SiolNET. Trendi Potovanja
4,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hvar: do 500 evrov kazni, če ne nosite majice

4,30

termometer

Hvar
Foto: Thinkstock

Mestne oblasti v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku so se odločile kaznovati neprimerno obnašanje turistov.

Preberite še:


Hvar Foto: Pixabay Novi župan Hvara Rikardo Novak se je odločil spremeniti podobo mesta, ki je bilo v britanskem tabloidu Sun prejšnji mesec razglašeno za žurerski raj mladih Britancev, ki neomejeno uživajo v alkoholu, mamilih in seksu.

Novak, ki je kot neodvisen kandidat, sicer pa podjetnik, prevzel vodenje mesta na majskih lokalnih volitvah, je odločen, da je treba postaviti določena pravila obnašanja. Za hrvaške medije je dejal, da ne nasprotuje, da se mladi gostje zabavajo, a želi si lepše mesto, v katerem turisti ne bodo na vsakem vogalu bruhali, urinirali ali vinjeni spali na ulici.

V Hvaru so tako postavili table z opozorili, da bodo tiste, ki se bodo v mestu sprehajali zgoraj brez, kaznovali s 500 evri, če se v mestu sprehajate v kopalkah, tvegate 600 evrov kazni, če na javnih mestih jeste in pijete, pa je kazen 700 evrov.

"Prihranite denar in uživajte v Hvaru," piše na opozorilu o primernem obnašanju:

Odlok o občinskem redu je mestni svet sprejel pred kratkim, predpisane kazni pa so predvidene kot skrajni ukrep, če turisti ne bodo upoštevali opozoril komunalnih redarjev in policistov, naj se primerno obnašajo.

Lahko so nagi na plažah, a v mestu bodo morali biti oblečeni, saj ni normalno, da v kopalkah hodijo v trgovine, je povedal Novak za splitski časnik Slobodna Dalmacija. Po njegovem mnenju gostinci ne bi smeli sprejeti napol golih gostov v svojih lokalih, niti prodajati alkohola tistim, za katere ugotovijo, da so preveč spili.

Hvar Foto: Pixabay

Novak vztraja, da je red treba uveljaviti, saj, kot je dejal, ljudje ne hodijo v kopalkah po Londonu, Veroni ali Firencah. Izpostavlja, da je kazen za neprimerno obnašanje v Barceloni 1500 evrov.

Hvarske oblasti ne pričakujejo, da bi novi ukrepi zmanjšali interes turistov za mesto, ki ima 150-letno tradicijo turizma, otok Hvar pa velja za otok z največ sončnimi dnevi na Hrvaškem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin