Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 4. 2015,
0.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

najstniki ličenje puberteta

Nedelja, 26. 4. 2015, 0.02

8 let

V šolo taka ne boš hodila!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kako se boste odzvali, ko boste najstnico videli namazano s preveliko količino ličil in pričesko, ki ne ustreza vaši predstavi? "Bolje se je odzvati napačno, kot se ne odzvati," meni Leonida Mrgole.

Spremembe, ki se najstnikom dogajajo v biologiji telesnih sprememb, so povezane z intenzivnim čustvenim doživljanjem. To so spremembe, povezane s spolnim dozorevanjem, s katerimi se najstniki srečujejo prvič v svojem življenju. Hkrati so to spremembe, ki so zelo obremenjene z družbenimi moralnimi in nemoralnimi prepričanji in nevarnimi vedenji. A zdrav odnos do lastnega telesa je pomembna komponenta za razvoj dobre samopodobe.

Leonida Mrgole, ki je z možem Albertom Mrgoletom avtorica knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, je težave najstnikov s samopodobo opisala v zgodbi, ki so je deležni skoraj vsi starši otrok v pubertetniških letih.

Leonida Mrgole poudarja, da je temeljna naloga staršev, da odreagirajo na telesni razvoj najstnikov in svojim odzivom sporočajo, da je to nekaj, kar je sestavni del življenja, da je to za naravni razvoj ter da je z njim kot osebo vse v redu.

"Če s svojimi odzivi ignoriramo, smešimo, tabuiziramo, kritiziramo, zanikamo, sramotimo znake telesnega odraščanja, s tem sporočamo, da je v njihovem biološko danem telesnem odraščanju nekaj problematičnega. To je dvojno sporočilo, ki odraščajoče postavlja pred nerešljivo uganko. Če jo morajo reševati sami, izberejo poti, ki nas odrasle skrbijo," nadaljuje.

Sprejet takšen, kot si "V zgodbi, ki sem vam jo predstavila, sva se z možem morala odzivati na telesne spremembe, ki se jih naša najstnica zaveda in jih pač izraža na svoj način, na drugi strani pa je treba vseeno postaviti meje. S pomočjo kompromisa sva ji omogočila en korak dlje v njeni samostojnosti in seveda dovolila njen lasten imidž. To je za najstnike eden najpomembnejših delov - da so taki, kot sami želijo biti in seveda, da so taki sprejeti," doda.

Vredno je omeniti tudi odzivnost v dokaj težki situaciji. "Četudi vas težave najstnikov najdejo v ne najboljši kondiciji, da bi šli v boj z njim, je prav odzivnost v teh nemogočih okoliščinah bistvena. Bolje je se odzvati napačno, kot se ne odzvati!"

Temi telesnega odraščanja so starši dali določeno težo in ji namenili čas za pogovor.

Ali sem normalen? "Tu so starši omogočili prostor za izražanje hčerkinega odnosa do ličenja. To je njena nova potreba, v kateri se odraža njen odnos do lastnih telesnih sprememb. V tem hči potrebuje dovoljenje. In varen odziv, sporočilo, da je z njenim telesnim razvijanjem vse v redu.

S svojimi povratnimi sporočili starši odraščajočemu otroku dajejo pomen o lastnem telesu v razvoju in odgovarjajo na najstnikove notranje psihične dileme, ki se glasijo: Ali sem normalen? Ali se razvijam tako kot vsi drugi? Kaj če so te nepoznane spremembe (mozolji, poraščenost, drugi znaki spolne dozorelosti) nekaj, kar je bolezensko?"

V pomoč staršem Leonida Mrgole ponuja nekaj koristnih vprašanj, s katerimi starši pomirijo najstnikove dileme glede telesnih sprememb ter dodaja, da starši, ki imajo z najstnikom že vzpostavljeno zaupanje in varno bližino, bodo ti upoštevali njihova sporočila in nasvete o telesnih spremembah.

Ne spreglejte