Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2011,
12.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 8. 12. 2011, 12.42

8 let, 5 mesecev

K trboveljskim knapom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ko razmišljamo o možnostih za krajši izlet, se Trbovlje običajno ne znajdejo na seznamu, zato jih kot zamisel za izlet ponujamo mi.

Dvestoletna rudarska tradicija še vedno močno prežema to zasavsko mesto, zaznamovala pa je tudi turistične zanimivosti, ki jih ponujajo obiskovalcem. Zanemariti ne gre niti naravnih znamenitosti, ki jih ponuja nekoč črno, zdaj pa vse bolj zeleno in prijazno Zasavje.

Kaj si ogledati?

Trboveljske rudarske kolonije – najemniška stanovanja za rudarje – niso le trboveljska značilnost, ampak posebnost v srednji Evropi. Skoznje vodi urejena etnološka pot, na kateri si lahko ogledate rudarska naselja, svojevrsten dokument rudarskega načina življenja. Na poti si je mogoče ogledati muzejsko urejeno rudarsko stanovanje, življenje rudarjev pa je na ogled tudi v Zasavskem muzeju Trbovlje. Najnovejša turistična pridobitev Trbovelj je industrijska pot v cementarni, ki letos praznuje že 135 let delovanja.

V okolici najdete tudi številne naravne spomenike, recimo skalne može na Taboru, skalno pečino pod Završjem, Završki čeren, Belo peč, Čebulovo dolino, Čebine, sotesko Ribnika na območju Dobovca, brzice na Savi pri nekdanjem Prusniku in Medvedove jame na Mrzlici, znani pa so tudi Turkov prepad na območju Dobovca, Mitovškov izvir in slap ob Savi.

Kaj početi?

Če prosti čas raje preživljate v naravi, se podajte na katero od številnih pohodniških in kolesarskih poti, ki obdajajo Trbovlje, ali pa se odpravite na katero od bližnjih plezališč. Povzpnete se lahko na Kum, najvišji vrh Posavskega hribovja, ali pa se podate na naravoslovno učno pot v Krajinskem parku Kum.

Kako tja?

Z avtomobilom bo cesta kar zavita. Do Trbovelj pelje cesta, ki se ob Savi vije od Ljubljane skozi Litijo do Krškega. Če se pripeljete po štajerski avtocesti, jo lahko zapustite pri Celju in se v Trbovlje pripeljete skozi Laško ali pa z avtoceste zapeljite na izvozu za Trojane in nadaljujte po cesti skozi Izlake. Če se pripeljete po "dolenjki", pa jo zapustite pri izvozu za Bič in nadaljujte proti Litiji.

Sicer pa skozi Trbovlje poteka glavna železniška povezava med Ljubljano in Mariborom oziroma Zagrebom, zato je vlak povsem smiselna izbira.

Kaj pojesti?

Na pravo knapovsko hrano se odpravite v gostilno Brin, kjer vam bodo postregli "grenadirmarš" (pražen krompir z bleki), "šmorn", knapovsko sonce ali ''funšterc" oziroma "šmorn" in pa črn "kufe". Najstarejša delujoča gostilna v Trbovljah je gostilna Dimnik, ki zdaj ponuja predvsem pice, hitra kosila in malice. Za občutljive brbončice pa kulinarični strokovnjaki priporočajo gostilno Martin v nekdanjem delavskem domu pod rudarskim naseljem Terezija.

Ne spreglejte