SiolNET. Trendi Moda
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Modna osebnost: Gianni Versace

4

termometer

 | Foto:
Enemu izmed največjih imen v modni industriji, italijanskemu modnemu oblikovalcu Gianniju Versaceju, je bil občutek za modo tako rekoč položen v zibelko.

Oblikovalec, ki se je leta 1946 rodil v italijanskem mestu Reggio di Calabria, je odraščal s starejšim bratom Santom in mlajšo sestro Donatello. Sestra Tina je umrla, ko je bil še majhen. Oče je bil trgovec ter lastnik krojaške trgovine, mati pa šivilja, tako se je Gianni že kot otrok naučil krojiti in šivati.

Svojo prvo obleko je oblikoval pri 9-ih letih, kreacije pa prodajal v družinski trgovini, kjer je delal do 25. leta. Sprva je študiral arhitekturo, pri 25-ih letih pa se je preselil v Milano in se posvetil modnemu dizajnu. Življenjska prelomnica je bila zanj, ko je za modni hiši Genny in Callaghan oblikoval kolekcijo iz usnja. Prvo kolekcijo za ženske je predstavil v muzeju v Milanu, še istega leta pa je na trg poslal tudi linijo za moške.

Ustanovil je svoje lastno podjetje Gianni Versace S.p.A

Leta 1978 je odprl butik in za logotip uporabil še danes zaščitni znak podjetja, glavo grške Meduze. Štiri leta po odprtju butika in s tem tudi ustanovitvi podjetja Gianni Versace S.p.A je že osvojil nagrado za najboljšega modnega oblikovalca ženske kolekcije za jesen in zimo. Podjetje je kmalu postalo eno od vodilnih mednarodnih modnih hiš, ki kreira, trži in distribuira prestižne obleke, nakit, dišave, kozmetiko in pohištvo za dom, v svoji lasti pa ima tudi luksuzni hotel Plazza Versace.

Njegova oblačila

Oblikovalec še danes velja za enega najpomembnejših italijanskih modnih oblikovalcev, znan pa je po svojem močnem občutku za barve in po čistih linijah. Mnogo njegovih idej je bilo drznih, saj je žensko telo rad zavil v poševno krojene obleke in prosojno svilo. Oblačila so se prepletala s klasiko in sodobnostjo različnih krojev, materialov ter vzorcev. Njegova strast je bilo delo z usnjem, rad pa je tudi eksperimentiral z novimi materiali. Versacejeva ženska, katere duh je prisoten že od prve modne revije, je samozavestna in seksi. Njihova oblačila so v primerjavi z drugimi oblikovalci veliko bolj nosljiva, vendar hkrati očarljiva in izstopajoča.

Balet je Giannija spremljal skozi celotno kariero

Kralj glamurja, ki je s svojim občutkom za estetiko znal pričarati visoko modo, je ustvaril tudi veliko kostumov za teater in balet, ki so nedvomno vplivali na njegovo modno delo. Oblikoval je kostume za predstave, kot so Liebe und Leid, Dyonisos, Don Pasquale in druge. Za svoj profesionalni prispevek k tovrstni umetnosti je bil Gianni tudi nagrajen s prestižno nagrado Maschera D'Argento ter knjigo Versace Teatro, poleg tega pa je belgijski koreograf v njegovo čast in zahvalo v milanskem teatru ustvaril plesni triptih.

Njegova inspiracija in ljubezensko življenje

Njegov glavni vir navdiha so že od nekdaj bili mladi ljudje in njegova sestra Donatella, za katero je večkrat poudaril, da je njegova muza. Za mlade je ustvaril tudi posebno linijo oblačil Versus, oblikovanje katere je prevzela prav Donatella.

Ljubezensko življenje Giannija je bilo pestro, saj je bil enajst let v zvezi z italijanskim modnim oblikovalcem Antoniom D'Amicom. Oblikovalec svoje istospolne usmerjenosti ni nikoli skrival.

Versacejeva smrt

Gianni je bil v 51. letu starosti pred svojo hišo v Miami Beachu umorjen. Po Giannijevi smrti je vlogo glavne oblikovalke prevzela Donatella, ki skupaj s bratom Santom, ki je v podjetju zaposlen kot izvršni direktor, še danes uspešno vodita modno hišo Versace.

Versace je v svojih reklamah in modnih revijah uporabil znana imena, kot so Madonna, Jon Bon Jovi in Tina Turner. Znan je bil kot "rock and roll" oblikovalec. Oblačil je Phila Collinsa, Bruca Springsteena, Georga Michaela, Erica Claptona, Eltona Johna, Michaela Jacksona, Naomi Campbell.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin