju. Po kitajskem horoskopu se začenja leto kače, ki ji pogosto pravijo tudi mali zmaj.

Kitajsko novo leto oziroma praznik pomladi je najpomembnejši tradicionalni praznik, ko se enkrat na leto ob domačem ognjišču zbere vsa družina. Kitajci prihod novega leta proslavijo z ognjemeti ter sprevodi s pisanimi zmaji in levi. Ob tej priložnosti se družina zbere ob bogato obloženi mizi, starejši pa otroke obdarijo z rdečimi ovojnicami, v katerih so bankovci. Novoletno slavje se konča 15. dan prvega meseca novega leta s praznikom luči.

Kača je šesti od 12 živalskih znakov v kitajskem horoskopu. Vsak znak je povezan z enim od petih elementov – kovino, ognjem, lesom, zemljo in vodo, ki se prav tako menjajo vsako leto. Vsaka kombinacija pride na vrsto enkrat na 60 let. Osnovni element kače je ogenj, leto 2013 pa je leto vode, kar pomeni potencialno eksplozivno kombinacijo. Zakaj?

Poglejmo: v zadnjem letu vodne kače, leta 1953, je umrl sovjetski diktator Stalin, končala se je korejska vojna, britansko krono pa je prevzela Elizabeta II., ZDA in Sovjetska zveza so se zapletle v jedrsko oboroževalno tekmo, skratka v takšnem letu se lahko po izročilu zgodi veliko nepredvidenih, a zelo močno vplivnih dogodkov. V letu kače, leta 1941, se je zgodil japonski napad na Pearl Harbour, v zadnjem letu malega zmaja pa so teroristi 11. septembra 2001 napadli ZDA. V kačjem letu 1989 se je v krizi znašla Sovjetska zveza, kitajski voditelji pa so bili razklani pri odločitvi, kako odgovoriti na prodemokratično vrenje v kitajskih mestih.

Kitajci verjamejo, da so ljudje, rojeni v znaku kače, skrivnostni, inteligentni in privlačni. Med znanimi kačami izstopajo nekdanji kitajski voditelj Mao Cetung, kantavtor Bob Dylan, modna oblikovalka Vivienne Westwood, slikar Pablo Picasso, naravoslovec Charles Darwin, pisatelj Edgar Allen Poe in nekdanji ameriški predsednik Abraham Lincoln. Astrologi pa pravijo, da je v letu s kombinacijo ognja in vode večja verjetnost naravnih nesreč in globalne ekonomske nestabilnosti.

Priprave na praznik pomladi je tudi letos zaznamovala velika gneča na kitajskih letališčih, železniških in avtobusnih postajah. Po ocenah medijev bo v prazničnem obdobju opravljenih 3,4 milijarde potovanj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin