Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Ponedeljek,
7. 1. 2013,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 1. 2013, 14.04

8 let

Gremo na razprodaje? Niti ne …

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razprodaje so izgubile svoje čar, predvsem pa pomen, saj praktično ves december kupujemo po znižanih cenah, januarja pa so denarnice že bolj ali manj prazne ...

Sezonske razprodaje v zadnjih nekaj letih niso več nakupovalni dogodek leta. Kriza je močno udarila po denarnici slovenskih potrošnikov, ki so v zadnjih letih postali bolj previdni in varčni.

Hitri sprehod po ljubljanskih ulicah in večjih trgovinah je potrdil našo domnevo, da so tudi letošnje sezonske razprodaje prizorišče bolj ali manj vabljivih izložb, a precej opustošenih trgovin, ki kljub znižanju izdelkov tudi do 70 odstotkov ne privabljajo dovolj radovednežev, kaj šele pravih kupcev.

V trgovinah vlada čisto drugačno vzdušje kot v predprazničnem času, ko se je trlo kupcev – ne glede na čas v dnevu.

Z izjemo nekaj izbranih butikov in športnih trgovin je stanje na razprodajah precej monotono, le redke trgovine se lahko pohvalijo z živahnimi kupci. Nekaj radovednežev brska med obešalniki in po prodajnih policah, vendar so vrste pred blagajnami zelo kratke, ali pa jih sploh ni. Nekoliko daljše so na športnih oddelkih, kjer v popoldanskih urah pričakujejo večji naval.

Prav športne trgovine bodo te dni zabeležile največjo prodajo, saj je smučarska sezona na vrhuncu, oprema pa je zelo draga, zato so mnogim prav razprodaje edini način za nakup nove športne opreme.

Razprodaje: dober nakup ali nateg? Še vedno obstaja občutek, da so razprodaje namenjene predvsem prodajalcem in praznjenju njihovih skladišč. Kratek sprehod po nekaterih slovenskih trgovinah sicer občasno celo potrdi takšno prepričanje, vendar nekatere večje trgovine vseeno vzbujajo zaupanje in potrdimo lahko, da se med znižanimi izdelki znajdejo tudi izdelki iz tekoče sezone.

Decembrski popusti uničujejo pomen razprodaj Sprašujemo se, kakšen pomen imajo sploh še zakonsko določene razprodaje, saj so nas trgovci skozi ves december vabili z različnimi prazničnimi dopusti. Dejstvo je, da kupna moč v Sloveniji pada, čemur se morajo prilagajati tudi trgovci in če želijo doseči vsaj nek minimum prodaje, so primorani znižati cene.

Zato sezonske razprodaje vsaj do nadaljnjega ostajajo, predvsem v veselje navdušencev belih strmin. Vsi drugi pa bodo, kot je postala očitno že navada, kupovali predvsem decembra.

Ne spreglejte