Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2012,
10.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 24. 2. 2012, 10.15

7 let, 12 mesecev

Mladi oblikovalci s škarjami nad Almirasadar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Almira Sadar je kose iz svojih preteklih kolekcij ponudila mladim oblikovalcem, ki so iz njih oblikovali nova, sveža in drugačna oblačila ter dodatke. V njih pa še vedno slutimo Almirin pečat.

Včeraj proti večeru je prodajalno Almirasadar na Tavčarjevi v Ljubljani preplavil živahen klepet. Obiskovalci odprtja prodajne razstave Almirasadar recycled by so občudujoče božali materiale oblek na lutkah, si ogledovali detajle kosov na obešalnikih in policah, razporejenih po prostoru, in z zanimanjem prisluhnili opisovanju vizij mladih oblikovalcev, glavnih akterjev tega zanimivega oblikovalskega projekta.

Osem oblikovalcev – en izziv

Ideja zanj se je porodila modni oblikovalki in profesorici na oddelku za oblikovanje tekstilij in oblačil Almiri Sadar, ki je osmim mladim modnim oblikovalcem ponudila izziv – izbrati nekaj kosov iz njenih preteklih kolekcij in jih predelati na svoj način. Ana Jelinič, Ana Hribar, Aleksandra Brlan, Ajda Metlikovič, Arijana Gadžijev, Karmen Sedeljšak, Petja Zorec in Peter Movrin so se tako pred mesecem dni srečali pred naloženimi obešalniki z Almirinimi kreacijami in si izbrali po tri kose, iz katerih so nato v treh tednih ustvarili nekaj povsem novega. In zakaj je Almira Sadar izbrala prav teh osem oblikovalskih imen? "Ti, ki sem jih povabila k sodelovanju, so mi morda malce bližje, z nekaterimi smo tudi že sodelovali pri drugih oblikovalskih projektih, se z njimi pogosteje srečujem, predvsem pa jih spoštujem in cenim njihovo delo," je razkrila njihova mentorica, ki je mnoge tudi učila na fakulteti. "Obenem vem, da so popolnoma samostojni, zato sem jim prepustila proste roke pri oblikovanju."

Lastna vizija, ki pa je še vedno "zelo Almira"

Mlado oblikovalko Karmen Sedeljšak je, tik preden je zarezala v izbrane kose iz Almirine zbirke, obšel tudi dvom. "Že zaradi izredno lepih materialov, malo pa tudi zato, ker je Almira moja profesorica, sem čutila kar malce strahospoštovanja, preden sem začela z delom. Zarezati moraš v kos, ki se ti ga zdi škoda, preplavi te strah, ali boš znal ustvariti nekaj novega, drugačnega," je povedala Karmen, ki si je svojo vizijo o tem, kaj želi sešiti, ustvarila po tem, ko se je spoznala z materiali in barvami, ki so bili na voljo. Peter Movrin, edini moški oblikovalec med ženskimi kolegicami, je z Almiro Sadar sodeloval že večkrat, zato je izziv z veseljem sprejel. In čeprav se Petrov siceršnji slog, precej temačen in pompozen, bistveno razlikuje od Almirinih ljubkih kosov, mu je uspelo najti srednjo pot. "Projekta sem se lotil tako, da sem se vživel v Almiro, saj se mi zdi, da morajo njeni kosi nekako ostati njeni." Od treh kosov, ki jih je oblikoval, je tako eden še vedno v njegovem značilnem bombastičnem in napihnjenem slogu, dva pa sta "zelo Almira, v okviru principov, ki so blizu obema – origami, sestavljanje in podobno", je še povedal Peter.

Malce drugače pa se je projekta lotila Aleksandra Brlan, ki je prepričana, da se prav iz vsake predelane kreacije sluti značilen slog Almirasadar. "Malo strahospoštovanja sem imela, a v oblačila nisem zarezala, preformirala sem jih na drugačen način." Aleksandra je imela v mislih tudi siceršnje Almirine stranke in svoje tri kose oblikovala tako, da se še vedno vrtijo v značilnih poudarkih znamke. "Almirin slog mi je tudi sicer blizu, zato sem v novih kosih ohranila njen duh."

Končni izdelki pravo presenečenje

Almira Sadar ni skrivala navdušenja nad končnimi izdelkih mladih oblikovalcev. "Presenečenje je bilo resnično veliko. Od tedaj, ko so si oblikovalci prišli izbrat moje kose, so minili trije tedni, med katerimi nisem vedela, kaj nastaja," je dejala. "Vmes sem pravzaprav že pozabila, kaj si je kdo izbral. In ko sem videla končne izdelke, sem bila res presenečena, saj so ustvarili zanimive in fine stvari."

Kolekcija Almirasadar recycled by bo v prodajalni na Tavčarjevi na voljo nekako do sredine marca oziroma to tedaj, ko bo kose mladih oblikovalcev na obešalnikih in policah zamenjala Almirina poletna kolekcija.

Ne spreglejte