Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 12. 2013,
12.08

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

darila obdarovanje

Sreda, 4. 12. 2013, 12.08

4 leta, 4 mesece

Se spodobi darilo podariti naprej?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Obdarovanje poleg radosti s seboj lahko prinese tudi nekaj zadreg. Kaj storiti z darili, ki nam niso všeč ali jih ne potrebujemo?

Čeprav številni obdarovanje radi označijo za kapitalistično navlako, imajo darila veliko simbolno vrednost, z obdarovanjem pa se tudi vzpostavljajo ali ohranjujejo določena družbena razmerja. Z darili si izražamo naklonjenost, bližino, spoštovanje, a z njimi lahko obdarovance tudi ponižamo, če jim na primer podarimo darilo v vrednosti, v kateri je sami nam ne bi zmogli podariti.

Obdarovanje tako s seboj prinaša tudi breme, saj smo po prejetju darila darovalcu nekaj "dolžni". Kot so v raziskavi ugotovili Gabrielle S. Adams, Francis J. Flynn in Michael I. Norton, je eno od bremen tudi vprašanje, kaj storiti z darili, ki jih ne potrebujemo.

Odbarovanci bolj obremenjeni kot darovalci V raziskavi posredovanje prejetih daril drugim označujejo za družbeni tabu, saj tovrstno početje velja za nesprejemljivo oziroma neprimerno, a rezultati raziskave hkrati kažejo, da se obdarovanci s tem obremenjujejo precej bolj kot pa darovalci.

Darovalci so namreč v intervjujih večinoma dejali, da se prejemniki darila lahko sami odločijo, ali ga bodo obdržali ali podarili naprej, medtem ko so obdarovanci menili, da bi morali darovalci vseeno imeti nekaj besede pri tem, kako bo darilo uporabljeno.

Ročno izdelanih daril se ne spodobi podarjati naprej Slaba vest, ki pride s podarjanjem prejetih daril drugim, je močno povezana z razmerjem, ki ga imata darovalec in obdarjenec, pa tudi s tem, kako osebno je darilo. Če je to ročno izdelano, je podarjanje drugim povsem nesprejemljivo, saj bi pomenilo, da obdarovanec ne ceni odnosa z darovalcem, medtem ko darovalci za manj osebna darila, kot so vrednostni boni ali DVD-ji, precej lažje prenesejo, če darilo uporablja kdo drug.

Največja zagata nastane, ko si bližnji prijatelji podarjajo poosebljena darila, saj ima takrat posredovanje daril drugim najbolj negativne posledice, medtem ko bi obdarovanje med ljudmi, ki si niso tako blizu, nosilo manj zadržkov pri posredovanju daril drugim.

Bolje podariti naprej, kot odvreči Avtorji raziskave zato priporočajo, da ob obdarovanju prejemnikom povemo, da z darilom lahko počnejo kar želijo ter da jim ne bomo zamerili, če ga bodo podarili naprej, saj bo to precej manj žaljivo, kot pa če bi ga na primer vrgli v smeti ali pustili samevati na dnu kakšne omare.

Podarjanje prejetih daril naprej, če je to seveda mogoče, je po mnenju raziskovalcev treba spodbujati, prav pa bo prišlo tudi v finančno zahtevnih časih.

Ne spreglejte