Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
11.22

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

martinovanje Odkrivaj Slovenijo MasterCard advertorial

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 11.22

2 meseca, 2 tedna

Kje boste martinovali letos?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vstopili smo v najbolj veseli teden v novembru. Prve Martinove pojedine so se odvijale pretekli konec tedna, vrhunec je pred vrati!

Martinovo se v Sloveniji praznuje kot praznik vina, slavimo ga pa z znanim rekom: Svet' Martin nar'di iz mošta vin'.

Na ta dan, 11. 11., se mošt dokončno spremeni v vino, po tradiciji pa ga mora najprej blagosloviti nekdo, ki se preobleče v škofa.

Slavje ponavadi ne poteka samo na martinovo, ampak se je v zadnjih letih razširilo skozi ves teden.

Bi tudi vi v prijetni družbi nazdravili novemu vinu? Zbrali smo nekaj Martinovih prireditev po Sloveniji, kjer boste lahko nazdravili in morda celo poskusili kakšno tradicionalno specialiteto.

Tradicionalni Martinov sejem in Velika ormoška tržnica: Martinovo v Ormožu je praznik, ki vsako leto privabi množico turistov iz vse Slovenije. Mogoč je tudi ogled po vinskih cestah Ormoža za organizirane skupine.

Maribor: če ste veliki ljubitelji množičnih zabav, potem nikakor ne smete zamuditi martinovanja v štajerski prestolnici. Na Trgu Leona Štruklja bo ob bogati vinsko-kulinarični ponudbi potekal tudi bogat kulturno-zabavni program.

Murska Sobota: tudi letos bodo v središču Murske Sobote organizirali martinovanje, na katerem bo zaigrala skupina D'Kwaschen Retashy. Zabava ob pokušanju domačega vina in okusnih jedi se bo začela že ob 10. uri.

Martinja v Marezigah: na tradicionalni prireditvi bodo ocenjevali vzorce mladih vin refoška in malvazije, ki jih bodo lahko degustirali tudi obiskovalci. Odvijal se bo tudi bogat kulturni program.

Martinovanje na Krasu: celotedensko martinovanje vsako leto privabi množico obiskovalcev, saj organizatorji poskrbijo za obilo zabave in kulinaričnih izkušenj.

Martinov teden na Bizeljskem: prav na martinovo se bo odvijala tržnica, na kateri boste lahko med drugim preizkušali lokalne kulinarične dobrote. Vrhunec prireditve bo v petek, 13. 11. 2015, ko bo potekala Petkova pumpa.

Ljutomer : na martinovo so v Ljutomeru pripravili pester program, ki se bo začel že ob 10. uri. Poskrbeli bodo za razgibano glasbeno spremljavo in bogato tržnico, organizirali pa bodo tudi številne otroške delavnice.

Ne samo vino, na mizi naj bo tudi gos

Martinovo je čas izobilja, tudi kulinaričnega. Poleg pokušanja vina so na ta praznik obvezne tudi obilne pojedine, najbolj pogosto se na mizi znajde pečena gos z rdečim zeljem. Če boste martinovo letos praznovali doma, svojim gostom ponudite okusno, doma pripravljeno gos.

Hrustljava Martinova gos

Sestavine: 2 kg težka gos sol in poper 3 dl jušne osnove olje 3 stroki česna

Postopek: Gos najprej solimo in popopramo od znotraj in zunaj, nato ji s kuhinjsko vrvico zvežemo noge. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

Gos s prsmi navzdol položimo v pekač, ki smo ga dobro namastili, dodamo neolupljene stroke česna in jo polijemo z jušno osnovo.

Gos najprej pečemo za 45 minut, nato jo obrnemo in pečemo še nadaljnjih 30 minut. Po potrebi gos polivamo z jušno osnovo in še enkrat obrnemo. Skupni čas peke je približno dve uri in pol.

Postrežemo z dušenim rdečim zeljem in mlinci.

Ne spreglejte