Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
15. 12. 2016,
12.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

nega shranjevanje oblačila nasvet moda

Četrtek, 15. 12. 2016, 12.51

6 let, 6 mesecev

Načini, kako nevede uničujete svoja oblačila

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
moda | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vas, čeprav res lepo skrbite za oblačila, še vedno preseneti, kako hitro so za odpis? Povsem verjetno je, da napake delate nevede in da so povezane z vzdrževanjem in nego.

Pridno zlaganje in dobro shranjevanje sta vsekakor zelo dobrodošla, a nega je tista, ki bo vaša priljubljena oblačila ohranila lepa čim dlje. Veste, kako vzdrževati različne kose?

Usnjenih kosov ne zlagajte. Pravega usnja ne smete likati, velikokrat to velja tudi za umetno. Vse svoje kose iz usnja torej obesite na obešalnik. Tudi hlače in krila.

Ko torbic ne nosite, jih napolnite s svilenim papirjem. | Foto: Thinkstock Ko torbic ne nosite, jih napolnite s svilenim papirjem. Foto: Thinkstock

Naučite se pravilno shranjevati torbice. Kadar torbice čakajo v pripravljenosti v vaši omari, vanje natlačite svileni papir (to je tisti papir, ki ga navadno dobite v novih čevljih, zato ga ne zavrzite). S pomočjo papirja bodo obdržale svojo obliko. In še en nasvet: usnjenih torbic ne obešajte za ročaj, saj se lahko tako precej raztegne.

Ne pretiravajte s čistilnico. Če je na etiketi napisano, da je potrebno ročno pranje, je povsem verjetno, da se lahko tega lotite tudi doma. Kemikalije v čistilnici so velikokrat zelo agresivne. Če boste kos prevečkrat poslali tja, ga lahko uničite. Najprej poskusite sami, ob res trdovratnih madežih in ekstremnih situacijah pa pohitite po pomoč v čistilnico.

Leseni obešalniki so najboljši za vaša oblačila. | Foto: Thinkstock Leseni obešalniki so najboljši za vaša oblačila. Foto: Thinkstock

Ne uporabljajte žičnatih obešalnikov. Ti niso prijazni do vaših oblačil, sploh volnenih. Volnenih kosov v nobenem primeru ni dobro obešati na obešalnik, saj se volna nehvaležno raztegne. Ko kupujete obešalnike, izberite lesene ali žametne, ki bodo dodatno poskrbeli, da bodo oblačila ostala na mestu.

Ne pozabite na uporabo zaščitnega razpršila. Razpršilo, ki zaščiti čevlje iz usnja in semiša, je zelo dobrodošlo. Vašo obutev namreč ščiti pred vodnimi kapljicami, gubami, umazanijo in še čim. Ob tem si je pametno omisliti še krtačo za krtačenje po vsakem nošenju.

Čevljem po celodnevnem nošenju privoščite dan počitka. | Foto: Thinkstock Čevljem po celodnevnem nošenju privoščite dan počitka. Foto: Thinkstock

Modrčku in čevljem dajte dan premora. Velja nenapisano pravilo, da si morajo čevlji po dnevu nošenja odpočiti in "zadihati" na domačem hodniku. Enako velja za modrček. Po celodnevnem nošenju mu privoščite odmor.

Oblačila z zadrgo pred pranjem zapnite. Če tega ne boste storili, lahko zadrga med pranjem poškoduje druga oblačila, zato se vedno spomnite na to, preden zaženete pralni stroj.

Ko pride do stila, lahko nevede počnete še druge napake:

- Česa ne počnite, če hočete vrniti kupljeno oblačilo
- Pet modnih napak, ki lahko uničijo še tako dobro opravo
- Napake, ki jih delate med pomerjanjem oblačil
- Osem napak pri nošenju spodnjega perila

Save

Ne spreglejte