Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 2. 2011,
8.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 2. 2011, 8.32

7 let, 12 mesecev

Valentinovo: Od nekdaj se je dvorilo ženskam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mladi zaljubljenci razkrivajo, kako proslavljajo praznik ljubezni in razmišljajo o tem, kaj je prava romantika, primernem obdarovanju in vedno aktualnih razlikah med spoloma.

Zdi se, da noben praznik ne deli mnenja ljudi kot priljubljeni dan zaljubljencev. Vsako leto, ko se bliža in se police polnijo z vsem srčkastim, se oglasijo kritiki, ki pravijo, da gre za "uvožen ameriški praznik, ustvarjen, da bi polnil žepe trgovcev", in da tisti, ki se imajo zares radi, poskrbijo, da je "valentinovo vsak dan" ter zato "ne čutijo potrebe, da bi si naklonjenost s pomočjo kičastih darilc izkazovali samo na predpisan dan v letu". Prazniku vseeno tako ostro ne nasprotujejo vsi. K pogovoru o romantiki in obdarovanju smo povabili dva zaljubljena para: Nino in Miho, ki sta zaljubljena komaj štiri mesece in je letošnji praznik zaljubljencev za njuno ljubezen prvič, po drugi strani pa Ninino sestro Mojco in njenega Samirja, ki svojo zvezo negujeta že iz srednješolskih dni, skoraj osem let.

"Še vedno komaj čakam, da se vrne iz službe."

Si pravi zaljubljenci res vsak dan pričarajo valentinovo? Tudi po dolgih letih ljubezni? Mojca in Samir, ki svojo ljubezen negujeta že osem let, od tega več kot eno leto pod skupno streho in zapečateno z zaroko, se temu vsekakor približujeta. Morda ne z velikopoteznimi romantični gestami, kot je vsakodnevno obdarovanje z rožami, obvezno pa z majhnimi rituali, pri njima samoumevnimi kot umivanje zob.

"Moram reči, da še vedno komaj čakam, da se Samir zvečer vrne iz službe in vsakič se ob prihodu obvezno poljubiva. Enako je zjutraj, ko me pred odhodom poljubi za slovo in mi prinese kozarec vode, ker ve, da sem žejna, ko se zbudim," pove Mojca, ki ves čas našega pogovora sedi v naročju svojega izbranca.

Obdarovanje: fantje so veseli kakšnega nasveta

Četudi bi si trgovci želeli drugače, se valentinovo ni utrdilo kot praznik, ko svoje ljubljene bogato obdarujemo. Prodajalke v prestižnejši parfumeriji v središču Ljubljane nam priznajo, da prodaja parfumov, ki jih pogosto oglašujejo kot primerno romantično darilo, v resnici prav nič ne naraste.

Plišaste medvedke, srčke in keramične skodelice z ljubezenskimi napisi kupujejo predvsem mladi do dvajset let, nam povejo v papirnici. Podobno je tudi s prikupnim kičem, kot je s srčki okrašena rubikova kocka in srčastimi žepnimi grelniki. "V našo trgovino sicer zahajajo predvsem dekleta in ženske, pred takšnimi prazniki pa srečamo tudi mlade fante. Nekateri sicer dobro vedo, kaj želijo kupiti, drugi pa so zelo zgubljeni, jim je nerodno, ker nimajo idej in so veseli kakšnega nasveta," opaža trgovka iz trgovine z okraski v stari Ljubljani. Pa čokoladna srca? Ta po besedah svetovalke v priljubljenem novem ljubljanskem čokoladnem butiku kupujejo vsi. Mladi in stari, moški in ženske.

"Najraje bi kar naprej zganjala romantiko!"

Nina in Miha se bosta obdarovala bolj skromno, čeprav je to njuno prvo valentinovo in Nina pravi, da je izjemno romantična oseba, ki bi kar naprej "zganjala romantiko", če bi čas to dopuščal.

"Imava skupno lastnost ̶ nisva za nepotrebno zapravljanje," v imenu obeh zatrdi pravnica Nina in doda, da sta se sicer dogovorila, da si bosta podarila malenkosti, praznik ljubezni pa bosta zaradi službe praznovala dan prej, v toplicah, kjer si bosta privoščila razvajanje v savnah.

Miha, po poklicu ekonomist, nad praznikom ni pretirano navdušen, označuje ga za komercialno napihnjenega. Kar ne pomeni, da Nine ne bo obdaril. Z romantično malenkostjo bi ji postregel, tudi če bi mu zatrdila, da ji valentinovo ne pomeni nič, da ji gre pravzaprav na živce. Sicer pravi, da je pri kupovanju daril natančen, želi kupiti točno tisto, kar si je zamislil. Za rojstne dneve, na primer, bližnjim rad podari kaj večjega, dražjega. "Rad kupim najboljše," pove odločno, medtem ko ga Nina zaljubljeno gleda in nato poljubi.

"Domača večerja ob svečkah je še bolj romantična od restavracije."

Mojca in Samir bi dan ljubezni praznovala razkošno, če bi jima le finance to dopuščale. Za zdaj nimata te možnosti, saj Mojca, sicer diplomirana ekonomistka, še vedno išče službo, stroški njunega samostojnega življenja v lastnem stanovanju pa niso majhni. "V najinem primeru se naučiš, kje so prioritete. Denar raje porabiva za kaj trajnega, ga vloživa v stanovanje, kot pa da bi si privoščila kaj mimogrede. Saj v resnici ne potrebuješ drage večerje v restavraciji. Lahko jo skuhaš doma, prižgeš kakšno svečko in to je lahko še bolj romantično," je prepričana Mojca.

Samir bo za Valentinov večer žal na službenem izobraževanju (po poklicu je inštruktor vožnje), zato si bosta romantiko, če sploh, privoščila pozno zvečer. "Ampak vseeno pričakujem kakšno rožico," mu z nasmehom ljubeznivo namigne Mojca.

Ženske: Nadarjene za nakupovanje in ustvarjene za sprejemanje daril?

Bombonjere v obliki srca, rože, plišasti medvedki – vse to se zdijo darila, ki jih fant oziroma moški podari svoji izbranki. Valentinovo obdarovanje naj bi bilo vzajemno, a vseeno velja nenapisano pravilo, da se mora za romantiko bolj potruditi predstavnik "močnejšega" spola. "Meni se že zdi tako. Enkrat sem mu sicer za ogledalo v kopalnici zataknila ljubezensko voščilnico, sicer pa na valentinovo bolj on obdaruje mene." S takšnim režimom se strinja tudi njen zaročenec Samir: "Ženske potrebujejo več pozornosti, so nežnejši spol, od nekdaj se je dvorilo ženskam in ne obratno."

Nina meni drugače. "Meni se ne zdi prav, da bi morali obdarovati samo moški. Sama zelo rada obdarujem, posebej spontano, ko tega sploh ne pričakuje."

Vsi zaljubljenci se strinjajo, da je ženskam kljub vsemu lažje izbrati pravo darilo, saj jim je nakupovanje v večini bolj pisano na kožo. Nina meni, da je vseeno potreben čas, da veš, česa si partner želi in da si po štirih mesecih še ni čisto dobro razjasnila, kaj je najprimernejše darilo za njenega fanta. "No, sicer imam za oblačila očitno že občutek, vidite, danes nosi pulover, ki sem mu ga podarila," se zasmeji.

Ne spreglejte