Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2019,
12.37

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,14

3

Natisni članek

Karl Lagerfeld smrt Chanel

Torek, 19. 2. 2019, 12.37

5 let, 2 meseca

Umrl je legendarni oblikovalec Karl Lagerfeld #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,14

3

Karl Lagerfeld | Karl je umrl v 86. letu starosti. | Foto Getty Images

Karl je umrl v 86. letu starosti.

Foto: Getty Images

Iz sveta mode prihaja žalostna vest. Umrl je legendarni modni oblikovalec Karl Lagerfeld.

Karl Lagerfeld
Trendi Je legendarni modni oblikovalec hudo bolan?

Potem ko so svetovni mediji že konec januarja pisali, da je modni oblikovalec, vodja francoske hiše Chanel Karl Lagerfeld hudo bolan, je danes iz Pariza prišla žalostna vest, da je legendarni oblikovalec umrl. Tuji mediji poročajo, da naj bi umrl zaradi raka trebušne slinavke. 

Ugibanja o zdravstvenih težavah oblikovalca, ki je 36 let vodil eno najprestižnejših modnih hiš na svetu, Chanel, so se začela po zadnji predstavitvi kolekcije pomlad-poletje na pariškem tednu mode, ko Lagerfeld ni prišel pozdravit obiskovalcev. To se je zgodilo prvič po njegovem prihodu v Chanel leta 1983.

Iz Chanela so po reviji sporočili, da je bil Lagerfeld, ki je sicer zasnoval kolekcijo, ob začetku revije utrujen in je zato na modno brv poslal svojo podrejeno Virginie Viard, sicer kreativno direktorico modne hiše. Ta bo zdaj v Chanelu zasedla položaj pokojnega modnega oblikovalca.

Zadnja revija hiše Chanel, na kateri Karl prvič po 36 letih ni pozdravil obiskovalcev:

Karl je prestižno modno hišo Chanel vodil 36 let. | Foto: Getty Images Karl je prestižno modno hišo Chanel vodil 36 let. Foto: Getty Images

Nepozaben člen modnega sveta

Karl, ki je bil sicer nemških korenin, je septembra lani praznoval 85. rojstni dan, pomemben del modnega sveta pa je bil kar 44 let. V zgodovino mode se je zapisal s tem, da je klasičnim oblikam vdihnil novo življenje in da je modo zapeljal v nove smeri. Ker je spoznal, da njena prihodnost ni le v visoki modi, je vanjo uvedel nove linije konfekcijskih oblačil in poskrbel za to, da je moda prišla do ljudi.

Med poznavalci je veljal za edinega legitimnega naslednika ustanoviteljice te hiše in legende modnega oblikovanja Coco Chanel. Prav Lagerfeld je bil tisti, ki se je domislil danes ikoničnega monograma CC, ki krasi veliko Chanelovih kreacij in je eden najprepoznavnejših v svetu mode.

Od devetdesetih let prejšnjega stoletja je, razen za prestižne modne znamke (kot sta Fendi in Chloe), oblačila oblikoval tudi za konfekcijsko proizvodnjo, saj je menil, da moda, ki ne doseže ulic, ni moda. Leta 2004 je bil prvi svetovno poznani modni oblikovalec, ki je oblikoval ekskluzivno kolekcijo oblačil za švedsko verigo trgovin H&M, ki slovi po hitri in dostopni modi. Pozneje so ta koncept povzeli še nekateri drugi svetovno poznani modni oblikovalci, denimo Stella McCartney, Balmain, Roberto Cavalli in Versace.

Mnogi so Karla imeli za edinega legitimnega naslednika nesmrtne Coco Chanel. | Foto: Getty Images Mnogi so Karla imeli za edinega legitimnega naslednika nesmrtne Coco Chanel. Foto: Getty Images

Slavna mačka in slavna dieta

Svoj prispevek k modi je dajala tudi njegova mačka birmanske pasme Choupette, za katero je nekoč povedal, da bi se z njo poročil, če bi se lahko. "Nikoli si nisem misli, da bi se lahko tako zaljubil v mačko," je dejal junija 2013.

Karl je njeno podobo redno uporabljal na svojih kreacijah, Choupette pa je zelo priljubljena tudi na družbenih omrežjih: na Instagramu ima več kot 114 tisoč sledilcev, na Twitterju pa skoraj 50 tisoč.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Choupette Lagerfeld (@choupettesdiary) on

Podobno slavo kot Choupette je leta 2001 doživela njegova dieta. Karl je namreč v 13 mesecih izgubil kar 42 kilogramov, za kar je zaslužen tudi dr. Jean-Claude Houdret, ki je dieto predpisal posebej zanj.

Pozneje je izdal celo knjigo z naslovom The Karl Lagerfeld Diet in jo promoviral v številnih oddajah, med drugim tudi v šovu Larry King Live.

Karl in njegova mačka krasita številne modne dodatke. | Foto: Getty Images Karl in njegova mačka krasita številne modne dodatke. Foto: Getty Images

Ni bil legendaren le Karl, temveč tudi njegov videz

Močno prepoznavno pa ni bilo le njegovo ime, temveč tudi njegov osebni stil: vselej črna obleka, črna sončna očala, kratke rokavice in beli dolgi lasje, speti v čop. Njegova podoba in silhueta krasita mnogo kreacij njegove lastne znamke Karl Lagerfeld.

"Sem nekakšna karikatura samega sebe in to mi je všeč." je nekoč slavno dejal in dodal, da je njegov osebni slog nekakšna maska, ki jo nosi vsak dan. "Zame beneški karneval traja vse leto."

"Sem nekakšna karikatura samega sebe in to mi je všeč." | Foto: Getty Images "Sem nekakšna karikatura samega sebe in to mi je všeč." Foto: Getty Images

Slavna imena se poslavljajo od velikana mode

Na družbenih omrežjih so medtem že začela deževati sporočila pokojnemu oblikovalcu, besede žalosti, občudovanja in ljubezni. Znana britanska blogerka Alexa Chung se mu je med drugim zahvalila za nepozaben lepotni nasvet: "Hvala za nasvet o suhem šamponu, vedno bom mislila nate, ko si bom napudrala lase."

"Danes je svet izgubil kreativnega genija. Pogrešali te bomo Karl," pa je na Twitterju objavila prva dama ZDA in nekdanja manekenka Melania Trump.

Igralka Diane Kruger je zapisala, da ne more povedati, koliko ji je pomenil in kako zelo ga bo pogrešala. "Nikoli ne bom pozabila tvoje prijaznosti do mene, tvojega smeha, tvoje domišljije. Ta teden sem prišla v Francijo, da bi te predstavila svoji hčerki. Srce me boli, da sem bila prepozna."

Modna oblikovalka Victoria Beckham je zapisala: "Karl je bil genij in vedno tako zelo prijazen tako do mene osebno kot profesionalno. Počivaj v miru."

Donatella Versace: "Karl, tvoja genialnost se je dotaknila življenja številnih, posebno mene in Giannija. Nikoli ne bom pozabila tvojega neverjetnega talenta in neskončnega navdiha. Vedno smo se učili od tebe.

Linda Evangelista: "Karl, velika ljubezen mojega življenja."

Lindsay Lohan: "Moje srce je zlomljeno. Hvala ti za vse."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

My heart is broken. Thank you for everything x

A post shared by Lindsay Lohan (@lindsaylohan) on

Antonio Banderas: "Modni svet je izgubil enega najvplivnejših modnih oblikovalcev. Hvala ti za talent."

Coco Rocha: "Bil je velikan v moji industriji in mož, ki mi je dal obilico čudovitih priložnosti in izkušenj v modi, umetnosti in življenju. Resnično, to je konec obdobja."

Karl je na svetu pustil neverjeten modni pečat. | Foto: Getty Images Karl je na svetu pustil neverjeten modni pečat. Foto: Getty Images

Preberite tudi:

Chanel, modna revija
Trendi Še ena neverjetna Chanelova modna revija #foto
Chanel
Trendi Velika prelomnica za Chanel: nič več kosov iz živalskega usnja in krzna
Ne spreglejte