Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2013,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prepir odnosi

Sobota, 8. 6. 2013, 9.25

8 let

Kako se prepirati z možem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ni nujno, da je prepir med partnerjema konec sveta in razlog za tono slabe volje. Predstavljamo vam, kako se naučiti umetnosti prepiranja z možem in preseganja te v vsakdanjem življenju.

Izberite trenutek Raziskave kažejo, da se najbolj žgoči prepiri med družinskim člani zgodijo, ko nekdo izmed njih prihaja ali odhaja – prepir izbruhne zjutraj, ko priganjate otroke, naj grejo v šolo, ali zvečer, ko jih dajete spat, popoldne, ko se partnerja srečata po službi … Najbolj "nevaren" termin je med šesto in osmo uro zvečer, ko se dan, poln vtisov, intenzivno končuje, zato še posebej takrat globoko vdihnite in prestavite prepiranje na kdaj drugič, če je le mogoče. Kaj pravite na nedeljo zjutraj?

Pazite na položaj Neverjetno, ampak to, kje sedite, vpliva na razmerja moči med prepiranjem. Če oba partnerja sedita (ali stojita) na približno enaki višini, sta si bolj enakovredna, sicer tisti, ki je nižji, zavzame obrambni položaj, višji pa napadalnega. Prav je tudi, da oba sedita oziroma stojita, sicer ima tisti, ki stoji, psihološko premoč.

Naj vam bo udobno Saj ni res, pa je: če vam bo udobno, medtem ko se s partnerjem dogovarjata ali si skačeta v lase, boste partnerja bolj pripravljeni poslušati, kaj vam ima povedati. Že samo to, da se vsak mehko namesti na svoj konec kavča ali v svoj naslanjač, naredi prepir znosnejši in krajši.

Omejite čas prepira Večinoma si partnerja vse povesta v prvih nekaj minutah prepira, kar sledi, je le merjenje moči, ki lahko traja v nedogled, vpitje in ponavljanje samega sebe. Pomaga, če si čas debate omejite, vsak naj ima svojih pet(najst) minut, nato pa poiščite rešitev. Če se še naprej vrtita v krogih, prekinita argumentiranje za nekaj časa, ohladita glavo, šele potem nadaljujta. Včasih pomaga, če nadaljujeta šele prihodnji dan.

Dotik šteje Če si nista že popolnoma v laseh, se kljub vročemu soočenju poskusita prijeti za roke, se objeti ali pobožati drug drugega. Nič ni težjega, a dotik naredi več lepega kot sto besed.

Poslušajte Medtem ko partner razlaga svoja stališča, ga poslušajte, ne da bi vmes razmišljali, kaj vse mu morate povedati sami, sicer boste preslišali pomembno in se prepir zlepa ne bo končal. Čas za razmislek (in odgovor) si lahko vzamete po tem, ko neha govoriti.

Ne delajte drugih reči Če se s partnerjem pogovarjata ali prepirata, ne počnite zraven drugih reči. Ne likajte, ne zlagajte posode v stroj, ne hodite iz prostora v prostor, ker tako sporočate, da niste v celoti pri stvari ali celo da ne poslušate, kar je lahko žaljivo do partnerja. Debati posvetite popolno pozornost – tudi sami ne marate, da on gleda televizijo, medtem ko bi se radi dogovorili, kam boste šli na letni dopust.

Ne spreglejte