SiolNET. Trendi Potovanja
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Češenj bo ob briškem prazniku dovolj

2

termometer

Z Maratonom češenj in turnirjem v odbojki na mivki se začenja letošnji praznik češenj, ki bo trajal kar dober teden dni.

V tem času bodo pridelovalci prodajali češnje na stojnicah po celotnih Goriških brdih, cena za kilogram sadja pa se giblje okrog petih evrov. Kmetijski strokovnjaki letošnjo letino ocenjujejo kot povprečno, kakovost sadja pa je dobra. Po besedah vodje TIC Brda Erike Kovačič Marinič so letošnje češnje dozorele zgodaj, saj so prve sadeže obirali že 1. maja, hladno vreme v zadnjih dveh tednih pa je pripomoglo, da se je doba dozorevanja in obiranja češenj nekoliko podaljšala.

V Goriških brdih ob povprečnih letinah oberejo okrog 500 ton češenj, večjih sadovnjakov pa je le nekaj. Tisti, ki imajo tržne presežke sadja, jih lahko prodajo. Vrhunec letošnjega praznika češenj bo prihodnji konec tedna, danes in jutri pa je dogajanje obarvano predvsem športno. Že tretje leto po vrsti v nedeljo pripravljajo Dobrodelno druženje ob češnjah in nogometni žogi, organizatorji vabijo tudi na Pohod od češnje do češnje.

Začetek praznika češenj je zaznamovala dvodnevna prireditev Dan odprtih kleti, poleg vinarjev se na njej predstavljajo tudi briški gostinci, ki obiskovalce tokrat razvajajo s pravimi briškimi jedmi. Prihodnjo soboto bo potekala tradicionalna briška poroka, na kateri se bosta poročila 26-letna Tamara Vavtar iz Šentruperta in 29-letni Andrej Žibert iz Mokronoga na Dolenjskem. Civilni obred bo potekal v Viteški dvorani gradu Dobrovo, sledila bo povorka z ženinom in nevesto ter svati. Ti se bodo odpravili do glavnega prizorišča dogajanja pred občinsko stavbo in nato do cerkve svetega Martina v Šmartnem, kjer bo potekal še cerkveni poročni obred.

Prihodnjo nedeljo bo zaznamovala predvsem povorka kmečkih voz, med katerimi bodo letos izbrali in nagradili tri najlepše. V celodnevnem dogajanju in druženju bodo lahko vsi našli kaj zase, še napovedujejo organizatorji letošnje prireditve, ki je že 48. po vrsti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin