Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 8. 2014,
18.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 24. 8. 2014, 18.19

8 let

Kako izboljšati koncentracijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stres in preveliko opravkov lahko povzročijo, da izgubite osredotočenost na točno določeno stvar ali opravilo in včasih pozabite na najbolj preproste stvari.

Pozabljanje stvari ni težava samo pri starejših, ampak se vedno pogosteje pojavlja pri zelo zaposlenih ljudeh. Če imate težave s spominjanjem celo najpreprostejših stvari, tega ne smete prezreti. Obstaja veliko načinov, s katerimi lahko izboljšate svojo koncentracijo in spomin.

Koncentracija je mentalna sposobnost, ki jo je mogoče preprosto razviti in izboljšati, natrenitrati. Različne vaje, meditacija, prehrana in redna telesna aktivnost pripomorejo k boljši koncentracij in k boljšemu pomnjenju.

Prenehajte opravljati več stvari hkrati Ali počnete preveč stvari naenkrat in niste nikoli osredotočeni samo na eno opravilo? Ponavljamo, osredotočajte se samo na eno opravilo in se mu popolnoma posvetite. Če vam je to težko, potem naredite seznam, kaj vse morate postoriti, in si preprosto označujte stvari, ki ste jih že naredili. Ko boste odkljukali opravila, bo zadovoljstvo veliko.

Več spite Pomanjkanje spanja ima velik vpliv na stopnjo koncentracije in spomina. Dober spanec vpliva na optimalno delovanje možganov. Kadar spimo, možgani utrjujejo podatke, si jih vtisnejo globlje v spomin in si jih tako smiselno preuredijo, da so v budnosti na voljo ob pravem času. Poleg tega so zadnje raziskave pokazale, da možgani spanje izkoristijo tudi za čiščenje odvečnih snovi, ki se v njih nakopičijo. Optimalnih sedem ur spanja se bo poznalo tudi pri dobri koncentraciji.

Redna telovadba Med telovadbo se poveča pretok krvi v možgane, zato se bodo vaše možganske celice prestavile v višjo prestavo. Postali boste pozornejši, po telovadbi pa boste še nekaj časa veliko bolj osredotočeni. Že po desetih minutah telovadbe se koncentracija bistveno izboljša. Namesto dvigala uporabite stopnice, med malico pa se sprehodite na svežem zraku.

Veliko se smejte Smeh je najboljše zdravilo, ne le za telo, temveč tudi za možgane. Med smehom se aktivirajo različne regije in deli možganov, ki so ključnega pomena za ustvarjalnost in učenje. Naučite se smejati in preživljati čas z nasmejanimi in srečnimi ljudi.

Jejte zdravo Pomembno vlogo pri koncentraciji igra tudi primerna prehrana. Obstajajo živila, ki še posebej vplivajo na našo zbranost in dojemljivost. Poskušajte izboljšati prehrano z maščobnimi kislinami omega 3. Te dobimo z uživanjem rib, lanenega semena, žitnih zrn. Poleg esencialnih maščob na večjo sposobnost pomnjenja vpliva tudi količina vitaminov in mineralov. Znani pa so nasveti starejših, da je za spomin treba jesti česen.

Umirite se in se sprostite Stres je eden izmed najhujših sovražnikov možganov. Nekaj malega stresa nikoli ne škodi, ampak kronični stres lahko povzroči poškodbe možganskih celic. Poskusite sprostitvene tehnike, ki vam bo pomagale pri koncentraciji kot tudi pri izboljšanju vašega zdravja.

Ne spreglejte